Buggyantott tojás rántva
2013. május 08. írta: Húsimádó

Buggyantott tojás rántva

Buggyantott tojás rántva

144.jpg
Főiskolás korom egyik kedvelt étele ez, mely szintén nem egy húsimádó, hanem egy vega kedvenc lehet - de ezen is látszik, hogy én sem vagyok egy elvadult ragadozó. Tehát egyszerű, viszonylag gyors és szerintem nagyon olcsó és laktató kis vacsora.

Szükség lesz egy normál lábasra, melyben vizet forralunk. A vízbe 3 evőkanál 10%-os ecetet teszek, nem szabad azonban túl ecetezni, mert akkor a tojások is átveszik az ízt - és az elég kellemetlen lehet. Szóval amikor már bugyog a víz, akkor egy kicsit lejjebb veszem a gázt - az a jó, ha ép a forrás határán áll az ecetes víz. Ekkor beleütöm a tojást, arra ügyelve, hogy a sárgája ne szakadjon ki. A tojás nagyjából egybe maradva a lábas aljára süllyed, evőkanállal kicsit egybe is terelgetjük. Én egyszerre két tojás főzök, így nem akadnak össze a jakuzziban. Ha már a fehérje szépen egyben van, a sárgája pedig még képlékeny, akkor egy nagyobb szűrőlapáttal kiemelem a tojást, és kiteszem hűlni. ( Ideális lenne, ha jeges vízben megállítanánk a további fövést, de hát kinek van erre ideje - és jege? ) Én most nyolc tojást főztem így, tehát amikor mind megvan, akkor a hagyományos módon panírozunk, ja és előtte megsózzuk őket.

Simán kisütjük a tojásokat, köretnek rizs, sült krumpli vagy zöld köret is lehet - én most a krumplira szavaztam. Mellé nagyon finom lehet a majonéz, de igazándiból a tartármártás lenne a legjobb. Ez már igény és idő kérdése.

102.jpg

109.jpg

114.jpg

117.jpg

125.jpg

132.jpg

144_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr715287168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belagezabela 2013.05.08. 14:15:48

Nekem villanytűzhelyem van, nem tudom lejjebb venni a gázt.

Cecan Basescu 2013.05.08. 14:19:26

@belagezabela: Akkor te nem csinálhatsz ilyet:(

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.08. 14:22:25

@belagezabela: Hát akkor a gázt tényleg ne vedd le :-). Gondolom oldalra húzod, lényeg hogy ne buzogjon mint a gejzír.

belagezabela 2013.05.08. 14:25:45

@Húsimádó: mégse lesz ez olcsó kaja, tojás ára az egekben, vízdíj+csatornadíj+ecet ára+áram vagy a gáz ára. Reménytelen az olcsóság.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.08. 14:34:42

@belagezabela: Hát akkor módosítsam a receptet úgy, hogy: lopj 8 tojást, majd lopott árammal vagy gázzal forralj vizet... :-)

jewdi76 2013.05.08. 16:32:14

Jó, meg is csinálom. Főtt tojással is működik gondolom, meg tükörrel is.

vitalis06 2013.05.08. 17:48:02

Ha egy kis merőkanálba ütöd a tojást (szószos kanálba) és azzal teszed a vízbe és abban főzöd, akkor nem lesz ilyen cakkos a széle, hanem szép kerek lesz

Amidazophen 2013.05.08. 22:30:33

@Húsimádó: Ugye emlékszel, hogyan kezdődött a szovjet szakácskönyv?

"Lopj két tojást!"

És a folytatásban a szakács felkiáltott: "A szentségit, az előbb még meg is volt mind a kettő!"

:-)

Momina 2013.05.08. 23:11:57

Jópofa ötlet, bár a tojást én nem főételnek tekintem, nem is köretnek, hanem valahol a kettő között. Van több fura szokásom, a tojásos nokedlit salátával és rántott szelettel eszem, a túrógombócot meg lekvárral tejföl helyett :D Szóval emellé is húst fogok rántani. De kipróbálom, az tuti!

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.09. 08:17:13

@Momina: Hidd el, főételnek is nagyon jó ( na a rántott szelet nekem is mindenhez illik... )

Attilajukkaja 2016.11.24. 17:29:02

Kedves Zoltan!
Ha szereted, amikor a tojas belseje meg folyos, akkor figyelmedbe ajanlom a stockholmi tojas receptjet:
hobbiszakacs.blog.hu/2013/02/06/stockholmi_tojas

Persze lehet, hogy hideg vizes hutessel ugyanezt ered el, viszont ez MEG macerasabb!!! ;o)

Udv,
Jukka