Fokhagymával tűzdelt csontos tarja Pataki tálban sütve
2014. szeptember 14. írta: Húsimádó

Fokhagymával tűzdelt csontos tarja Pataki tálban sütve

Fokhagymával tűzdelt csontos tarja Pataki tálban sütve

057

Eszter a hentestől egy jókora csontos tarjával tért vissza, mosolygott, és azt mondta, hogy nem csak magunkra, hanem a kutyusokra is gondolt - így gondolkozzak a főzéssel. Nos mi is nagyszerűt ebédeltünk, vacsoráztunk ebből a húsból - a két spaniel pedig rettenetes ropogtatás közepette fogyasztotta el a nem kevés csontot.

Az előkészítés: a tálak beáztatása, melyet legalább fél órával hamarabb szoktam elvégezni. Ezt követően megpucolok egy nagy adag fokhagymát - jelen esetben volt vagy 15 gerezd, melyeket egy éles és vékony pengéjű kés segítségével beszurkálok a húsba - elsősorban a csontok mentén.

Következő a zöldségek megpucolása, tisztítása. Répa és petrezselyem gyökér kerül majd a húsok mellé és alá - ahogy ezek szétfőlnek, úgy ez lesz egy tartalmas mártás alapja. A répák és a hús alá vágunk néhány szelet szalonnát - és máris lehet készíteni a finomságunkat.

Tehát a Pataki tál aljára mehet a szalonna, rá a répa és a gyökér, majd a besózott, fokhagymákkal megtűzdelt csontos tarja. A tál és a hús közötti réseket is kitöltöm répával, majd a húst megkenem dijoni mustárral, illetve felkarikázott vöröshagymát is szórok a hús tetejére. Mehet a fedő a Pataki tálra, és 180-200 C-on addig párolom, ahány kilós az áldozat. ( Az én esetemben egy két kilós húsról volt szó, így 2 órát kellet volna párolni - mi pedig ezt felülbíráltuk, és ráhúztunk még egy kicsit, így talán túl omlós is lett. De tanutunk belőle )

Miután letelt a párolási idő, levesszük a fedőt - és lesütjük a húst - már csak a tálalás és lakmározás hiányzik. Omlós, kellemesen fokhagymás ételt kapunk - a zöldségek leturmixolását követően egy tartalmas mártás is készülhet, de mi kipróbáltuk egy csípős, ketchupos mártással is. Frenetikus volt.

 

005

009

012

014

015

019

027

028

036

044

045

049

051

053

055

059

099

103

104

 

 

süti beállítások módosítása