Zöldborsós, gombás sertésraguleves
2017. november 15. írta: Húsimádó

Zöldborsós, gombás sertésraguleves

IMG 1738

Amikor a hőmérő higanyszála elkezd konvergálni a nulla fok felé, és amikor már ilyen korán sötétedik, akkor nagyon jó a hazaérkezés után egy forró, tartalmas levessel folytatni a délutánt. A fagyasztóban még van sarudi, saját termelésű borsó, a többi hozzávaló pedig szintén megtalálható otthon - vagyis nincs semmi akadálya, hogy egy ilyen ízorgiával folytassuk a délutánt.

IMG 1672

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szál répa
  • 1-2 szál gyökér zöldség
  • 4-5 fej csiperke gomba
  • 15-25 dkg zöldborsó
  • 15-20 dkg sertéscomb
  • 1 ek piros paprika
  • 1 ek liszt
  • 1 késhegynyi chili
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 ek szárított bazsalikom
  • friss petrezselyem
  • só és bors
  • víz

A lábasban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, majd a felkockázott, nem túl nagy méretű sertéshúsokat előpirítjuk. Arra kell törekedni, hogy a húskockák szépen kifehéredjenek, de az sem baj, ha egy picit megpirul a szélük. 

IMG 1674

IMG 1678

IMG 1679

IMG 1683

Ezt követően megszórjuk őket liszttel, kevergetünk, majd jöhet a szegedi pirospaprika is. Elkészül egy kicsit sűrűbb, krémes massza, amit kevés vízzel felöntünk. Fedő alatt hagyjuk, hogy egy kicsit puhuljanak a húsok, közben feldarabolunk minden zöldséget.

IMG 1696

IMG 1697

IMG 1700

A lábasba öntünk még vizet, majd érkezhet a gyökérzöldség és a répa, jöhetnek a fűszerek, a friss, apróra vágott vagy tépkedett petrezselyem zöld. Fedő ismét, lassú főzés következik.

IMG 1684

IMG 1685

IMG 1693

IMG 1702

IMG 1704

Kóstolunk, ha már kezd ténylegesen puhulni a hús, akkor bedobáljuk a feldarabolt gombákat, majd a zöldborsókat is. Ha igényli, akkor még sózunk, borsozunk.

IMG 1706

IMG 1714

IMG 1716

IMG 1720

IMG 1725

Ennyi. Nem egy nagy meló, egy átlag konyhában szinte minden alapanyag fellelhető - tehát tessék meglepni a családot. Jó étvágyat!


IMG 1738

IMG 1733

 

 Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

http://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr4913279317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Jossarian 2017.11.19. 16:56:56

A leveseid verhetetlenek...

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.11.21. 09:29:59

@Jossarian: Nagyon köszönöm. Látszik, hogy mivel szeretek igazán foglalkozni, mit szeretek enni :-)

Jossarian 2017.11.22. 19:00:44

@Húsimádó: Hat, nem csak latszik, izlik is :) A fokhagymas erdelyi levesed meg mindig stabil hetvegi program a lanyok!!! miatt. Nem mintha en nem szeretnem de minden hetvegen?!:)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.11.25. 11:09:33

@Jossarian: Ezt jó olvasni. Nálunk a hétvégén tartottuk anyukám 75. szülinapját, ahol aztán 19 (!) főre kellett főznöm, és én is az erdélyi fokhagyma levest választottam az első fogásnak, mert szerintem annyira különleges. Meg is lett az eredménye, mert mindenki el volt ájulva tőle. Örülök, ha tetszenek a leveseim, igyekszem még kipróbálni hasonló különlegességeket. Szép hétvégét Nektek :-D

Jossarian 2017.11.30. 14:33:24

19 fore fozni a nagybetus Kihivas, de megoldottad... Tudom, hogy nem kivansagmusor a blogod es nem is szigoruan husbavago:), am egy jo es foleg egyszeruen elkeszitheto halaszlerecept jol jonne. Jo recept sok van, egyszeru annal kevesebb... Ha mar alkottal olyasmit amit a hozzam hasonlo konyhai antitalentumok is ossze tudnanok hozni, nem bannam ha leirnad. Ami rendelkezesre all, frissen fogva az csuka, sullo, lazac, hering, tokehal.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.12.05. 16:59:00

@Jossarian: Szóval halászlé témájában eléggé el vagyok kényeztetve. Édesapám és a nejem szoktak nálunk alaplevet készíteni, egyszerre elég sokat, amit aztán lefagyasztunk - nekem pedig csak annyi szokott a teendőm lenni, hogy a bográcsban a hallal összefőzzem. Tehát halászlében nem vagyok autentikus, na meg olyan tökölős a passzírozás, hogy meghagyom másnak. Én időnként halleveseket szoktam kitalálgatni, főzni, erre itt egy példa: husimado-eger.blog.hu/2015/06/11/citromos_tarkonyos_halleves. Süllőt is csináltam már: husimado-eger.blog.hu/2017/05/25/boren_sult_sullofilek_blansirozott_grillezett_zoldsegek_hollandi_martassal_es_hagymalekvarral
Hirtelen ennyi, de ha eszembe jut valami, akkor jelentkezem :-)

Horizont 2017.12.13. 07:28:54

Szeretnék gratulálni a blogodhoz, szuper :-) A leveleseid fantasztikusak. Levespártiak vagyunk! A lányom meghívott ebédre és a húsgombócost főzte, nagy sikert aratott. Isteni lett, tényleg!! Én pedig egy másik levesedet készítem hétvégén. Úgyhogy köszi és csak így tovább. :-)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.12.13. 09:37:32

@Horizont: Köszönöm, nagyon kedves vagy. Mindig jólesik a visszajelzés, mert ebből építkezem én is. Örülök, ha jó ötleteket tudok átadni nektek. Nézzétek majd meg a YouTube csatornámat is, ahol lassan elindulnak majd a levesek is... :-D

Horizont 2017.12.13. 09:52:55

@Húsimádó: Szeretem megdicsérni az arra érdemeseket, mert ez nagyon fontos az ember életében, hogy elismerjék ha jó dolgokat visz véghez, mint te is :-) Kösz a tippet majd megnézem a videókat is. A lányomat és engem is meggyőztél ajánlunk másoknak is. További jó főzést neked és általad nekünk is. :-)

Jossarian 2017.12.14. 05:51:38

@Húsimádó: Koszi! Kiprobalom a hallevest, nagyon jonak tunik a recept :)