Sertés tarja grillezése II.
2013. május 12. írta: Húsimádó

Sertés tarja grillezése II.

Sertés tarja grillezése II.

tarja 3.png

Csütörtök esti bejegyzésem után jött a megérdemelt (?) hétvége, jöttek a haverok, a nejem, a gyerekeim 2/3-a és három kutya a sarudi házikónkba - éhesen és egész szomjasan. Tehát felpakoltuk a szokásos cók-mókot, vittük a bepácolt nem kis adag tarját is, ( http://husimado-eger.blog.hu/2013/05/09/sertes_tarja_pacolasa_i ) és most már csak tüzet kellet csiholni, és szépen ki kellet sütni a vacsorát.

Gyakorlatilag nem egy nagy feladat, a lényeg az, hogy ne tűzön és lángon grillezzünk, hanem parázson. Szépen, türelmesen, ha hőzöng és lázong a baráti csapat, akkor inkább itasd Őket - ez időhúzásnak is nagyon jó, és ha netalántán mégsem lesz 100%-os a műved, akkor sem rögzül a memóriájukba. ( Ez persze csak poén, mert azért mindig arra törekszem, hogy meg legyen az őszinte elégedettség. )

A grillezéshez nekem van egy bevált technikám, amit a keresztapámtól örököltem - ha túl nagy a láng, akkor finoman sörrel locsolom a hússzeleteket - ez egy kicsit védi is a húst a túlsüléstől, nem szárad ki a tarja, másik oldalról pedig szép barna kérget sütünk a húsokra. 

Amint a fotókon is látszik, köretnek sült, grillezett zöldségeket is csináltunk, ezt majd a következő posztban végig is követhetitek.

Ehhez a menühöz már ütősebb kísérőitalok dukálnak, mi aranybarna színű, minőségi ágyas pálinkát kóstoltunk, majd Egri Cabernet Franc kísérte az ételeket. Ja, és nagyon fontos a jó társaság, ez nekünk mind megvolt. 

2013.05.12 119

2013.05.12 127

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr905297121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2013.05.12. 21:58:46

Na most kell kimennem a konyhába valami kajáért.... ;) Nagyon jók a képek, ezek szerint nem lett túllőve a pálinka adag :)

Ja, tudnál dobni egy elérhetőséget nekem (a blogomon ott az enyém) szeretnék valamit kérdezni, de nem itt. Köszi :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.13. 07:49:19

A jó hír az, hogy finom is volt... Pedig nehéz volt fényképezni, mert már este 9 volt, azért szomjasak sem voltunk, meg mindenki rajtam vigyorog, hogy görnyedezek a kaja felett egy géppel, míg a többiek tömik a fejüket.

apple6aba 2013.05.13. 15:51:59

Én csak a pácolással kapcsolatban szeretnék hozzászólni a témához.
Nagyon szeretek én is grillezni, meg a baráti körünk is, rendszeresek a partik.
A nejem szerint a pácolási technikám hagy némi kívánnivalót maga után, mivel nem egy szemet gyönyörködtető látvány, viszont nagyon eredményes.
Én úgy csinálom, hogy a pácot beleteszem a kezembe, majd a húst is, majd kvázi belemasszírozom azt a húsba. Mindenhol egyenletes a pác, nagyon jól átjárja a húst.
Nálunk a sör a grillezés természetes velejárója, abból szokott egy jelentősebb mennyiség elfogyni.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.13. 15:58:23

@apple6aba: Szerintem hibátlan az amit csinálsz a husival, ezek szerint alaposan megdolgozod őket. A sör a húsra és a torokra is nagyon jó, ebben is egyetértünk.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.05.13. 16:00:08

Ne sussetek alufoliaba! Alzheimeresek lesznek kik gyakorta hasznaljak, mostansag lehet olvasni amerikai blogokon...

apple6aba 2013.05.13. 16:01:42

Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Nagyon szeretnék marhahúst grillezni.
Egyszer már próbáltam, ízre tökéletes volt.
Ellenben olyan rágós volt, hogy csak gyémántkorongos flex-szel lehetett szeletelni. Két szelet elfogyasztása után nemhogy enni, de beszélni sem tudtunk, mindenki rágóizom lázra panaszkodott.
Hogy lehet a marhahúst jól grillezni?
És melyik része az ajánlott?

apple6aba 2013.05.13. 16:12:20

Van olyan baráti köröm, amelyik este 9-kor a grillezett csokitortára azt mondaná, hogy isteni ez a szecsuáni pljeskavica.

qwertzu 2013.05.13. 16:41:41

@apple6aba:
Röviden: Sehogy.

Hosszabban: Magyarországon szinte mindenhol kiöregedett tejelőmarhák húsát adják el, ami pörköltnek még elmegy, de bárhogy sütöd kemény lesz mint a kő.
Sütéshez hús céljára tenyésztett marha kéne, civilizáltabb helyeken még érlelik is.

Hentesnél esetleg lehet próbálkozni, vagy vegyél borjúnak hazudott növendék marhát.

cserjesl 2013.05.13. 17:22:36

@apple6aba:
Én azt javaslom, nézz szét a steak sütését részletező oldalakon, blogokon, gyakorlatilag mindent leírnak erről. A legfontosabb a jó minőségű alapanyag, ha 'csak úgy' bemész egy hiperbe, szinte biztos, hogy valami öreg tehenet kapsz, azt pedig nem tudod még hosszas pácolással sem a megfelelő állagúra hozni. Mi vagy argentint veszünk nagyon drágán vagy külföldről hoz(at)unk érlelt hátszínt, bélszínt vagy a bejáratott hentesünk szól, ha borjút vágnak. Persze ezt még el lehet rontani, de sokkal kisebb a valószínűsége, mint annak, hogy rágós marhából értékelhető steaket készíts.
Ha minden áron marhát szeretnél sütni a vendégeidnek parázson, javaslom, próbálkozz inkább saját készítésű hamburgerrel, garantált siker és messze gazdaságosabb is. Sok sikert!

xlngx 2013.05.13. 17:39:25

@apple6aba: Nekem csak akkor sikerult mikor Franciaban vettem a marhasteaknek valot, azok igazi hus marhak, viszont ott is figyelni kell hogy nem szabad sokaig grillezni, ugye a marha az csak nehany perc oldalankent. Pacolas is tok felesleges, csak a vegen kell radobi egy kis foghagymas vajat hamar levetted a tuzrol.

apple6aba 2013.05.13. 18:33:09

Köszönöm az infókat, mindig tanul az ember.
Ennek a hamburgernek utánanézek, szereti a család.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.05.13. 20:08:58

@apple6aba: Én a marhahús témában őszintén nem vagyok járatos.

Pócs Zsolt 2013.06.03. 20:15:04

Gratulálok Barátom, nagyon jó kis blogot dobtál össze, azt ugye tud tam hogy hódolsz a kulináris élvezeteknek, de annak nagyon örülök,hogy már készíted is

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.03. 20:25:07

@Pócs Zsolt: Cső Tesó. Megtaláltál? Igen, most jobban ráértem, és kipróbáltam ezt műfajt. Tök jó dolog. Azért a nyomodba sem lépek. Mikor főzöl nekünk?