Serrano sonkával, gombával és aszalt paradicsommal töltött szűzpecsenye
2017. január 16. írta: Húsimádó

Serrano sonkával, gombával és aszalt paradicsommal töltött szűzpecsenye

IMG 2644

IMG 2605

Hozzávalók:

  • 1 szűzpecsenye
  • 25 dkg csiperke gomba
  • 10-12 szelet serrano sonka
  • 4-6 db aszalt paradicsom
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • kömény
  • bazsalikom
  • oregánó
  • só és bors
  • oliva olaj
  • 1 dl fehér vagy rozé bor

A gombákat megmosom, majd apró darabokra vagdosom. Egy nagyobb serpenyőben olajon elkezdem őket pirítani, majd köménnyel, oregánóval és bazsalikommal fűszerezem az egészet. 

IMG 2576

IMG 2578

IMG 2580

A szűzpecsenéyt lehártyázom, majd éles késsel felnyitom úgy, hogy minél jobban ki tudjam nyitni. Finoman klopfolóval megütögetem az egész pecsenyét, majd sózom, borsozom és bazsalikommal, oregánóval fűszerezem a húst. 

IMG 2582

IMG 2583

IMG 2586

IMG 2588

A serrano sonkákat a húsra keresztbe pakolgatom úgy, hogy gyakorlatilag befedje a teljes felületet. A megpirított gombákat a sonkára halmozom, majd melléjük vékony csíkokra szeletelt aszalt paradicsomot is teszek. A szűzpecsenyét szorosan és ügyesen feltekerem, ügyelve arra, hogy sehonnan ne türemkedjen ki a töltelék. Nem kell összetűzni, a tepsiben szépen össze fog sülni az egész.

IMG 2591

IMG 2595

IMG 2597

IMG 2599

IMG 2601

IMG 2603

IMG 2607

A tepsibe pakolom a megtöltött pecsenyét, öntök alá olivát és kevés bort. A hús mellé felkarikázott fokhagymákat szórok, majd alufóliát teszek a tepsire - és irány a sütő. 200 C-on 25-30 percig párolom, majd ha igényli, akkor forgatok a húson. Ha már szépen összeáll a hús, akkor alufólia nélkül lesütöm, mindaddig, míg szépen meg nem pirul. 

IMG 2611

IMG 2612

IMG 2613

IMG 2623

IMG 2625

IMG 2632

Köretként burgonyákat főzök meg, de pakolok melléjük fokhagymát, oregánót és bazsalikomot - hogy egy klassz mediterrán íz legyen a köretben is. Ha megfőttek, akkor joghurttal vagy tejföllel pürésítjük - és már tálalunk is.

IMG 2636

IMG 2644

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:facebook_1.jpg

 

insatgram.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr4112131755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

bouquet 2017.01.17. 13:09:36

Biztos, hogy az oliva olaj jó alá?

cardiobascuralis 6 2017.01.18. 01:27:19

Ha már a jamónt lefordítjuk, hogy sonka, akkor a serranót miért nem, hogy hegyi?

Mellesleg gomba, sonka egyaránt anyagnév, így ebben az értelemben nem használjuk többes számban, még ha több darabból áll sem.

lorien · http://lorien.blog.hu 2017.01.18. 07:57:08

Az a baj, hogy a szűz efféle töltögetése technológiailag nem kivitelezhető tökéletesen. Annyi ideig kell sütni, hogy a szűz kiszárad, mert annak az optimális készítési ideje kb. 12-14 perc.

_B_ 2017.01.18. 13:06:25

Nem olajat kell tenni, hanem zsírral vékonyan kikenni a tepsit.
Az olaj szétég már 200 fokon, rákozmál tőle a hús is a tepsire.
A szűz szerintem zongorával tüzelés kategória, az önmagában a legjobb, csak elrontani lehet, ellenben egy karajt jól fel lehetne dobni ezzel a recepttel.
Az eleve jó omlós szűzet vékonyra vágva szétklopfolva nem száradt ki nagyon?

