Chilis bab
2013. június 05. írta: Húsimádó

Chilis bab

Chilis bab

229
Nálunk ez egy alapétel, mindannyian nagyon szeretjük és elég gyakran az asztalra kerül. Korábban a feleségem készítette, de mostanában már örököltem ezt a szerepet, sőt a középső gyermekem ( aki egyébként nem egy konyhatündér ), na Ő a haverjainak rendszeresen ezt főzi...

Az elkészítése nagyon egyszerű, azzal kell kezdeni, hogy hagymát elkezdünk olajon pirítani. Ha már üveges, akkor beleöntök kb 1/2 kg darált sertéshúst, majd kevergetjük addig, amíg kifehéredik. Közben mehet bele az apróra vágott chili vagy erős paprika, só és sok bors, esetleg ételízesítő. És ekkor következik a lényeg: a feleségem által nyaranta készített paradicsom csoda, ami sokban hasonlít a ketchup-hoz, de mégse az. A lényeg, hogy egy sűrű, fűszeres cucc, amiből én egy fél-egy befőttes üvegnyit öntök a húshoz. Ezt szépen összedolgozom, rotyogtatom. Kb 5-8 perc után mehet bele a kukorica, majd ezt követően a bab. ( Én konzervet használok, mert egyszerűbb és gyorsabb, de természetesen friss babbal, áztatással is el lehet készíteni ). Közben kóstolgatom, majd ha igényli, akkor még chili, fűszer. Ennyi. Hozzá Corona vagy Coronita sör - csak hogy egy kicsit idehozzuk Mexikót, közép vagy Dél-Amerikát.

Ez az étel tipikus buli kaja, hasonló mint a bogrács gulyás. Nálunk volt már olyan buli a sarudi házunkban, ahol 22 kamasz gyereknek készítettük el bográcsban - nem csak azért, hogy jól lakjanak, hanem azért is, hogy bírják azt esti party-t. ( Kibírták és mi is kihevertük )

162

177

184

186

196

232

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr545346023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vince05 2013.06.08. 10:12:14

Hmmm. Igéretes éteknek tűnik, biztosan megpróbálok a leírtak mentén valami hasonlót előállítani.
A gondom az, hogy bár formailag egy receptre hajaz az írás, de a konkrétumok a 1/2kg darált húsnál kimerülnek. Mennyi hagyma? Menyi bab, mennyi kukorica?
A titokzatos paradicsomszósz összetételének megismeréséhez nyilvánvalóan "C" típusú nemzetbiztonsági átvilágításra van szükség, különben a cikkíró két klikkentés között megkérdezhette volna hogyaszondja: "Tündérkém, mit is rax abba az isteni paradicsom szószodba?" Így most ennek hiányában kénytelenek leszünk egy "sűrű fűszeres cucc"-ot, "ami sokban hasonlít a ketchup-hoz, de mégse az"-ot beleönteni "egy fél-egy befőttes üvegnyit" mértékben beleburogatni a fél kiló darálthúsba és az ismeretlen mennyiségű egyéb alkotóelemekből álló micsodába.

De nem tetetem magam teljesen hülyének, a fényképek segítségével, meg kis tapasztalattal elő lehet állítani ezekből az infókból valami hasonló finomat, csak nem értem a poszt írót, ha érezte a késztetést a cikk bepötyögéséhez, nem mellesleg az igényes és izléses fotók elkészítéséhez és mellékeléséhez, akkor miért nem gondolt használható elkészítési információk mellékelésére?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.08. 10:19:46

@vince05: Teljesen igazad van a leírtakkal, csak az a helyzet, hogy én ösztönből főzök, és fogalmam sincs, miből mennyit illik beletenni. Gyakorlatilag a kiindulási alap a 1/2 kg hús, a többi pedig ízlés, látvány és ösztön szerint megy. Szóval én ezért nem írok recepteket, tényleg a fotókkal együtt igyekszem átadni az okosságot. Rövidesen leírom egy postban a paradicsomos cuccot is. :-)