Burgonyaleves fokhagymás, sült garnélákkal | Húsimádó VLOG #15
2018. február 14. írta: Húsimádó

Burgonyaleves fokhagymás, sült garnélákkal | Húsimádó VLOG #15

img_3143_500.jpg

img_3128_500.jpg

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 6-8 fej szem nagyobb burgonya
  • 10-12 db garnéla
  • 2-3 ek liszt
  • 3/4 l alaplé
  • 2 kk zöldbors
  • 3-4 kk morzsolt kakukkfű
  • 3-4 levél babérlevél
  • só és bors
  • vaj
  • fél citrom leve
  • oliva

 

Legfrissebb videóim

Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr713669842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.02.15. 10:58:29

Erre a kombinációra még nem gondoltam, pedig sokszor készítek garnélát.
Már látom is lelki szemeim előtt, ahogy nem tányérban, hanem leveses tálkában szervírozom a levest, amelyre rövid garnéla nyársakat helyezek.
Köszi az ötletet!

Attilajukkaja 2018.02.15. 11:49:14

Még egy hozzászólás a videóhoz: lehet, hogy az én fülem rossz, de a háttérzene eléggé elnyomja a szöveget. Alig hallani, amit mondasz. Szvsz, picit le kellene keverni a zenét.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.02.15. 12:21:01

@Attilajukkaja: Tudod az az igazság, hogy ez a videózás egy sokismeretes egyenlet, amit még nagyon tanulnom kell. Baromi nehéz a két kamerát összehangolni készíteni egy csomó vágóképet - na meg közeben egy jó kaja is el kell, hogy készüljön. Este meg nekiül az ember vágni, amikor kiderül, hogy minden sikerült-e - és java részt ilyenkor kiderül egy-két bénázás. Ha megvagyunk a vágással, akkor jön a zene, a saját hang - úgyhogy ilyenkorra már a figyelem is alábbhagy. Szóval nem magyarázkodni akarok, csak még tanulom ezt a vonalat is. :-)

Attilajukkaja 2018.02.15. 13:57:11

@Húsimádó:
Nem bántásból írtam, amit írtam. :o)
Élvezem a videókat, amiket csinálsz, ... csak bizonyos hangokat kezdek rosszul hallani.
Amúgy meg jók a receptek, igazából csak ez számít.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.02.15. 17:14:30

@Attilajukkaja: Ja én se cinkelésnek érzetem, csak gondoltam kiírom magamból. :-)
Az a helyzet, hogy amikor az ember néz egy videót, akkor olyan egyszerűnek tűnik az egész, amikor azonban csinálod, akkor rájössz hogy komoly meló és idő elkészíteni. Tamás fiam egyre közelebb van a filmes világhoz, és Ő mondja, hogy egy-egy film vagy sorozat 8-9 órás forgatásából 3-4 perc hasznos anyag lesz. Nekem egy videós főzés 3-3,5 óra, amiből lesz 4-5 perc hasznos anyag.

Attilajukkaja 2018.02.15. 17:28:53

@Húsimádó:
"Nekem egy videós főzés 3-3,5 óra, amiből lesz 4-5 perc hasznos anyag."
Nekem is ennyi idő egy főzés, és csak néhány perc, amíg befalják a "hasznos anyagot". Videó nélkül. :o)))
Viccet félretéve, tényleg értékelem, amit csinálsz. Vedd úgy, hogy nem is szóltam.

Frank99 2018.02.15. 19:51:44

Mit szólna ehhez Kádár Jancsi bácsi???????
:-)

A fickó 2018.02.18. 01:14:29

Magam újabban krumpli leves, főzelék tekintetében a teljesen letisztult (purista) vonalat kedvelem, tehát semmi alaplé, csak víz, fűszer is csak egy friss babér, kevés kiváló almaecet, só és minőségi tejföl, de legalább háromféle csúcs krumpli. Az étel egy edényben készül, mindössze egy fakanállal a kézben. A végeredmény olyan lesz, mint a szatén és krémes. A megfelelő fajtájú krumplik aránya, főzési ideje, vágása nagyon fontos, mert az étel önmagát sűríti, mert az egyik fajta krumpli (a legízesebb keményítős) teljesen szétfő, a többi még csak éppen akkor készül el. Feltétnek meg főtt tojás. Aki eddig ette nem akarta elhinni, hogy szinte csak krumpliból ilyen ízeket ki lehet hozni.

