Vasalt csirkemellek grillen, szójaszószos pácban, újkrumpli karikákkal
2013. július 01. írta: Húsimádó

Vasalt csirkemellek grillen, szójaszószos pácban, újkrumpli karikákkal

Vasalt csirkemellek grillen, szójaszószos pácban, újkrumpli karikákkal

2013.07.01 075

Benne vagyunk a nyárban, a grillszezon kellős közepén - és hogy ne legyen egysíkú a húsok sütögetése, újítsunk egy kicsit.

A feleségem régi nagyanyai öröksége egy igazi szenes vasaló is volt, amely már nagyon régóta várt arra, hogy vasaljunk vele - bár nem teljesen úgy, mint régen. A story-hoz hozzátartozik, hogy még a 80-as években az egri Fehérszarvas Étteremben Konkoly Gyuri jóvoltából kóstoltam a vasalt bélszínt, melyet az Ő chefjei olyan profin sütöttek grillrácson, faszénen ... Mindig is készültem rá, hogy ellopom ezt a technikát. A napokban előkerült ez a régi, csupa rozsda szenes vasaló, Sarudon a kertben pedig elkezdtem megpucolni. Dörzsölgettem, súroltam, és bár dzsinnek nem szálltak ki belőle, de kiderült, hogy ez nem is öntött vasból van, hanem bronzból és rézből készült, és " Fagler László, Szegeden " felirat is virít rajta. ( A nejem családja Szegedi, illetve a környékbeli Balástyáról származik, így nem csoda a jelzés ). Szóval szépen rendbe tettem, közben népes famíliám pedig bevásárolt. 

2013.07.01 009

Ötleteltem, hogy miként süssem ki a csirkemelleket, hát csináltam egy egyszerű szójaszószos pácot. Három fej hagymát és három gerezd fokhagymát géppel apróra daráltam, majd szójaszósszal és olivával összekevertem. Szórtam bele fűszereket: bors, oregánó, bazsalikom, petrezselyem, chili, majd vagy 1,5 dl fehérbor is ment bele. A gyönyörű csirkemelleket hosszában kettévágtam, majd mehettek a pácba. Utána hűtőbe velük, a hűtőből pedig egy hideg fröccs a kezembe. Két-három órai pácolás után előkészítettük a grillt, szuper kis parazsat kreáltunk, illetve közben foglalkoztunk az újkrumplikkal is: mosás, szeletelés.

2013.07.01 067

Ha már szép a parázs, akkor feltesszük a csoda vasalónkat melegedni, hadd legyen jó forró az alja. Benn a konyhában közben elkezdjük az újkrumplikat sütni, kint pedig indulhat a grillezés, a vasalás. És az eredmény?  A pácolás és az új technika eredményeként egy szépen rácsozott, nem túl vastag, nem túl vékony vaj puha, füstös ízű husi. Mellé a köret teli találat. Ha teheted, egyszer próbáld ki.

2013.07.01 013

2013.07.01 064

2013.07.01 072

2013.07.01 078

2013.07.01 089

2013.07.01 085

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr65386799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.