Öt éves lett a Húsimádó blog - Szuvidált, grillezett oldalas
2018. május 01. írta: Húsimádó

Öt éves lett a Húsimádó blog - Szuvidált, grillezett oldalas

IMG 9811

IMG 7195

Napok óta készültem rá, hogy írok végre a blogra - na nem csak azért, mert a napokban lépett át az ötéves évfordulón a Húsimádó blog, hanem azért is mert az elmúlt hetekben egyszerűen nem volt időm és energiám a főzéssel és az írással foglalkozni. A helyzet az, hogy mint köztudott, "pörög" az ingatlan bisznisz, vagyis ritka eset, amikor hat óra előtt érünk haza, aztán ott van a bicajozás is - hétvégéken pedig kitaláltunk magunknak egy kis házfelújítást is, vagyis a végén a blogírásra már szinte semmi idő nem maradt. Ettől függetlenül azért Esztikével néha főzicskéztünk, de mivel tudtam, hogy úgysem lesz időm ledokumentálni a részleteket - így fájó szívvel elengedtem az írást - de ezt a szuvidált oldalas projektet nem hagyhattam a fiókban porosodni.

Tehát jöjjön egy rendhagyó szülinap, a blog indulásának megünneplése egy nagyszerű grill vacsora bemutatásával...

Hozzávalók a szuvidáláshoz:

  • 60-70 dkg sertés oldalas
  • 1/2 ek rózsabors
  • 1/2 ek fekete mustármag
  • 1/2 ek morzsolt babérlevél
  • 1 ek fokhagymapor
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk zöld bors
  • 1 kk chili por
  • 2-4 ek füstölt piros paprika
  • 10-14 db zsályalevél

Az oldalast lehártyáztam, vagyis a csontos oldalon finoman megmetszettem a hártyát - és egy erős, jól irányzott mozdulattal lehúztam a hártyát. Az oldalast három, kb egyenlő méretűre daraboltam, majd elővettem egy mozsarat, amiben az összes fűszert homogén egységgé zúztam. ( Kivéve a zsálya leveleket ). Ez gyakorlatilag egy un. rub lett, vagyis egy fűszeres kombó, amivel alaposan bedörzsöltem a húsokat. A vákuum zacsikba egyesével berakosgattam az előkészített húsokat, amikre a zsályaleveleket is odabiggyesztettem - majd jöhetett a vákuum.

IMG 7158

IMG 7160

IMG 7171

IMG 7180

IMG 7183

IMG 7181

IMG 7184

IMG 7189

IMG 7193

IMG 7195

A szuvid rudat 65,5 C-ra állítottam be, az időt pedig 12 órára. Igen, ez egy ilyen hosszadalmas folyamat - de higgyétek el, megéri. Tehát bepakoltam a lábasba a rudat és a három húsos zacskót, majd folytattam az otthoni foglalatosságokat.

IMG 7197

IMG 7198

A 12 óra letelte után jöhetett a sokkolás vagy a fagyasztás, én ez utóbbi mellett döntöttem. De pár nap után az egyik zacskót kiengedtük - majd jöhetett a teraszunkon a kora esti grillezés... :-)

IMG 9773

IMG 9777

IMG 9779

IMG 9783

IMG 9785

IMG 9792

IMG 9795

IMG 9802

A grillt 150 C-ra állítottam be, majd a vége felé feltekertem 200 C-ra, hogy kapjon egy klassz kis kérget a hús, majd már csak a szeletelés és a találás hiányzott. Talán az esti fotókon is jól látszik, de maga a hús szép rózsaszínű és szaftos lett, a rub pedig klasszul átjárta az oldalasunk külső részeit - vagyis őszintén megérte ennyit várni a végeredményre.

IMG 9811

IMG 9808

Mielőtt lezárnám ezt a posztot, azelőtt szeretnék köszönetet mondani - elsősorban a kis családomnak, akik sokszor türelemmel viselik a hülyeségeimet, többnyire azt hogy amikor már mindenki az asztalnál ül, akkor én még mindig fotózok vagy molyolok még valamivel - vagyis néha biztos fárasztó tudok lenni.

Köszönöm az Index-es csapatnak, akik a kezdetek óta is nagyon sokszor kipakolgatják a posztjaimat az Indexre és az Index2-re - de ott a pont azoknál is, akik kvázi támogatóként mellettem vagy mögöttem álltak ebben az öt évben. ( Bocs, hogy nem sorolok fel senkit, de a blogom egyébként sem egy szponzorált oldal - csupán egymás segítéséről van itt igazándiból szó. )

Köszönöm Nektek, kedves és nagybetűs olvasók, akik naponta-hetente vissza-vissza tértek a Húsimádó blogra - mert őszintén ez olyan erőt és olyan inspirációt ad, ami sokszor átlendít egy-egy nehezebb napon engem is.

Köszönöm a többi bloggernek is a véleményeket, mert sokszor a dicséretek, a bírálatok is hozzásegítettek ahhoz, hogy előrébb juthassak, egyre magabiztosabban vegyem kezembe a fakanalat, a villát vagy a kést - mert ahogy sejtitek is, ez egy örök tanulási folyamat.

Ha még az előző felsorolásban sem ismertél Magadra, akkor köszönöm Neked is, hogy épp itt jársz - és remélem a következő években még vissza fogsz térni - én pedig ígérem, hogy igyekszem még klassz ételeket és szép fotókat ide hozni a Húsimádó blogra... Szóval mindenkinek nagyon köszi!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr813883518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GGy 2018.05.02. 10:45:06

12 órán keresztül szuvizélgetem, aztán még grillezni is kell??? Ennyi munkát egyetlen hús sem ér....

evaszabo 2018.05.02. 11:37:59

Bármennyi munkát megér egy finom vacsora ha nagyon szeretjük azokat akiknek készítjük.Ajánlom a kétkedőknek a Babette lakomája című filmet..mindent elmond a főzés és az emberi kapcsolatok szimbiózisáról.
A bloghoz gratulálok és további folytatáshoz sok kíváncsiságot és jó recepteket is kívánok ! Külön köszönöm,hogy a kérdéseimre magánlevelezésben is válaszoltál.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.05.02. 14:02:36

@GGy: A 12 óra nem azt jelenti, hogy ott kell állni felette :-) Este bepakolod a húsokat a fürdőbe, elmész aludni, majd reggel elkészült a szuvid. Összesen ha egy órát dolgozni kell vele, akkor sokat mondok.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.05.02. 14:03:47

@evaszabo: Köszönöm az eddigi figyelmedet is, a filmet pedig megnézem mielőbb. Szép napot Neked!

BBéci 2018.05.07. 17:33:10

Köszi a recepteket és az összes írásod, a vlogokat, örülünk neki!

Rézsöly Püpü 2018.06.06. 14:40:33

Isten éltesse a bloggert és a blogot is, azt meg külön köszönöm, hö9gy betartottad, amit néhány éve ígértél :-)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.06.06. 14:55:18

@Rézsöly Püpü: Köszönöm a kedves szavakat és a köszöntést. Őszintén már nem emlékszem, hogy mit is ígértem - de ezek szerint rendes pali vagyok, mert betartom az ígéreteimet. :-D

Attilajukkaja 2018.06.19. 22:10:48

Gratulálok az évfordulóhoz!! :o)