Mint felkent krumpliszakértő, engedd meg, hogy hozzászóljak egyébként ötletes fogásodhoz - építő jelleggel. :) Liszt (pláne 2-3 ek) egy ilyen krumpli levesbe, főzelékbe egyszerűen nem kell, egy jól megválasztott krumpli kellő mennyiségű keményítőt tartalmaz és megfelelően sűrít. Alaplét lehet ugyan használni, de a decensebb krumpli ízt elnyomja - szerintem. Általában én a sült krumplihéj "teát" alkalmazom, az erőteljesebb krumpliíz eléréséhez. A citrom karikát viszont nem tehetsz így egy levesbe, pláne maggal. :) De tényleg ... :) Ilyenekre figyelj, mert ez így nem ehető, a leve sem kinyerhető.

A garnéla feltétet én sem úsztatnám a lében. Attilajukkaja kis nyársai jó ötlet ...

Attilajukkaja 2018.02.18. 11:55:28

@A fickó:
" Aki eddig ette nem akarta elhinni, hogy szinte csak krumpliból ilyen ízeket ki lehet hozni."
Én a Kistücsökben tapasztaltam hasonlókat: olyan karalábé és tökfőzeléket (tökspagettit) tudnak produkálni, amit itthon soha nem tudtam leutánozni. Van valami titkuk. :o)

"én a sült krumplihéj "teát" alkalmazom, az erőteljesebb krumpliíz eléréséhez."
Ez nagyon érdekes. Lehúzod a sült krumpli héját és felfőzöd?

"A citrom karikát viszont nem tehetsz így egy levesbe, pláne maggal."
Tálaláskor én simán beletenném. A kimagozás jogos.

A fickó 2018.02.18. 13:14:54

@Attilajukkaja: "Lehúzod a sült krumpli héját és felfőzöd?"
Nem egészen. Nagyvonalúan hámozott krumpli héját sütőpapíron nem túl forró sütőben kopogósra megsütöm. Piruljon, de ne égjen meg. Nagyon finom sült krumpli illata lesz. Ezt felöntöm vízzel, hogy éppen ellepje és lefedve kb. 30 percig lassan főzöm. A tűzről levéve lefedve hagyom még állni 10 percet, majd leszűröm, kinyomkodom. Ez a sültkrumpli "tea". Ezt használom alaplének - sültkrumpli illata és íze van.
Bizonyos zöldségek pirított héjából nagyon jó "teák" készíthetők.
A friss zöldborsó héj főzet nélkül pl. nincs tavaszi borsóleves - több ízt visz bele, mint a borsószemek. Ezért termelek borsóféléket is frissesség és a vegyszermentesség itt nagyon fontos. A borsó héját előtte természetesen nem kell sütni. :) Sokszor a zöldségek héjában van a legtöbb íz, amit kidobunk.
"Tálaláskor én simán beletenném."
Jó, de hogyan és főleg minek eszed meg kanállal a héjas keserű citromkarikát. :) Citrom gerezd mag nélkül, két vége finoman egyenesre vágva, az étel mellé tálalva. A két végét megnyomva finoman adagolható az ételbe(re) a leve, ha ez szükséges.

Attilajukkaja 2018.02.18. 14:12:13

@A fickó:
" Ez a sültkrumpli "tea". Ezt használom alaplének - sültkrumpli illata és íze van."
"Bizonyos zöldségek pirított héjából nagyon jó "teák" készíthetők"
Tecccik! :o)

"Sokszor a zöldségek héjában van a legtöbb íz, amit kidobunk. "
Egyetértek. Meg a szárában. Pl. a petrezselyem szárában, amit sokan szintén kidobnak.

"hogyan és főleg minek eszed meg kanállal a héjas keserű citromkarikát."
Nyilván nem eszem meg, legfeljebb kinyomkodom. A héja keserű íze nagyon finom lehet (én szeretem), ... de ennyi idő alatt nem oldódik ki.

