Egy kiváló hely, kiváló burgerekkel és kézműves sörökkel - mindez Szegeden
2015. március 18. írta: Húsimádó

Egy kiváló hely, kiváló burgerekkel és kézműves sörökkel - mindez Szegeden

Egy kiváló hely, kiváló burgerekkel és kézműves sörökkel - mindez Szegeden

burger.jpgFotó: https://www.facebook.com/malatakezmuves/photos_stream

Vissza-visszatérő vendégek vagyunk Szegeden, ugyanis a feleségem szegedi - mi pedig nagyon szeretjük a várost, jó fejek a helyiek, tavasztól őszig pedig nyüzsög ez a mediterrán település. Most is kihasználtuk az ottlétünket, kóboroltunk a városban, hátha felfedezünk valami klassz helyet. Jelentem, teljes sikerrel jártunk.

A helyzet az, hogy szombat délután a nyakunkba vettük a belvárost, átszeltük a Széchenyi teret - néhány pillantást vetve a Városházra, ahol 25 évvel ezelőtt kimondtuk az ominózus igent. Szóval volt egy célunk - azt hallottuk, hogy kb száz év után ( egyébként 38 ) kinyitott a Régi Hungária, amit látnunk kellett. Az idő nem volt annyira barátságos, de sebaj, van ernyő, no para. Maga az épület kívülről szerintem semmit nem változott, belül azonban sokat dolgoztak vele. A kialakítás a mai romkocsmás trendeknek megfelelő, a falak, a födém, a látható gerendák, a befejezetlen építkezés jelleg ötvöződik egy modern design-nal. A hatalmas belmagasság, a nagy tér nem zavaró, a színek, a belógó lámpák és dekorelemek harmonikussá teszik a teret - a személyzet pedig kedves és segítőkész.

Sétáltunk tovább, elmentünk a Dóm térig - és gondoltuk, hogy hamburgeres estét tartunk. A helyzet az, hogy előzetesen a neten már keresgéltem, hogy hol találunk valami igazán jó, nem a kommersz világot tükröző burgerest - de csalódnom kellett. Nem nagyon írt senki olyan helyről, amire vágytam. De milyen a szerencse - amint az egyik kedvenc helyem, a hajnali bulik lezárását biztosító hely előtt ( Boci Tejivó !!! ) elmentünk, Viktor fiam azt mondta, hogy látott egy kiírást: Maláta Beer & Grill. Akkor lássuk.

malata.jpgFotó: https://www.facebook.com/malatakezmuves/photos_stream

Az épület a Fekete Ház, ami gyakorlatilag múzeum, a söröző pedig ennek a kerthelyisége, illetve az oldalszárnya. Na ezt akkor még nem tudtam, most azonban utána néztem. Tehát belépve a sejtelmesem megvilágított udvarban kerti sörsátor és gótikus ablakok fogadtak bennünket, majd belépve egy nyüzsgő, nem túl nagy, de meghitt belsőt láttunk. Mondjuk az ajtóra tök nagy betűkkel ki van írva, hogy vigyázz, lépcső - de nekem sikerült rögtön lekoccolni a cipőm orrát. Na nem csak nekem - mivel az ajtóval szemben ültem, végignéztem, hogy szinte mindenki csetlett-botlott egy kicsit, kivéve a törzsvendégeket. Tanulság - többet kell ide járni, és megtanuljuk. :-)

145.jpg

182.jpg

Bent az ajtóval szemben volt egy magasabb asztal négy székkel, mögötte könyves szekrény, régi könyvek, régies tükör - szóval mintha egy könyvtárban vagy múzeumban ücsörögnénk. Körbe pislantva boltíves belsőt látunk, gótikus, romantikus ablakokat és sejtelmes fényeket. A terem végében a söntés, mely teljes szélességében uralja a teret, mögötte pedig a konyha - ahol feketébe öltözve dolgozik a séf, aki majd személyesen ki is hozza a finomságokat.

A pult nagyon ízléses, sötétbarna, mintás csempe borítja - mögötte a lányok pörögnek ezerrel, felettük pedig a baromi nagy palatáblák, amikre rengeteg ital van krétával felírva - ami mutatja, hogy itt mindig a piaci igényekhez igazíthatják a kínálatot - és jól is néz ki. A söntés fő eleme a 11 darab sörcsap - remélem jól számoltam. Ez már mutatja is, hogy ez egy király hely.

A kínálat irigylésre méltó, van itt csapolt Weizen, Fekete ház, Ír vörös, Red Molly; üvegesből pedig felsorolhatatlan a kínálat: Sörapu, Keserű méz, Távoli Galaxis, Bakancslista, stb. A két fiam rendel a lányoktól, különféle csapolt kézműves söröket kérünk - melyek pár perc múlva meg is érkeznek. A felszolgáló lány kő profi, úgy ért az itteni sörökhöz, mint Fülig Jimmy idejében egy csaposnő - de Ő bájosan cseveg, mosolyog.

162.jpg

Miután a korsóink kiürültek újabb adagot kérünk, illetve jelezzük, hogy enni szeretnénk. Ő hozza az étlapot, de felsorolja, mit ajánl és azt miért - vagyis gyakorlatilag beavat bennünket a kínálatba. Én egy Bárány burgert kérek, Tomi Balkán burgerre szavazott, Viktort pedig a napi ajánlat hozz lázba: Knédli burger. Az árak nem vészesek, na nem is 490,- Ft-os burgerekről beszélünk, de ebben a kategóriában teljesen elfogadhatók ( 1290,- Ft - 1.850,- Ft ). A séf úr személyesen hozza ki a művét, ami szerintem tök stílusos. A látvány, az illat és az íz frenetikus. A burgonyák nem tocsognak az olajban, hanem roppanósan sültek, a húsokban semmi kivetnivalót nem lehet találni, a bucik pedig ugyanígy jellemezhetők. A három fogásból a legkülönlegesebb a knédlis, az enyém kapja az ezüstöt, a Tomié pedig még érmes.

burger_1.jpgFotó: https://www.facebook.com/malatakezmuves/photos_stream
burger3.jpgFotó: https://www.facebook.com/malatakezmuves/photos_stream
burger2.jpgFotó: https://www.facebook.com/malatakezmuves/photos_stream

Mivel a hely előrehozott St Patrik napot tartott, így a személyzet Guinness-es sapkákban jön-megy, mely Viktor fiam fantáziáját beindítja. Neki ilyen nagyon-nagyon kellene. Mi iszunk egy-egy korsó gyöngyöző Guinness-t, majd rábeszéljük a pultos lányt, hogy kaphassunk egy ilyen sapit. És a főnök úr rábólint, miénk a fejfedő - Viktor majd arcoskodhat a pesti éjszakában St Patrik napján.

177.jpg

Végső konklúzió? A hely király, a burgerek tökéletesek, a személyzet vidám és profi, felkészült, a sörök pedig a megszokott minőségűek. Jó, hogy Egernek van egy Zöld Pecsét-je, mert egyébként sírna a szívem, így csak vágyakozom, hogy megint mikor megyünk családot látogatni - na meg burgerezni a Malátába, Szegedre.

189.jpg

További infók:

https://www.facebook.com/malatakezmuves

http://szegedikocsmak.blog.hu/2014/06/16/malata_kezmuves_sor-_es_grill_kert

süti beállítások módosítása