Gazpacho - egy spanyol hideg leves a magyar nyári kánikulában
2013. július 07. írta: Húsimádó

Gazpacho - egy spanyol hideg leves a magyar nyári kánikulában

Gazpacho - egy spanyol hideg leves a magyar nyári kánikulában

074

Ebben az igaz nyári melegben egy spanyolországi nyaralásunk jutott eszembe, ahova autóval utaztunk több ezer kilométeren át - végig a francia Riviérán ( Monaco, San Remo, Cannes ), érintve Barcelonát, Granadát, Malagát és Gibraltárt. Rengeteg szépséget láttunk, ettünk és ittunk sok helyi különlegességet - az egyik a gazpacho volt, amit most megkíséreltem elkészíteni. 

Ez a leves már csak azért is jó, mert a nagy melegben nem kell a meleg tűzhely mellett pácolódni, hanem csak hidegen készítjük. Elővettem 5 szép paradicsomot, feldaraboltam. Ugyanezt tettem egy fél kígyóuborkával, hagymákkal, egy tv paprikával - majd mindezeket beletettem a turmix gépbe. Nagy teljesítménnyel ledaráltam, majd fűszerezés következett. Meglocsoltam olivával, sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval és egy kupaknyi ecettel ízesítettem. Ja meg 2 gerezd fokhagyma is ment bele, majd ismét összedolgoztam ezt az anyagot. Közben 2-3 szelet száraz kenyérkét vagy zsemlét be kell áztatni hideg vízbe, amibe szintén aprítottam fokhagymát. Visszatérve a turmixos zöldség kombóra: egy fémszűrőn leszűröm, hogy a paradicsom héj, a magok és egyéb dirib-darabok nem zavarjanak az evésnél, és hogy szép selymes legyen a leves. Ha ezzel megvagyunk, akkor kimosom a turmixot, majd a beáztatott kenyérkéket is leturmixolom. Ez szintén mehet a levesbe, majd az egész a hűtőbe. 2-3 óra hűtés után tálalás, és élvezkedés: a mediterrán ízorgia, a hideg leves ebben a nyári forróságban csodálatos. Tálalás: leves a tányérba, oliva és bors bele, na meg friss paradicsom darabkák, esetleg lila hagyma darabok. Ennyi. Ha megettük, akkor irány a demjéni fürdő - estig élvezzük a vizet, a napot és a természet közelségét.

034

039

044

048

049

055

076

süti beállítások módosítása