Marha- és vega burger hagymalekvárral és coleslaw-val
2017. június 08. írta: Húsimádó

Marha- és vega burger hagymalekvárral és coleslaw-val

IMG 4790

Egerben elindult a fesztiválszezon ( FesztEger ), amire Tamás fiam néhány kortársát invitálta meg az otthonunkba. Számunkra ez azzal is jár, hogy illik ezt a siserehadat etetni-itatni bőséggel. Mit tehet egy magamfajta blogger ilyenkor? Nos leszalad a henteshez, vesz 2 kilónyi gyönyörű marhahúst, amit le is darálnak szépen, majd otthon elindul a készülődés.

A húsokból 14 dkg-os gombócokat gyúrok, majd tálalógyűrű segítségével szép és egyenletes húspogácsákat készítek. Nincs se sózás, se borsozás, simán zsírpapírra pakolgatom őket, majd mehetnek a hűtőbe.

IMG 4744

IMG 4747

IMG 4753

Míg én a húsokkal mesterkedem, addig Tamás és Eszter bekeveri a bucik tésztáját, amihez megtaláltuk a legklasszabb receptet, amit itt találtok:

http://husimado-eger.blog.hu/2017/06/08/hamburger_buci_zsemle_keszitese

 

IMG 4752

IMG 4750

IMG 4754

IMG 4761

IMG 4763

IMG 4765

IMG 4766

IMG 4769

Míg ők kelesztenek és bucikat sütnek, addig én készítek egy szuper hagymalekvárt, amibe vörös- és lilahagymát is használok. A barna cukor karamellizált íze olyan szépen együtt dolgozik a balzsamecettel és a kétféle hagymával, hogy azt leírni is nehéz.

IMG 4756

IMG 4757

IMG 4758

IMG 4759

Tamás ismét mesterkedik, elkészíti a szokásos coleslaw salátáját, ami szintén ideiglenesen a hűtőbe vándorol, majd szép lassan el is jön a burgerek elkészítésének az ideje.

IMG 4767

A grill baloldali részére vaslapot helyezek, míg a másik oldalon marad a grillrács. Mind a négy égősort feltekerem, de csak közepes lángra, majd hagyom, hogy a "vasak" kellően előmelegedjenek. Elsőként a hentesnél szeletelt bacon-ök sütése történik - aminél az a fontos, hogy szépen roppanós, de nem túl kiszáradt végeredmények szülessenek. 

IMG 4774

IMG 4770

IMG 4772

A sütés előtt a húspogácsákat illik kivenni a hűtőből, vagyis ideális esetben szoba hőmérsékletűek a marhahúsok. Amikor a sütőlapra pakolom őket, akkor sózom és borsozom a felületüket, majd a grillrácson a bucikat is előpirítom. Akkor lesz jó a burgerünk, ha a grillrács nyoma aranybarnán rápirul a bucikra.

IMG 4775

IMG 4784

IMG 4794

Amikor a húsok egyik oldala megsült, akkor megfordítom őket, majd szépen készre készítem mindegyiket. Mielőtt azonban tálalnék, előtte még közepesen vékony sajtszeleteket pakolok a pogácsákra, amik aztán gyönyörűen rájuk is olvadnak.

IMG 4787

IMG 4788

Tálalás: a buci alsó felére saláta levelet pakolunk, majd érkezik egy-két kanálnyi coleslaw, aztán jöhet a marhahús. A látvány így sem semmi, de hiányzik még a hagymalekvár és két-két szelet ropogós bacon. Nincs majonéz, nincs ketchup - mert ennyi íz és aroma bőven elég, vagyis már csak a buci felső része hiányzik - aztán készíthetem is a következő két-két burgert. 

IMG 4792

Mivel vega vendégünk is van, így Neki Hajdú grillsajtot vágok hosszába ketté, majd aranybarnára grillezem az egyiket - és ez kerül a hús helyére. Őszintén ez a burger is olyan jól néz ki, hogy a következő alkalommal én is megkóstolom... :-)

IMG 4797

IMG 4799

Hogy milyen étvágyuk van a mai huszonéveseknek, arról csak annyit, hogy míg számomra éppen lement a 14 dkg-os húspogácsa és ugyanilyen súlyú buci, addig a srácok levezetésként még kértek repetát.

IMG 4790

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

süti beállítások módosítása