Enchiladas verdes
2018. június 18. írta: Húsimádó

Enchiladas verdes

IMG 7410

IMG 7413

Már több mint három hónapja hazaérkeztünk Mexikóból, de az ízek és a hangulat még nagyon bennünk van, sőt nagyon hiányzik is. A hétvégén így akarva-akaratlanul, de mexikói hétvégét tartottunk, ugyanis készítettem  jó kis csípős sangrítát, ittunk az utolsó üveg mezcal-unkból ( Mezcal Oro de Oaxaca ), na és tacót és enchillada-t is készítettem. Most ez utóbbi következik, tehát jöjjenek a ...

Hozzávalók:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 60-70 dkg darált marha lapocka
  • 2 ek római kömény
  • 1/2 ek gyömbér
  • 1/2 ek őrölt koriander
  • 1 tk chili
  • 1-3 gerezd fokhagyma
  • zöld vagy szárított koriander 
  • 1/4 doboz kukorica
  • 1/2 doboz bab
  • 1/2 üveg salsa verde
  • 10-15 dkg reszelt sajt
  • só és bors
  • 8 db tortilla lap

A római köményt, a koriandert és a gyömbért mozsárban alaposan összetörjük, majd egy kevés olajon lepirítjuk. Az apróra darabolt vöröshagymát ezen a fűszeres olajon megdinszteljük, majd jöhet a darált marhahús is. Hagyjuk, hogy a hús kifehéredjen, azután még érkezhet a fokhagyma, a chili, a só és a bors. Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk, majd a hús egy kis levet is ereszt. A konzerv kukoricát és a babot szintén beleöntjük az edénybe, majd hagyjuk hogy minden íz klasszul összeérjen, összefőljön. 

IMG 7374

IMG 7378

IMG 7384

IMG 7386

IMG 7388

IMG 7390

IMG 7391

Előveszünk egy jénai tálat, amiben elkezdjük a tortilla lapokat megtölteni az elkészült töltelékkel, amit aztán feltekerünk, mint egy palacsintát. A megtöltött rudakat egymás mellé szuszakoljuk, majd meglocsoljuk salsa verdével illetve alaposan megszórjuk reszelt sajttal is. 

IMG 7393

IMG 7397

IMG 7398

IMG 7401

IMG 7403

IMG 7407

IMG 7408

Én két jénaival dolgoztam, mert Tamás fiam irtózik a babtól, vagyis készült egy bab nélküli verzió is, úgyhogy a két jénait 200 C-os sütőbe tolom, majd 25-30 perc után már tálalhatunk is. 

IMG 7413

IMG 7411

IMG 7415

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr7314056576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vondenberg 2018.06.19. 22:35:18

azert ez eleg magyarosra sikerult... (marmint itt ulok mexikoban, csajomnak felolvastam a receptet, es elegge kiakadt:)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.06.19. 23:00:44

@Vondenberg: Eszemben sem volt kiakasztanom a csajodat, csak probáltam egy kucsit visszahozni az ottani ízvilágból. Hogy magyarosra sikerült - azt nem vitatom. De sajnos képtelen vagyok friss koriandert, igazi jó marhahúst itthon beszerezni, ugyhogy abból főzök, amim van. Gondolom Ti se gyakran csináltok kint csirkepaprikást... :-) Szóval bocs, fe nekünk így is jólesett, és jó volt visszagondolni az ottani 16 napra.

G.Z. 2018.06.20. 09:49:57

@Vondenberg: tudnál egy linket egy eredeti receptre?

Vondenberg 2018.06.20. 15:53:50

@Húsimádó: Bocs nem ugy ertettem, csak muttattam neki, hogy nezd a tavli magyar honban toljak a salsa verdet, o meg kozolte, hogy a food blender a mexikoi konyha resze, es nem a jenai, valamint hagyam beken az olvadt sajtal, mert szerinte az egeszen undi :)

Nem is a hus, jenai/sajt/tortilla/salsa, ezek voltak a fo problemai. Szokj ra hogy te csinalod a tortillat, es lehetoleg kukoricalisztbol, zsiron sutve, eg es fold. Ha egyszer raerzel, akkor onnantol nincs megallas a gordita, taco es estrujada vonalon. (Vasarcsarnok mellett van egy Asia shop, ott talalsz "Maseca" lisztet. Siman forro viz, kicsi so, aprankent osszekever, jol ragyur, ha reped a szele vizezi, ha ragad akkor tovabb gyurja. keverheted paprikaval, a vegen minden esetben zsiron suti ki (kevesen), lehetoleg hasznalt zsiradekon! attol jobb lesz.)

A sajtot baromi ritkan olvasztja meg a mexikoi, a deli (veracruz kornyeke) konyha altal hasznalt sajt leginkabb a mi turonkra hasonlit, erdekes lenne kiprobalni azzal. De a lenyeg hogy nem olvad, nem barnul. A salsat legtobbszor otthon csinaljak, es nem egy ordongosseg, csak jo zoldseget szerezz hozza. Kistalban 2 paprika, fel eros paprika (izles szerint), 2 paradicsom, fel hagyma, kis so, fekrak lassu tuzon foni, lefo a viz, ra lehet tolteni meg 1x mondjuk masodik lefozesnel at a mixerbe es kb kesz :).

Viszont mondok egy jo fuszersalsa receptet (salsa macha).

15 deka vegyes szaritott paprika (macskapocse, madar, sima hosszu piros eros).
egy fel fej fokhagyma
egy evokanal sezammag
+ amit akarsz kb :)

A recept titka a gyorsasag, barmin elcsuszor szar keseru lesz, ha eltalalod mennybe mesz.

Egy talat felraksz olajjal forrni. A forro olajba megmartod a fokhagymakat (5-10 mp), kiveszed. majd ugyanezt a lecsumazott szaritott paprikakkal, batchekben lehetoleg. Hagyod az olajat lehulni, de kozben beleszorod a szezammagot ami idealis esetben kozepbarnara lesz, kozben a paprikat es a fokhagymat atrakod a mixerbe, es ledaralod. A meleg olajat raontod es tovabb daraladod. Alaposan megsozod. Izles szerint rakhatsz hozza mogyorot, diot, aszalt gyumolcsoket aprora vagva.

Minel tovabb all annal finomabb, tokeletes csiposito, gyakrolatilag ez a gurmann/artesian eros pista :)

Vondenberg 2018.06.20. 16:12:45

@Húsimádó: huuu kozben eszembe jutott mit lehetne rohadjol otthon csinalni. Ugye van a chicherron ami egyfajta toportyu. Szoval valami meno hustoportyut csinalni (mondjuk egy jofajta libatoportyut) salsa verde-vel. Ezt otthon soha nem csinaljuk pedig rohadt jo lesz. Szoval fogod a lesutott toportyut beleszrod a salsa verdebe es rarottyantasz. Taco-kent talalod, telejere szorsz kis apritott hagymat, lime-ot melle meg alufoliaba sult hagymat... nyammi. mindjart eszunk :)

Vondenberg 2018.06.20. 21:10:50

@G.Z.: ugyanezt kerdezi a csajon a nagyanyjatol :) sajna nem, marmint en csak elvezem hogy foznek ram, par dolgot en is egesz ugyesen meg tudok csinalni.