" Citrom gerezd mag nélkül, két vége finoman egyenesre vágva, az étel mellé tálalva"
Egy étteremben így szokták tálalni, ... de az ilyenkor csak opcionális. Itt meg talán kötelező. :o)))
A világért sem akarok belemenni egy ilyen vitába, de akkor is úgy érzem, hogy egy ilyen leveshez illik a citrom (inkább a zöld citrom) savassága. Amúgy meg mindenben egyetértek veled. ;o) Te vagy a profi!

Benikuty 2018.02.18. 17:22:55

@A fickó: A vajjal pirított krumplihéj igen finom ropi, legutóbb alig maradt alaplének.

Attilajukkaja 2018.02.18. 17:29:35

@Benikuty:
Nekem mindig gondom van azzal, hogy vajon elég jól lesikáltam-e a krumpli héját. Kényes dolog.

A fickó 2018.02.18. 18:10:41

@Attilajukkaja: Céklával, répával, újhagymával, salátával, stb. bármivel, ami a fődből, vagy fődközelből jön azzal nincs gondod? :) Mert a héjastól sült krumpli már sterilizálva vagyon azon a hőmérsékleten. A gondot inkább a túlvegyszerezett föld jelenthetné, amiben termelik a cuccot.

Attilajukkaja 2018.02.18. 20:59:54

@A fickó:
"azzal nincs gondod?"
Miért lenne? Megpucolom, illetve megmosom.

"a héjastól sült krumpli már sterilizálva vagyon azon a hőmérsékleten"
Attól függ, mennyi ideig sütöd. A kórokozók csak az egyik gond, ... de kétségtelenül gondot jelent a föld, homok jelenléte a kajában. Kivéve, ha geofágiában szenvedsz: szeretsz földet enni.
A krumpli héja, csirája viszont veszélyes alkaloidokat (pl. solanint) is tartalmazhat. Én csak az újkrumplit készítem héjástul.
A saláta vagy az újhagyma viszont tényleg veszélyes lehet, mert azokat gyakran esszük nyersen. Bizonyos országokban nem is javaslom a fogyasztásukat.

A fickó 2018.02.18. 23:32:45

@Attilajukkaja: "Attól függ, mennyi ideig sütöd."
160-200˚C-ot egy kórokozó sem éli túl. Azért a földtől, homoktól könnyebb megszabadítani a krumplit, mint pl. egy spárgát.
Csírás, zöld krumplit nem fogyasztunk, pláne héjastól. Az új krumpli még éretlen, sokszor zöldes a vékony héj alatt. Késsel kapargasd a héját magad előtt és közben vegyél levegőt a kesernyés ízt és torokkaparást fogsz érezni. Én mindig lekaparom a héját víz alatt, a zöldeseket meg meg sem veszem. Kevés újkrumplit eszem, nekem túlságosan íztelen, mondhatnám vízízű. Persze én Mayan Twilight, La ratte és Sieglinde krumplikhoz vagyok szokva. :)

biogartenversand.de/product_info.php?products_id=3189

Attilajukkaja 2018.02.19. 00:24:58

@A fickó:
"160-200˚C-ot egy kórokozó sem éli túl."
Attól függ, mennyi ideig sütöd.

" Azért a földtől, homoktól könnyebb megszabadítani a krumplit, mint pl. egy spárgát."
Nem szállok veled vitába, de én a spárgát is jól át szoktam mosni.

"Az új krumpli még éretlen, sokszor zöldes a vékony héj alatt."
Nem, nem zöldes. Akkor nem enném meg.

"Késsel kapargasd a héját magad előtt és közben vegyél levegőt a kesernyés ízt és torokkaparást fogsz érezni."
Köszönöm a tanácsot, de pont az újkrumplit nem fogom kapargatni. :o)

"Kevés újkrumplit eszem, nekem túlságosan íztelen, mondhatnám vízízű."
Nem tudom, más hogy gondolja, de az újkrumplinak valóban egyedi íze van, mert a keményítő még nem kezdett el lebomlani benne (alacsonyabb a glikémiás indexe). Általában petrezselyemmel turbózzuk fel az izét, de a textúráját nem lehet összehasonlítani az öreg krumpliéval.

