Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel
2017. december 06. írta: Húsimádó

Áfonyás, gombás szarvasragu pirított dödöllékkel

IMG 2211

A napokban ismét a Sparban jártunk, és a húspultoknál megláttam, hogy vannak előrecsomagolt szarvashúsok. Vettem két zacskónyit, mert olyan szépnek tűntek a fólián keresztül. Szerencsére a felbontás után sem csalódtam nagyot, szép és egészséges, falkockázott húsokat sikerült vásárolnom. Mivel én nem szarvas gulyást terveztem, ezért még kisebb kockákra vagdostam az alapanyagokat, ügyelve arra, ahogy az esetleges inasabb részek Samukánk tányérjába landoljanak majd.

 

Hozzávalók:

  • 1,5 kg szarvas lapocka
  • 8-10 dkg füstölt szalonna
  • 5-6 db kisebb vöröshagyma
  • 2 kk őrölt kömény
  • 2 kk morzsolt kakukkfű
  • 1 kk őrölt borókabogyó
  • 1 kk morzsolt borsikafű
  • 3-4 babérlevél
  • 2-3 ek aszalt áfonya
  • 50-60 dkg barna csiperke
  • 1-1,5 dl száraz vörösbor
  • só és bors, chili

IMG 2111

IMG 2114

A fejemben a koncepció a következő volt. Szalonna csíkokat pirítok, hagymát dinsztelek, majd a húsokat előpirítom. Fontos, hogy a húsokat nem sóztam be előre, mert nem akartam, hogy túl korán levet eresszenek. Tehát kifehéredésig elősütöttem a szarvaskockákat, majd jött a só - amitől tényleg elkezdett levet ereszteni a hús. Jöhetett az összes fűszer, majd fedő alatt hagytam, hogy elkezdjenek az ízek összeérni - és hogy puhuljon a hús. 

IMG 2118

IMG 2120

IMG 2124

IMG 2126

IMG 2130

IMG 2138

IMG 2144

Míg a fedő alatt párolódott a ragunk alapja, addig megmostam és feldaraboltam a gombákat. Kb egy óra elteltével átmozgattam a húsokat, beleszórtam a raguba a gombákat és az aszalt áfonyákat, öntöttem bele vörösbort, majd ismét fedő alatt hagytam, hogy minden összefőjön.

IMG 2147

IMG 2152

IMG 2156

IMG 2157

És jöjjön a köret. Kezdem azzal, hogy még sohasem ettem és sohasem készítettem dödöllét. Most ezen is túlestem. Szóval meghámoztam egy csomó burgonyát, átmostam őket, majd feldaraboltam mindet. Egy lábasban vizet melegítettem, amibe feltettem főni a burgonyákat. Fontos, hogy a víz éppen ellepje a krumplikat - ez azért fontos, mert a főzőlével fogjuk összetörni a burgonyákat. Tehát addig főztem őket, amíg meg nem puhultak, majd a lángon hagyva átnyomkodtam mindet. A krémes állagú pürét elkezdtem szórni liszttel, majd folyamatosan kevergettem is. Hogy mennyi liszt kell? Hát amennyit felvesz... Amikor már kezdene lekapni a lábas aljára, akkor egy vágódeszkára öntöttem a krumplis pürét. Hagyom kicsit hűlni, majd kanállal és kézzel kis rudakat gyártok belőlük. A kész rudacskákat vékony olajon átpirítom, majd tálalok is.

IMG 2174

IMG 2178

IMG 2180

IMG 2182

IMG 2187

IMG 2188

IMG 2191

IMG 2196

IMG 2204

IMG 2212

 

Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

süti beállítások módosítása