Őszi, grillezett zöldségleves újhagymás mascarponéval
2016. szeptember 18. írta: Húsimádó

Őszi, grillezett zöldségleves újhagymás mascarponéval

IMG 9662

Ritkán szoktam írott szakácskönyveket, receptgyűjteményeket böngészni - inkább az interneten keresgélek inspirációk után, de most mégis az írott szakirodalomból merítettem ötleteket. Jelen esetben a LIDL által kibocsátott és Mautner Zsófi illetve Széll Tamás által elkészített receptekből böngészgettem, majd innen jöttek a megvalósult ételek.
Most egy olyan fogást hozok, amit Mautner Zsófi követett el - és aki engem ismer, az tudhatja, hogy nem teljesen az eredeti receptet készítettem el, hanem a saját ízlésem, a gondolataim szerint jártam el...

IMG 9570

Hozzávalók 4 fő részére:

  • kb 1 kg paradicsom
  • 1 db cukkini
  • 1 db kápia paprika
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 szál újhagyma
  • friss petrezselyem zöld
  • őrölt gyömbér
  • morzsolt tárkony
  • morzsolt kakukkfű
  • kb 5-6 dl alaplé
  • oliva olaj
  • kb 100 g mascarpone

Az elkészítés menete:

A megmosott paradicsomokat - amiket a kertben termelt a kis családom - hosszában kettévágom, majd a grillrácsra pakolom mindegyiket. A cukkinit szintén hosszában, de négyfelé vágom, amelyek szintén a rácsra kerülnek. Mindkét zöldségfajtát megszórom kevés gyömbérrel, tárkonnyal és kakukkfűvel, majd finoman végig is locsolgatom őket olivával. A két darab fokhagymát keresztben kettévágom, majd a vágott felükkel felfelé szintén a rácsra fektetem őket, illetve a kimagozott kápia paprikával is ez történik. Bekapcsolom a grillt, majd lecsukott tető mellet hagyom hogy szépen piruljanak, grilleződjenek a zöldségek. Természetesen akinek nincs ilyen sütőalkalmatossága, az simán egy tepsiben, sütőben is megsütheti a zöldségeket - az is biztosan finom lesz.
Míg a grillrácson pirulnak a paradicsomok és társaik, addig az oldalsó lángon egy lábasban hagymákat dinsztelek, ami a grill levesünk alapja lesz. Leghamarabb a kápia paprika sül meg, aminek lehúzom a megfeketedett héját, majd a lábasba dobom a húsos részt. A lábasba alaplevet öntök, majd érkezhet a héjától megszabadított négy darab cukkini is, azután a fészkükből kinyomkodott fokhagymák is. ( A múltkor szintén grill paradicsom levest készítettem, amikor is a Blogkocsma (http://blogkocsma.blog.hu) tulaja, András rám írt, hogy a fokhagymát így grillezzem - és milyen igaza lett. Kösz Andris! )

IMG 9573

IMG 9577

IMG 9578

IMG 9580

IMG 9583

IMG 9595

IMG 9600

IMG 9604

IMG 9609

IMG 9613

IMG 9610

IMG 9617

Szóval a fokhagymák olyan krémesek, hogy szinte kiugranak a helyükről, bele a levesbe, majd érkezhetnek a paradicsomok is. Én most nem húztam le a héjukat, mert bennünket nem zavar, de érzékenyebb versenyzők - na meg akik nagyon ráérnek - azok ne hagyják ki azt a lépést.
Nos szinte minden benne van a fazékban, csak a friss petrezselyem zöld, a só és a bors hiányzik - utána pedig hagyjuk összeérni az ízeket.

IMG 9608

IMG 9622

IMG 9624

IMG 9625Míg a leves rotyog, addig elkészítjük a mascarponés levesbetétet. Egy tálkában kb 100 g mascarponét összekeverek petrezselyem zölddel és újhagymával, na meg kevéske sóval. Kanállal összedolgozom az összetevőket, majd két kanál segítségével kis rúdszerű alakokat formázok belőlük.

IMG 9630

IMG 9633

IMG 9635

IMG 9638

Úgy látom, hogy a grillen lassan elkészül a leves, megkóstolom a levét, ha igényli, akkor még fűszerezem - majd a konyhában egy botmixerrel nagyon simára dolgozom az egészet. Nagyon jó állagú, nem túl sűrű, de nem is híg levesre van szükségünk, ha igényli akkor tejszínnel vagy kevés keményítővel finomíthatunk rajta, de nekem pont jó lett az állag.

IMG 9643

IMG 9640

Tálaláskor két-két mascarpone rudacskát ejtek a lébe, majd jöhet egy kis újhagyma, na meg oliva - és már ehet is a csapat.

Igazi őszi színek, igazi grill hangulat és ízvilág fogad bennünket - és mégsem mindig húst, hanem levest eszünk.

IMG 9662

IMG 9651

És ha már idáig eljutottál, akkor lenne egy kérésem. Indultam egy blogger versenyen, amin minden szavazat számít, így a Tiéd is. Ha van még egy fél perced, na meg tetszik is a blogom, akkor kérlek, szavazz rám! Köszi :-)

http://www.allianzblogverseny.hu/

süti beállítások módosítása