Pástétom - gombás, répás, spenótos töltelékkel
2014. április 25. írta: Húsimádó

Pástétom - gombás, répás, spenótos töltelékkel

Pástétom - gombás, répás, spenótos töltelékkel

134

Aki az elmúlt időszakban olvasgatta a blogomat, láthatta, hogy egy új eszközt, az őzgerincet találtam meg a konyhánkban, mely szerkezet beindította a fantáziámat. A mostani étel is egy ilyen kreáció, felhasználva ezt az eszközt.

Kezdtem azzal a műveletsort, hogy alaposan bekentem az őzgerincet vajjal, majd beszórtam liszttel, melyet egyenletesen el is osztottam a felületen. Egy bolti leveles tésztát belefektettem, úgy, hogy minden rész fedve legyen, illetve hogy a peremen jócskán túl is lógjon a tészta. Kész vagyunk, félrerakjuk a művünket.

Gombát vajon megpárolok, majd félrerakom, ezt követően apróra vágott répát is serpenyőbe teszek, párolom és karamellizálom őket. Ha már megpuhult a répa, akkor egy kis besamell-t öntünk rá, majd jöhet a gomba - s mindezt összedolgozzuk.

Sertés darált húst egy tojással,sóval, borssal és jelentős mennyiségű petrezselyemmel összedolgozunk, lehet kézzel, villával vagy bárhogy - lényeg, hogy egyenletes legyen. A darált húsos kombót elkezdjük villával bekanalazni a leveles tésztára úgy, hogy egy "U" alakú keresztmetszet alakuljon ki. Ha nagyjából megvagyunk, akkor a villa hátoldalával megy is nyomkodjuk a húst, hogy egyenletes és tömött legyen, majd jöhet a spenót.

A spenót leveleket megmossuk, majd két vagy három sorban pakoljuk a húsra úgy, hogy lefedje az egész felületet. A spenót nyers, tehát nem forrázzuk - máris tök jól néz ki az egész.

Jöhet a gombás, répás cucc, melyet a spenótra kanalazunk, melyet szintén egyenletesen elkenünk, megnyomkodunk úgy, hogy vízszintes felület alakuljon ki. Már csak a lelógó tészta felhajtogatása hiányzik - aztán jöhet a sütés.

Addig sütjük a pástétomot, amíg a leveles tészta aranybarna nem lesz, amikor úgy látjuk hogy kész, akkor kiborítjuk a művünket egy tepsire, majd a tetejét is gyönyörűre pirítjuk.

Megvárjuk amíg a cucc kihűl, majd kb egy centis vékonyságú szeletekre vágjuk fel. Salátával, komolyabb köretekkel, késsel vagy kézzel, gyorsan vagy lassan lehet enni - egy a lényeg: nagyon király étel. Most csináltam ilyet először, de nem utoljára...

098

100

096

097

099

102

103

101

104

107

109

111

112

113

115

122

123

129

134

süti beállítások módosítása