Kapirgálós csirke grillezése
2016. július 06. írta: Húsimádó

Kapirgálós csirke grillezése

IMG 7904

Talán írhattam volna azt is kapirgálós csirke barbecuezása, mert maga a hőfok ( 110-120 C ) ezen a szinten volt, csak igazán a füst hiányzott ehhez a művelethez - úgyhogy a cím ezért lett grillezés. Nos sokszor a legegyszerűbb ételek a legnagyszerűbbek, erre nagyon jó példa ez a fogás, ugyanis nagyon gyorsan elő lehet készíteni, majd betesszük egy sütőbe vagy egy gázgrillbe - és magától el is készül.

Az előkészület első fázisa, hogy a gerinc mentén felvágjuk a csirkénket, majd alaposan besózzuk őkelmét. Egy tálkába kanalazunk vajat, majd apróra vágott, friss petrezselymet, sót és borsot is beledolgozunk a vajba - azaz egy fűszervajat hozunk létre. A szárnyast kiterítjük a deszkánkra, majd az ujjunkkal finoman felszedjük a bőrét a comb mentén - és beletuszkoljuk a fűszervajat. Több helyen, például a mell mentén is elvégezzük ezt a műveletet, a maradék fűszervajat pedig a hasüregbe kenegetjük.

A grill két szélső gázégőjét bekapcsoljuk takarékon, a csirkét pedig középre fektetjük. A tűztérben így kialakul egy indirekt sütési mező, ami arra jó, hogy nem közvetlenül sül a hús, hanem kíméletesen kapja meg a kívánt hőmennyiséget. A grill tetejét lecsukjuk, bent elindul egy körforgásszerű légáramlás, a hús pedig szépen lassan puhul, de nem ég meg, nem szárad ki.

Félóránként rá-rá nézünk a szárnyasra, esetleg megkenhetjük vagy meglocsolhatjuk sörrel, de nem fordítjuk meg a csirkét, maradjon a hasüreg végig a tűztér irányában. Amikor érezzük, hogy a csontok már szinte kifordulnak az ízületekből, akkor lekapcsoljuk a grillt - a csirkét pedig hagyjuk pihenni a konyhában. 

A végeredmény nagyon meggyőző. A kapirgálós csirke színe eleve lenyűgöző, a bőre kellemes ropogós, a hús pedig úgy omlik a szánkban, hogy szinte rágni sem kell. A kíméletes sütés, a fűszervaj és a sör elvégzett mindent, az ebéd egyszerűen kiváló.

IMG 7860

IMG 7862

IMG 7863

IMG 7864

IMG 7867

IMG 7869

IMG 7870

IMG 7873

IMG 7875

IMG 7880

IMG 7883

IMG 7884

IMG 7888

IMG 7904

IMG 7910

süti beállítások módosítása