Csirkemájjal töltött dagadó - grillrácson sütve
2015. november 24. írta: Húsimádó

Csirkemájjal töltött dagadó - grillrácson sütve

120

006

Nagyon szerettem régen és nagyon szeretem ma is enni, nagyon szeretem a folyamatot, ahogy elkészül. Igen, ő a töltött dagadó. Most csirkemájjal, máskor mással készül. Máskor sütőben, ma grillen...

Mielőtt kimennénk a teraszra grillezni, azelőtt még van egy-két tennivaló a konyhában. Darabolunk hagymát, majd megdinszteljük egy serpenyőben az egészet. A csirkemájakat megtisztogatom, majd apró darabra kockázom mindegyiket. Só és majoranna kerül rájuk, majd a hagymával együtt a serpenyőben összedolgozom a májas alapot.

019

023

027

029

036

Megfőzök egy tojást, majd hagyom kihűlni - ő is megy majd a töltelékbe.

Két zsemlét felkockázok, majd az előző serpenyőben klasszul lepirítom - így a töltelék íze sokkal teltebb lesz. Miután aranybarnák lesznek a zsömle kockák, bedobom őket egy edénybe, majd kevés tejjel öntöm fel az egészet. Pár perc múlva kinyomkodom a levet - nem kell túl szottyosnak lenni a végeredménynek.

039

045

047

051

054

056

Nos összeállítjuk a tölteléket. Itt a beáztatott zsemlekocka, beledaraboljuk a megfőtt tojást, érkezik a máj - na meg jó adag petrezselyem zöld, só és bors, na meg egy nyers tojás. Minden összetevőt alaposan összedolgozok, majd össze is gyúrom az egyveleget úgy, hogy egyenletes legyen a cucc. Kóstolok, ha kell finomítok rajta.

057

061

063

A felszúrt és lehártyázott dagadót kívül belül megsózom, majd egy kanál vagy villa segítségével a tölteléket beleszuszakolom úgy, hogy időnként szinte masszírozom a husit - azért, hogy klasszul eljusson a töltelék mindenhova. A dagadó főbejáratát két darab hústűvel összetűzöm, hogy a töltelék majd ne szivárogjon ki.

065

067

070

Nos úgy tűnik, a konyhai melóval megvagyunk, aki akarja, az beindítja a sütőt - én azonban élvezem az enyhe őszt, és grillen készítem el a húst. Előmelegítem a szerkezetet, majd amikor már 120-130 C-os a grill, akkor a rácson kicsit elősütöm a dagadó mindkét oldalát. Ez csak arra szolgál, hogy kapjon őkelme egy kis pörzsréteget - majd betekerem a húst alufóliába.

078

077

083

085

A grillt hőfokát kicsit lejjebb veszem ( 100-110 C ) és hagyom magába sülni-főni a lezárt tető alatt. Fél óra elteltével megfordítom a húst, majd ismét fél óra párolódás a saját levében.

Az egy óra leteltével maghőmérővel ellenőrzöm a belső hőfokot, majd kicsomagolom a dagadómat. Az illat brutálisan jó, így késő ősszel talán még jobban terjengenek az aromák a levegőben. Kicsit feljebb tekerem a grill hőfokát, majd a hús minkét oldalát gyönyörű bronz barnára pirítom. Gyönyörűen csillog a megsült hús, nagyon szép kérget sütöttünk - és ahogy írtam is, az illat állati jó.

087

089

091

Kint hagyom a dagadót a hideg teraszon, hadd hűljön le - de aztán csak beteszem a hűtőnkbe, nehogy egy macsek elcsórja a végén. Másnap vékony szeletekre darabolom a töltött dagadót, majd gránátalmás, vegyes salátával együtt falatozzuk be. Nagyon jó a töltelék állaga, könnyen szeletelhető - az íze pedig harmónikus.

Ha nincs grilled, csináld meg a sütőben - de ne hagyd ki, megéri. :-)

121

122

127

005

007

009

süti beállítások módosítása