Szoljanka leves - ahogy én csinálom
2013. június 05. írta: Húsimádó

Szoljanka leves - ahogy én csinálom

Szoljanka leves - ahogy én csinálom

240

Ezt a levest már elkészítettem egyszer-kétszer, de egy kicsit mindig más volt, azért, mert a beltartalmat elég lazán kezeltem. Most például maradt vagy három sült csirkecomb, amelyek már a hűtőben vártak valakire aki elfogyasztja őket, de jelentkező nem volt. Így átformáltam őket, lett belőlük szoljanka leves. 

Hivatalosan ez egy orosz étel több féle húsból, melyet én így egy kicsit megvariáltam. Gyakorlatilag készítettem egy sima zöldség leves alapot ( hagyma, vaj, párolás, fehér répa, karalábé, répa, stb ), majd vékonyra szeletelt savanyú uborka is ment bele - ez adta meg a spéci, savanykás ízt. Közben a kolbászt felszeleteltem, majd ez is ment bele, illetve a csirke combok is - amelyeket kicsontoztam és szintén csíkokra vágtam. ( Egerben, a Szantofer étteremben az üzletvezető Attila korábban azt mesélte, hogy ők savanyú káposzta kevés levével savanyítják finoman. Amikor a belvárosban dolgoztunk, akkor elég sokat ebédeltünk Attiláéknál, és én mindig nagy szeretettel rendeltem ezt a levest. Én most a savanyítást az uborka levével tettem - a nejem javaslatára. De olvastam olyan receptet is, ahol citrom lével csinálták ugyanezt - de nekem az idegen volt. ) Szóval főzzük a leveskét, közben persze fűszerek, só, bors, miegymás. Ha már puhák a zöldségek és a kolbász, akkor már lehet is tálalni. Igény szerint mehet rá egy kis tejföl, de ez akár el is maradhat. Nagyon finom, tartalmas, kicsit savanykás leves, akár másnapos gyomorra is.

204

208

217

210

242

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr165346191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2013.06.07. 20:59:02

Huh! A szoljankát én is imádom, bár teljesen másként készítem (lévén a volt Szovjetunióból "származik" a feleségem, így jóval egyszerűbb dolgom van.... ;) )

Ami hiányzik nekem a receptből: (a feleségem szovjet szokása szerint.....): krumpli (ez alap oroszéknál), hal, kapribogyó (kötelező) a belsőségek, tejföl és egy csepp paradicsompüré.

motoroskonyhaja 2013.06.07. 20:59:42

Az előbb megírtam, de mégsem ment át.... :)

Tehát: a feleségem szovjet "import" így a szoljanka sűrű vendég nálunk, imádom ezerrel.
Ami hiányzik (nekem) ebből a receptből (a feleségem orosz múltját tekintve): krumpli, kapribogyó (kötelező!!!!), paradicsompüré, tejföl, belsőségek ezerrel, marhahús,
kapor.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.07. 21:03:21

@motoroskonyhaja: Köszi, megfogadom a tanácsod - főleg a paradicsompürét és a kapribogyót. Az én nejem szegedi, Ő halászlében perfekt. :-)

motoroskonyhaja 2013.06.07. 21:06:46

Nnnnna, most aztán átment mindegyik.... ;) Nem baj, a lényeg, hogy a szoljanka egy eszméletlen gazdag leves/egytálétel, méltó arra, hogy beletegyünk mindent, ami kell ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.06.07. 21:10:30

@motoroskonyhaja: Azért nem nem ment át, mert "előmoderálok", mert volt egy-két okostojás kommentelő, aki csak azért írogatott, hogy a nevét lássa - én meg meguntam. :-) Na szóval, tényleg finomítgatom majd, elfogadva amit írtál.

motoroskonyhaja 2013.06.08. 07:05:52

Ahá! Okos megoldás! ;) Most jutott eszembe, hogy ettem (kint is) olyan verziókat, amiben virsli, kolbász stb. is volt.