Sean MacTíre 2017.01.18. 13:34:06

@cardiobascuralis 6: miert van olyan benyomasod, hogy erdekelsz barkit is? Oszinten kerdem. Ott van fenn egy kurva jol kinezo kaja, attol korog a gyomrom ha csak ranezek, szerintem nem rohadtul mindegy a te problemad a nyelvtani reszevel barkinek is? Segitek: de.

cardiobascuralis 2017.01.18. 15:14:23

@Sean MacTíre:
Nem végeztem közvélemény-kutatást, engem viszont érdekel.

Viszont szerinted kit érdekel a te idehányásod?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.01.18. 21:15:07

@bouquet: "A vaj 150 Celsius fok körül füstöl, a disznózsír 190 fok körül, az extra szűz olívaolaj 190 fokon. Tehát ha eleve egészségesebben akarunk sütni főzni, akkor sose hevítsük füstölésig a zsiradékokat." Forrás:www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20150123-tenyleg-rakot-okoz-ha-oliva-olajjal-sutunk-zsirsav-oxidacio-egeszseg-sutes.html

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.01.18. 21:16:45

@_B_: Neked is csak ezt tudom idemásolni, de rengeteg cikk foglalkozik azzal a tévhittel, hogy az olivával nem lehet sütni. "A vaj 150 Celsius fok körül füstöl, a disznózsír 190 fok körül, az extra szűz olívaolaj 190 fokon. Tehát ha eleve egészségesebben akarunk sütni főzni, akkor sose hevítsük füstölésig a zsiradékokat." Forrás:www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20150123-tenyleg-rakot-okoz-ha-oliva-olajjal-sutunk-zsirsav-oxidacio-egeszseg-sutes.html

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.01.18. 21:24:18

@cardiobascuralis 6: Alapvetően biztos igazad van, csak abban nincs, hogy ez a kifejezés már így terjedt el Magyarországon. Maga a termék, amit megvettem az üzletben, szintén ezt a feliratot tartalmazza, vagyis Serrano sonkaként árulják. Szerintem indíthatsz egy nyelvi forradalmat, írj talán a forgalmazónak is, én hobbi szakácsként, bloggerként ebben a nemes harcban azonban nem szeretnék részt venni, vagyis én beállok a rossz sorba, vagyis továbbra is serrano sonkának fogom hívni ezt az alapanyagot. Azért örülök, nálam jártál, remélem az étel azért elnyerte a tetszésed.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.01.18. 21:30:25

@lorien: Szerintem nincs igazad, ha ettél volna ebből az ételből akkor nem írtad volna, hogy kiszáradt. Azért történik fólia alatt a sütés első része, hogy ne szárítsuk ki, a végén pedig csak egy pörzsréteget kap a hús, amitől kívül ropogós, belül viszont szaftos maradt az étel. Érdemes kipróbálni.

cardiobascuralis 2017.01.18. 21:56:49

@Húsimádó:
Az ételről nem tudok mint mondani, mivel nem kóstoltam. :-)
(És sok olyan ételt láttam már, ami jól nézett ki, egészen a kóstolásig.)

Nem tudom, miért így terjedt el, gondolom, aki lefordította a nevét, azt hitte, hogy Serrano egy város. De valójában csak a sierra melléknévi formája, szóval simán csak hegyi sonka. Más nyelveken, ahol értelmes emberek adtak neki nevet, ez is a neve (pl. finnül vuoristokinkku - hegyi sonka).
Egyébként ez csak Magyarországon annyira felkapott ritkaság, a spanyoloknál ez az olcsó sonka.

De a gombákat és sonkákat írhatod nyugodtan egyes számban, hiszen a liszt is sok kis szilárd szemcséből áll, mégsem írod, hogy liszteket.

Ami az olívaolajat illeti, ahol megterem, ott nem nagyon sütnek-főznek vele, inkább hidegen használják.

horkegyet 2017.02.02. 14:56:37

Hétvégén elkészítettem, igaz gomba nélkül, kiválóan sikerült, szuper recept!

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.02.03. 15:38:09

@horkegyet: Örülök, ha ízlett, további sok jó főzést Neked!