Narancsos pácban érlelt, grillezett tarják steak burgonyákkal és mártással
2016. június 07. írta: Húsimádó

Narancsos pácban érlelt, grillezett tarják steak burgonyákkal és mártással

IMG 7160

Lépjünk ki a komfortzónánkból, vagyis grillezünk tarját - de kicsit másként, mint ahogy szoktunk.

Hozzávalók a páchoz:

  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk citrombors
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk bazsalikom
  • 1 kk oregánó
  • 1 kk koriander levél
  • 1/2 kk őrölt chili
  • oliva olaj
  • 1/2 citrom leve
  • reszelt citrom héj
  • narancslé
  • 5-6 gerezd fokagyma

A páchoz szükséges fűszereket és összetevőket egy nagyobb tálban összekeverem, és félreteszem.

Kb 5-6 gerezd fokhagymát megtisztítok, majd nagyon vékony szeletekre vagdosom mindegyiket. Kevés olajon a fokhagymákat el kezdem pirítani, majd néhány narancskarikát is rájuk dobok, később pedig felöntöm narancslével az egészet. Amint már a narancsok kicsit megfonnyadtak, már kellemesek az illatok, akkor leveszem a tűzről az edényt, majd a narancsos, fokhagymás alapot a fűszerekhez öntöm. Gyakorlatilag kész a páclevünk, amibe belepakolom az ujjnyi vastagságúra szeletelt tarjákat. Egy napra hűtőbe tesszük őket - természetesen úgy, hogy egy lélegző fóliával fedjük le az edényt. 

IMG 7093

IMG 7098

IMG 7106

IMG 7115

IMG 7120

IMG 7121

IMG 7123

IMG 7124

IMG 7125

IMG 7127

IMG 7130

Másnap, a grillezés előtt felteszünk burgonyákat héjastól főzni, persze úgy, hogy a vizet azért alaposan meg is sózzuk. Míg forr a víz, puhul a burgonya, addig készítünk egy klassz kis mártást, amihez felhasználhatjuk a tarjákból le-le vagdosott nyesedékeket, narancs gerezdeket, kevés alaplevet és ízlés szerint fűszereket - amiket klasszul összeforralok. Amikor már kellően összeérnek az ízek, akkor leszűröm a mártást, majd kevés tejszínnel állítom be az állagot.

IMG 7100

IMG 7101

IMG 7104

IMG 7119

A burgonyákat villával ellenőrzöm, és amikor már majdnem teljesen puhák, akkor leöntöm róluk a vizet, majd hosszirányban felvagdosom az összeset. A grillrácsra pakolom a burgonyákat, sózom is őket, majd a tarjákat is feldobálom a rácsra. Ha marad még hely, akkor narancskarikákat is grillezek, majd minden összetevőt a sülésnek megfelelően meg-meg forgatok  a rácsokon. Mivel a húsokat nem sóztam a pácoláskor, ezt most megejtem, majd lassan tálalhatunk is.

IMG 7149

IMG 7150

IMG 7152

IMG 7151

IMG 7156

IMG 7155

IMG 7157

IMG 7160

A húsok klasszul megpuhultak, finoman citrusos az ízviláguk, nagyon illenek hozzájuk a kívül ropogós, belül vajpuha burgonyák, na meg a mártás is. Más ez az étel, mint amit általában megszoktunk, de nagyon illik egy jó baráti beszélgetéshez, egy finom borhoz. Érdemes kipróbálni :-)

süti beállítások módosítása