Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban készítve
2017. június 13. írta: Húsimádó

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban készítve

IMG 4859

IMG 4850

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Hozzávalók ( legalább 8-10 adag leveshez ):

  • 4 szál répa
  • 3 szál gyökér zöldség
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 étkezési paprika
  • 2 szál cukkini
  • 1/2 fej zellergumó
  • 2 fej paradicsom vagy 1 doboz hámozott, egész paradicsom konzerv
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 marék petrezselyem zöld
  • 70-90 dkg csirkemell
  • 2-3 ek oregánó
  • 2-3 ek szárított bazsalikom
  • 1-2 ek szárított metélőhagyma
  • 1,5-2 dl paradicsom püré
  • 50 dkg vörösbab (konzerv)
  • 25 dkg fehérbab (konzerv)
  • só és sok bors
  • víz

IMG 4805

IMG 4807

IMG 4811

 Előkészítés:

  • a zöldségek megtisztítása, megpucolása
  • a hagymák apróra vágása
  • a répák, a cukkinik és a paprikák felkockázása ízlés szerint
  • a paradicsomok leforrázása, majd megpucolása, vagy a konzerv felnyitása, majd a paradicsomok nyolcrét vágása
  • a csirkemellek felkockázása

IMG 4812

IMG 4814

IMG 4815

IMG 4816

IMG 4821

IMG 4820

A főzés:

  • A bográcsot feltesszük a tűzre, majd a hagymát megpirítjuk. Ha már szépen alakul, akkor a felkockázott és besózott csirkemell darabokat rádobjuk a hagymára, majd hagyjuk, hogy szépen kifehéredjenek a kockák.
  • Beleszórjuk az oregánót, a bazsalikomot és a metélőhagymát, majd alaposan összekeverjük a húsokkal őket.
  • Érkeznek a zöldségek: a répa, a gyökér zöldség, a zeller, a fokhagyma, amikkel hagyom, hogy együtt piruljon még a hús, illetve hogy a répa kapjon egy kis karamellizált ízt is.
  • Öntök alá annyi vizet, ami ellepi a levesem alapját, majd hagyom csendben rotyogni az egészet
  • Jöhetnek a felkockázott paradicsomok, na meg a paradicsom püré is, amit szintén összedolgozok a levesem alapjával
  • Só és bors, na meg petrezselyem zöld a következő összetevő, amelyek szintén klasszul belefőnek a levesbe. Ha igényli, akkor még jöhet víz is.
  • Hogy tényleg mediterrán legyen az ízvilág, arra nagyon jó alapanyag a zsenge cukkini, jelen esetben zöld és sárga színű volt a piacon.
  • Most felbontjuk a két babkonzervet, ami igazán intenzívvé változtatja a levesünket.
  • Lassan kész vagyunk, de ha igényli, akkor önthetünk alá vizet, sózhatunk, borsozhatunk. A végén még érdemes beleszórni petrezselyem zöldet, majd tálalhatunk is.

IMG 4822

IMG 4826

IMG 4830

IMG 4834

IMG 4840

IMG 4846

És a konklúzió? Ez nem egy toszkán zöldséges bableves, de baromi finom, nagyon intenzív és "eteti" magát. Aki már szintén kezdi egy kicsit unni a bográcsgulyást, annak nagyon jó lehet ez az irány. Jönnek a szép nyári hétvégék, próbáljátok ki.

IMG 4862

IMG 4850

IMG 4858

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:

facebook_1.jpg

insatgram.jpg

A bejegyzés trackback címe:

http://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr812591493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Attilajukkaja 2017.06.14. 17:03:37

Minden ízletesebb, amit bográcsban készítenek el! :o)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.06.14. 19:07:40

Csirkecombbal ízesebb lett volna. Szerintem :))))
Jó ötlet, már kéne valami bogrács étel.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.06.14. 19:33:17

@Andrass9: Tudom, hogy Te nem sokba nézed a csirkemellet, de simán mehetne combból is. Hajrá, bográcsra fel! :-D

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.06.14. 19:34:46

@Attilajukkaja: Teljesen igazad van, a szabad tűz, a füst nagyon jót tesz ezeknek a fogásoknak.

Attilajukkaja 2017.06.15. 18:11:32

Nekem ugyan nincs bográcsom, de a lecsót is szívesen kipróbálnám benne. Vagy nyitott kapukat döngetek?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.06.16. 09:56:32

@Attilajukkaja: Pont a hétvégén készítettem reggelire kolbászos lecsót - de nem bográcsban. Régebben tárcsán, szintén szabad tűzöm csináltam lecsót, a bogrács még ilyen formában nem jutott eszembe, de egyszer lehet hogy kipróbálom.

Attilajukkaja 2017.06.16. 11:02:34

@Húsimádó:
Jön a lecsószezon!
A tárcsán is olyan finom füstös ízt kapnak az ételek? Mert a bográcsban az a lényeg. Meg, hogy lassabban készül el a kaja. Szerintem.