A késeim élezése
2016. november 08. írta: Húsimádó

A késeim élezése

IMG 1628

Egy rendhagyó, de igen fontos információt szeretnék Veletek megosztani - ez pedig a késeim élezése. Miért is olyan fontos ez? Nos azért, mert mint a húsokat imádó és konyhában elég gyakran megforduló ember, sokat küzdöttem azzal, hogy úgy tudjam feldolgozni a húsokat, mint ahogy szeretném - vagyis szépek legyenek a vágások, ne kelljen izomból dolgozni, hanem szaladjon a kés. Használtam többféle élezőt, acélt - de most azt hiszem ráleltem a tutira, a jó öreg fenőkőre. Ahogy sok mindenben, ebben a témában is jó visszanyúlni a klasszikus eszközökhöz, legalábbis szerintem.

IMG 1624

IMG 1625

Kezdem azzal, hogy felhívtam telefonon az egyik kedves partneremet, Kőrös Károlyt, aki a Böllérboltot üzemelteti, hogy Ő mit javasol számomra. Végül is ki tudhat többet a húsokról és a feldolgozó eszközökről, mint Ő, aki nap mint nap ezzel foglalkozik. Rögtön olyan kérdéseket tett fel nekem, ami eszembe se jutott volna, vagyis, hogy milyen kemények a késeim, mire szoktam őket konkrétan használni? Közösen kiderítettük, hogy nem rossz, de azért nem profi késekről van szó, és nem üzemi szinten dolgozom velük. 

Megbeszéltük, hogy használhatnék un. acélt is, amit a profi hentesek és böllérek is használnak, de azért az sem mindegy, hogy mennyi az annyi. Ezek nem olcsó történetek, gyakorlatilag tíz és harmincezer forint között mozognak, amit azért meggondol az ember.

Ehhez képest a képeken is látható fenőkövek háromezer forint alatt már elérhetők. Karcsi azt javasolta, hogy 1000-es vagy 1200-es finomságú követ rendeljek, mert ezek bármelyikével elérhetem a kívánt élességet., tuti hogy jók lesznek a késeim. Kiegészítésképpen csomagolt nekem egy HCC180-as tisztító követ, ami magának a fenőkőnek a tisztítására szolgál.

IMG 1633

IMG 1634És hogy miként kell ezeket a fenőköveket használni? Erre azt hiszem az a legjobb, ha maga a gyártó "válaszol". 

A fenőkövek vizes fenőkövek, azaz célszerű a használat előtt rövid időre vízbe áztatni (kb. 10-15 perc), illetve addig, amíg buborékok szállnak fel a vízben a fenőkőről.

A vízből kivéve valamilyen csúszásgátló felületre helyezzük (háztartási törlőszivacs, konyharuha, rongy, háztartási papír kéztörlő, félkör alakú szilikon bútorütközőgomb). Akkor jó, ha fenőkő felületén megáll a víz.

A fenőkövet elhelyezhetjük magunk előtt akár 45 fokban elfordítva, így kényelmesebben fenhetünk rajta. Egyenletes, lassú mozdulatokkal dolgozzunk, hogy tartani tudjuk az élszögeket. Ez lehet egy húzással végighúzva vagy a japán módszer szerint "satírozva" a késpengén.

A megfelelő módszert mindenki magának választja, van akinek az éllel előre tolás a megfelelő, van akinek a késfokkal előre fenés.

Ahogy finomítunk a fenőköveken sorban, egyre kisebb nyomással nyomjuk a fenőkőre a késpengét, ez mindkét esetben is igaz.

Fenés után tisztítsuk meg a fenőkő felületét a HCC180-as kis kővel. Használat után tegyük szárazra a fenőköveket, ha benne hagyjuk a vízben, síkossá válhat az algásodás miatt.                            

( Forrás: http://haidu.hu/hu_hszn.html )

IMG 1637

IMG 1638

És ha valaki ilyen eszközt, vagy más élezőt, acélt szeretne venni, annak ajánlom, hogy kattintson a megújult Böllérbolt Webáruházra - és nézzen körül, vagy kérjen Tőlük segítséget.

 

boller.png

haidu.png

 

süti beállítások módosítása