"Persze én Mayan Twilight, La ratte és Sieglinde krumplikhoz vagyok szokva. :)"
Hát persze! Mi máshoz? De akármilyen delux krumplihoz (?) is vagy szokva, a lényegen ez sem változtat. Az ízvilága más lehet, de a héja ugyanolyan koszos. :o)
De a krumplihéj "tea" ötlete nagyon tetszik!

A fickó 2018.02.19. 13:01:29

@Attilajukkaja: "Nem tudom, más hogy gondolja, de az újkrumplinak valóban egyedi íze van, mert a keményítő még nem kezdett el lebomlani benne (alacsonyabb a glikémiás indexe). "
Ami miatt mégis eszem az az egyedi textúrája, de igen erőteljes ízesítést igényel. A keményítő, azért nem kezdett el lebomlani benne, mert gyakorlatilag nincs még benne. Később fajtától függően komoly keményítő tartalomra tesz szert. Ez a hosszas tárolás során kezd majd lebomlani. A gond még az újkrumplikkal az, hogy magasabb a maradvány vegyszer tartalmuk. A krumplitermelők keményen gyomirtóznak és ebben az időszakban kapják a legtöbb egyéb permetet is. Sajnos bio újkrumplit nagyon nehéz beszerezni.
www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/arcade-880-ec-a-burgonya-uj-gyomirto-szere-a-syngentatol-22297

A legjobb sült krumpli például a frissen felszedett krumplikból készíthető 1-2 hónap tárolás után már nem az igazi, mostanra meg már pláne. Hosszú évek tapasztalata ez, mivel krumplimániás vagyok ... :D
Nem vagyok vega, de pl. ezzel a cikkel szimpatizálok és abszolút egyetértek vele.
www.balazsvegansport.hu/nap-amikor-meghajoltam-burgonya-elott/

Attilajukkaja 2018.02.19. 15:54:55

@A fickó:
" A keményítő, azért nem kezdett el lebomlani benne, mert gyakorlatilag nincs még benne."
Hanem mi van benne?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.02.19. 17:24:03

@A fickó: @Attilajukkaja: Sziasztok! Nagyon sok és hasznos dolgot írtatok Nekem - és egymásnak is, de sajnos most annyi a munkám, hogy érdemben nem tudok rájuk reagálni. Tehát nem udvariatlan, hanem csak elfoglalt vagyok. Kösz, hogy itt vagytok, jó estét Nektek. :-D

Benikuty 2018.02.19. 19:44:34

@Attilajukkaja: fogsz egy sikárkefét, és sika-mika, sika-mika :)

Attilajukkaja 2018.02.19. 20:09:16

@Benikuty:
Azt szoktam csinálni. De az öreg krumplit inkább megpucolom.

A fickó 2018.02.19. 21:05:49

@Attilajukkaja: Érted te ezt, gyakran túlzásokba esek a szövegemmel - természetesen úgy értem, hogy még ilyenkor a keményítő tartalom, a beérett gumóhoz képest elenyésző. :)

Attilajukkaja 2018.02.20. 10:21:25

@A fickó:
Szerintem a krumpli főleg keményítőből és vízből áll (plusz ásványi anyagok, vitaminok). Az újkrumpli is. Csak nem mindegy, hogy azt a keményítőt a szervezetünk milyen gyorsan bontja le. Ez attól is függ, hogyan készítjük el. A nyers burgonya például sokkal kevesebb hasznosítható keményítőt tartalmaz, mint a főtt változata. Az újkrumpli is, mint az öreg. Én így tudom. :o)
peakshop.hu/man/rezisztens-kemenyito/

Benikuty 2018.02.21. 09:46:57

@Attilajukkaja: Én megsikálom, meghámozom, és ha olyat készítek, amihez kell az alaplé, a héjból elkészítem.

Attilajukkaja 2018.02.22. 10:15:04

@Benikuty:
OK. Ritkán készítek olyan alaplevet, amiben szeretem a krumpli izét. De a krumplis levesekben nagyon is. Ezért tetszett a burgonyahéj tea ötlete. :o)