Ananászos sült csirke
2013. május 01. írta: Húsimádó

Ananászos sült csirke

Ananászos sült csirke

327.jpg

Középiskolás koromban Arcsi barátommal - aki azóta is nagy gourmand - ez volt a kedvenc ételünk, amit meg is tudtunk csinálni. ( Csak zárójelben jegyzem meg, hogy akkoriban gimnazista fejjel az egri Alabárdos étterembe jártunk néha le, és a sok húsétel mellet a méltán híres Egri gömbpalacsintával kényeztettük az ízlelő bimbóinkat. Az első havi fizetésem egy részét is itt költöttük el akkoriban, ami 2.000 forint volt ... )

Tehát haláli egyszerű étel, a lényeg, hogy először a hátán felvágom a szárnyas áldozatot, majd kézzel egy kicsit le is nyomkodom. Mivel mi sokan vagyunk, én egyszerre két csirkét csinálok, tehát ez a művelet duplázódik. Ha megvan, akkor mustár, ketchup, só, bors, zöld fűszerek és olivaolaj kerülnek bedörzsölésre a csirke belső részére. Közben a sütőt már ( 200 °C ) előmelegítem, hogy haladjunk is a melóval. Előveszek egy tepsit és rácsot, teszek a tepsire sütőpapírt, hogy ne kelljen a nejemnek sokat utánam mosogatnia. A sütőrácsra teszek egy kisebb alufóliát és rá néhány ananászt, ezt csak azért, hogy a csibik belső fele is átvegye az ananász ízét, aromáját. Ha megvan, akkor ráteszem a két áldozatot, úgy hogy a sütőbe is beférjen a nem kicsi adag szárnyas. A bőr alá a comb és a mell környékén alászuszakolom az ananász darabokat, gyakorlatilag egy csirke, egy konzerv arányban. A csirkék bőrét oliva olajos, fűszeres keverékkel átkenem, hogy szépen megpiruljon a bőr.

És gyakorlatilag ennyi az egész, bevágom a sütőbe a tepsit, és amikor már érződik a kellemes illat, illetve szép bronz barna a két szárnyas, akkor már csak feldarabolás következi és a kaja.

232.jpg

237.jpg

247.jpg

251.jpg

261.jpg

269.jpg

314.jpg

320.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr525259811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pinka-Panka 2013.05.01. 22:21:12

Nahát, végre, én is teszek ketchup, mustár keveréket a süt csirkére, csuda jó lesz tőle.
Nem régiben sütöttem is.
Remek étel, nagyon tetszik és tényleg egyszerű...

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.02. 07:49:47

Szerintem nagyon jó kis páros, finom és puhítja is a rostokat is...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 08:28:24

Látom küzdöttél a helyszűkével. Ha egyben hagyod a madarakat, jobban elférnek :)
Legközelebb próbálj meg kis rozmaringágacskát tenni a hasába, vagy a bőre alá. Érdemes egy kicsi bokrocskát venni a piacon és a konyhaablakban nevelgetni, gyakran tudod használni.
Szépen elkészített baromfi, gratula érte!

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.02. 12:01:46

Tavaly a gyermekem ültetett is fűszernövényeket, de a locsolással már nem volt olyan lelkes. Köszönöm a tanácsot :-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.05.02. 14:45:23

@Húsimádó: Ilyen fontos feladatot én még nem bíztam a gyerekeimre (pedig van három is - mind 27 felett).
A konyhaablak a te birodalmad, vagyis neked kellene locsolni a növénykét :)

motoroskonyhaja 2013.05.05. 09:03:35

Jól néz ki, ki fogom próbálni. A rozmaring tényleg jó bele/hozzá.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2013.05.08. 22:21:29

Gyönyörű a végeredmény! Nagyon jók a fotók, pedig ételt fényképezni nem könnyű.

Jó trükk, hogy a leírás alapján mókának és kacagásnak tűnik az egész. :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.09. 08:22:11

@Reckl_Amál: Az étel fényképezést most tanulgatom, a napokban egy-két blogot is olvastam róla - de még ösztönből megy. A főzés pedig akkor jó, ha vidámság és nem görcsölés van mellette - örülök, ha tetszik. Köszi :-)