Kolbászos bableves
2016. február 18. írta: Húsimádó

Kolbászos bableves

110

Volt otthon egy szép darab füstölt csülök, amiből lehetett volna egy csülkös bablevest készíteni - vagy egy sima bablevest és pluszban pedig sült sült csülköt, és amint sejtitek - én ezt az utóbbit választottam. Tehát következik most egy finom kolbászos bableves, aminek az alapja a csülök főzőleve, majd a következő poszt a cserép edényben sült csülök lesz...

Hozzávalók:

  • egy füstölt csülök főzőleve
  • 1/2 kg szárazbab
  • 1 szál gyökér zöldség
  • 4 szál répa
  • 1/2 fej karalábé
  • 1/2 fej zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 szál kolbász
  • tejföl, só, bors, babérlevél, paprika, liszt, fokhagyma, petrezselyem 

 

Természetesen még előző nap beáztatom a babot, majd a főzés kezdete előtt leöntöm a levét.

A csülköt hideg vízben felteszem főzni, amibe persze megy babérlevél, szemes bors és három gerezd fokhagyma. Hagyom, hogy fedő alatt alaplángon puhuljon a hús - közben pedig előkészítek minden zöldséget, amiket megtisztítok, majd mindet feldarabolom.

Amint a hús már majdnem teljesen megpuhult, kiszedem őkelmét a főzőléből - és félrerakom, mert ebből a húsból most egy önálló főétel fog készülni.

Egy serpenyőben a két apróra vágott hagymát megdinsztelem, majd a babbal együtt a főzőlébe öntöm, és elkezdem együtt főzni a komponenseket. Kis idő elteltével beleszórom a levesünkbe a gyökér zöldséget, a karalábét és a zellert, majd fedő alatt hagyom, hogy összeérjenek az ízek.

Később beleszórom a felkarikázott kolbászokat, majd a répákat, érkezik a friss petrezselyem - majd amikor már nagyjából minden puha és szinte kész, akkor jöhet egy tejfölös rántás, amivel még egyet rottyantom a levest.

Tálalása ízlés szerint tejföllel vagy a nélkül, de forrón és újra és újra szedve... :-)

008

021

024

069

071

100

103

104

106

110

116

süti beállítások módosítása