Pácolt sertéstarja zöldségmártással és knédlivel
2015. március 05. írta: Húsimádó

Pácolt sertéstarja zöldségmártással és knédlivel

Pácolt sertéstarja zöldségmártással és knédlivel

161

Ezt az ételt megrendelésre készítettem: ifjú gyermekeim és az unokatestvéreik WhatsApp-on egyeztették le, hogy mit kívánnak enni, amikor Egerben lesznek. Egy cseh klasszikus, a Svíčkova na smetaně volt amit kértek - melyet én azért a saját elképzeléseim szerint átértelmeztem.

Ezt az ételt hivatalosan marhahúsból szokták készíteni, de nem tudtam ilyen gyorsan szép húst szerezni, így egy jó nagy darab tarjában láttam meg azt, amiből klasszul ki tudom hozni, amit szeretnék. A nagy, több mint két kilós húst letisztítottam, éles késsel megformáztam, majd két szinte azonos méretű darabra vágtam. Alaposan bekentem őket mustárral, és megszórtam borssal, majd mindkettőt betettem egy-egy nejlonba, öntöttem rájuk olajat - és egy-egy edénybe a hűtőbe raktam őket pihenni.

Másnap a húsokat egy serpenyőben elősütöttem úgy, hogy minden oldaluk kapjon egy szép pörzsréteget, ami a belső nedvek és aromák megtartásához fontos elem.

001

005

036

040

A következő fontos munkamenet a zöldségek előkészítése volt, melyet sikerült egy kicsit lepasszolnom, vagyis Bálint unokaöcsém állt a deszka mellé - és gép módjára kockázta a répákat és egyéb zöldségeket. Míg ő mesterkedett, addig én elővettem a szalonnát, és egyenes, végén kihegyezett csíkokat vágtam, amiket aztán a mélyhűtőbe tettem. Ez azért volt fontos, mert amint megfagytak, ezeket a szalonna csíkokat szurkáltam a húsokba - és mivel fagyottak voltak, így ez nem okozott nehézséget.

Bálintom elkészült a darabolással, úgyhogy a legnagyobb serpenyőnkben kevés szalonnán elkezdtem az egész zöldség elegyet lepirítani. Folyamatosan kevergettem az elegyet, hogy mindenhol érje a hő az egészet.

009

011

012

016

039

033

034

054

Ezt követően elővettem az öntöttvas edényünket, aminek az alját megpakolgattam szalonnacsíkokkal, majd az előpirított zöldségek nagy részét beleöntöttem. A két nagy darab husinkat a fagyasztott szalonnákkal megtűzdeltem, majd a zöldségágyra raktam mindkettőt. Megsóztam a húsokat és citrom lével is meglocsoltam őket, sőt a zöldségek is kaptak belőle. A maradék zöldséget a két hús közé öntöttem, illetve az egész tetejére nyomtam még mustárt is. A zöldség és hús kombó aljára öntöttem alaplevet - ebben fog párolódni az egész csodánk. Apukámtól kértem egy fűszertartó labdát, amibe a következők kerültek: babérlevél, boróka, szegfűbors, bors, melyek így a zöldség ágyra kerültek párolódni. A húsok tetejére rozmaring és kakukkfű ág került néhány citrom karika kíséretével. Hát meg kell mondanom, ez már látványnak is nagyon állat volt - az illatokról nem is beszélve. Rádobtam a fedőt az edényre, majd az előmelegített sütőbe raktam a művet.

058

061

064

075

078

081

083

086

Míg a húsok és a zöldségek egyesülnek ízben és illatban - addig elkészítjük a knédlit. Kifliket veszek elő, majd közel azonos méretűre darabolom őket. Négy tojás sárgáját egy tálba ütöm, melybe tejet is öntök. A kifliket bedobálom a tojásos kombóba, melybe petrezselymet kellene szórni - azonban én sok-sok bazsalikomost is szórok. Eszter a profik biztonságával felveri a tojások fehérjét, amit szintén a masszába dolgozok. Mivel nagy a család és sok a hús, így még egy adag knédlit készítek elő - ennyi már csak elég lesz ennek az éhes kompániának. Szóval megvan a knédli alapanyag, jöhet a következő művelet.

Folpack-ot terítek ki, majd rákanalazom a masszát - és úgy tekerem össze, mintha szaloncukor lenne az egész. Szorosra veszem a formát, időnként még oda is ütögetem őket a deszkához, hogy a levegő kiszoruljon a kiflik közül. Négy klassz henger alakult így ki, amiket forrásban lévő vízbe teszek, és vagy tíz percig főzök.

107

109

111

112

113

115

119

124

146

Visszatérünk a húsokhoz és a zöldségekhez. A zöldségek már puhák, úgyhogy kiszedem őket az edényből, majd botmixerrel simára dolgozzuk az egészet. Az íz eszméletlen, egy kis tejszín még finomít az állagon - és kész is a mártás. A húsokat még visszateszem puhulni, és maghőmérővel időnként ránézek, hogy mikor okés az állaguk.

Hú, azt hiszem minden készen áll. Ja, a család már benn ül, és kopogó szemmel várják a finomságokat. Szóval szeletelem a húsokat, szeletelem a knédliket, majd mindenkinek tálalom a fogást. Mivel Prágában többször is tejszínhabbal és gyümölccsel tálalták, így mi is ezt követjük - és tényleg nagyon egyben van így ez az étel.

147

126

151

153

155

161

158

156

160

süti beállítások módosítása