Marhagulyás bográcsban
2014. augusztus 03. írta: Húsimádó

Marhagulyás bográcsban

Marhagulyás bográcsban

043

Szombat este, nyár, Tisza tó (Sarud) és jó barátok. Mi kell még ehhez? Egy igazi, tartalmas marhagulyás, néhány pohár egri vörösbor - és létrejön egy nagyon klassz nyáresti beszélgetés.

Nem tudom miért, de nagyon ritkán nyúlunk a marhahúshoz, mint alapanyaghoz - többnyire csirke és sertés húsokból sütünk, főzünk. Úgy gondolom, ezen nagyon-nagyon változtatni kellene - így a hentesnél rögtön vettem is egy jó nagy és gyönyörű lapockát. Amint leértünk Sarudra, rögtön kezdetem a barátkozást a hússal - vagyis szépen lehártyáztam őkelmét. Lehet, hogy vannak, akik ezzel nem értenek egyet, de személy szerint az inas alkatrészeket nem nagyon szeretem - de ezzel a srácaim is hasonlóan vannak.

Szépen felkockázom a húsokat, nagyon szép, szálas, igazi vörös húsos kockák sorakoznak a deszkán - lehet már a tüzet is csiholni. Míg a tűz eléri a kívánt állagot és hőfokot, addig megpucoljuk a zöldségeket, felkockázzuk a szalonnát.

Mehet a bogrács a tűzre, beleszórjuk a szalonna kockákat, majd aranybarnára sütjük őket - míg a zsír is szépen kiolvad. Jöhet az apróra vágott vöröshagyma, szépen lepirítjuk, majd jöhetnek a húsok. Megkapják a pörzsréteget, megszórjuk pirospaprikával - és öntünk alá egy kevés vörösbort. Mivel volt egy darab sertéscsontom is, azt is beletettem - hadd főljön az is bele, másnap így szinte kocsonyás állagot kap a gulyásunk. ( Már ha marad... )

Jöhetnek némi zöldségek: petrezselyem gyökér, zöld paprika és paradicsom megy a bográcsba - ezen ízek elképzelhetetlenek egy jó gulyásból. A hús, a vörösbor és a paradicsom annyi levet ereszt, ami a főzéshez jó, hagyjuk rotyogni az egészet. Iszunk egy jó kis fröccsöt, majd folytatjuk a munkát.

Egy főtt csülökből kockázunk a bográcsba egy jó maréknyit, ez az íz feltétlen kell - e nélkül nincs marhagulyás. Most már öntünk bele vizet, gyakorlatilag a bogrács 2/3-ig felöntjük - ez lesz a végleges mennyiség. Jöhetnek a felkockázott répák, majd amikor már minden majdnem puha - akkor jönnek a burgonyák.

Ekkor már mindenki nagyon éhes - de megéri a várakozás. Igaz, hogy már besötétedett, de az íze és a hangulat mindent kárpótol. Egy nagy karéj kenyér, egy tál marhagulyás, egy pohár Egri Bikavér - és éjszakába hajló beszélgetés a végeredmény.

 

001

002

003

006

008

009

011

015

016

019

021

022

027

028

030

041

043

A bejegyzés trackback címe:

http://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr466569911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Dor B. Zoltán 2014.08.03. 22:09:19

Ha nem marha, nem gulyás.
A sertéscsordát kondának mondják, a birkacsordát nyájnak, a lócsordát ménesnek, csak a marhacsordát mondják gulyának.
A poszt többi része rendben van.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.08.04. 14:26:23

Szépen dokumentált gulyásleves , bográcsban főzve , amit manapság már akár többfajta hús keverékéből is főznek , ettől az íze talán még gazdagabb lesz !
Ez ma már rég nem az amit még igazi húsmarhából főztek a Hortobágyon a gulyások , amit általában rövid-lére főztek , nem tettek bele zöldséget csak esetleg krumplit - kihalóban van !

motoroskonyhaja 2014.08.16. 19:42:40

Direkt többször is végigolvastam az írásod, de egyetlen egyszer sem írtad le, hogy "leves"! Ezt NAGYON KÖSZÖNÖM KOLLÉGA, hiszen a gulyás az nem leves, hanem egy sűrű egytálétel - eredetileg, és kizárólag marhából készül. Ahogy Amatőr hagyományőrző kolléga is írta: nagyon jól dokumentált az egész írás (ami külön öröm). Amit én nehezményezek: a vörösbort az elején adod a húshoz, amitől sokkal több időre lesz szüksége a puhuláshoz. Én a végén adnám csak hozzá, és max. 5 percig rotyogtatnám utána. De ez csak "szőrözés", nem megharagudni érte!
De az a hangulat, ami az írással átjött nekem.... Holnapra házi hamburgert terveztem, a jó marhahús már 2 napja a hűtőben pihen hozzá (holnap terveztem darálni), de ezek után.... Hát van neked szíved? ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.08.25. 12:03:57

@motoroskonyhaja: Szia kedves "kolléga". Mindig jó olvasni megerősítő véleményed a "kajáimról", pláne azért, mert már tudom és látom, hogy milyen precíz és elhivatott vagy a sütés-főzés terén. Mivel nyaraltunk, ezért én nem írtam hetek óta semmit, de ami kési, az nem múlik. Még egyszer köszi - és nem vagyok én annyira érzékeny, tudod csak a trollokat nem bírom elviselni - de azokat meg úgyis elküldöm egy melegebb éghajlatra. :-D Szép főzést Neked

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2014.08.25. 12:05:07

@Az amatőr hagyományörző: Nagyon köszönöm, örülök, ha egy kicsit én is hagyományt tudok őrizni... :-D

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2014.08.27. 20:55:27

Hát igen , a hagyományőrzés az szép dolog , de csak pontosan szépen ahogy a csillag megy az égen , úgy érdemes - mint ahogy a költő mondja - Erre tettem kísérletet én is itt: gasztropusztitas.blogspot.hu/search/label/guly%C3%A1s%20-%20etyepetye
Azonkívül van már egy országos mozgalom is amit Csíki Sándor szervez : www.foodandwine.hu/2013/08/31/iv-nemzeti-gulyasnap-2013-augusztus-31-szombat-2/
és Bécsben egy gulyásmúzeum , ahol 15 féle gulyást főznek a sógorok:www.gulasch.at/