Gazpacho - egy spanyol hideg leves a magyar nyári kánikulában
2013. július 07. írta: Húsimádó

Gazpacho - egy spanyol hideg leves a magyar nyári kánikulában

Gazpacho - egy spanyol hideg leves a magyar nyári kánikulában

074

Ebben az igaz nyári melegben egy spanyolországi nyaralásunk jutott eszembe, ahova autóval utaztunk több ezer kilométeren át - végig a francia Riviérán ( Monaco, San Remo, Cannes ), érintve Barcelonát, Granadát, Malagát és Gibraltárt. Rengeteg szépséget láttunk, ettünk és ittunk sok helyi különlegességet - az egyik a gazpacho volt, amit most megkíséreltem elkészíteni. 

Ez a leves már csak azért is jó, mert a nagy melegben nem kell a meleg tűzhely mellett pácolódni, hanem csak hidegen készítjük. Elővettem 5 szép paradicsomot, feldaraboltam. Ugyanezt tettem egy fél kígyóuborkával, hagymákkal, egy tv paprikával - majd mindezeket beletettem a turmix gépbe. Nagy teljesítménnyel ledaráltam, majd fűszerezés következett. Meglocsoltam olivával, sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval és egy kupaknyi ecettel ízesítettem. Ja meg 2 gerezd fokhagyma is ment bele, majd ismét összedolgoztam ezt az anyagot. Közben 2-3 szelet száraz kenyérkét vagy zsemlét be kell áztatni hideg vízbe, amibe szintén aprítottam fokhagymát. Visszatérve a turmixos zöldség kombóra: egy fémszűrőn leszűröm, hogy a paradicsom héj, a magok és egyéb dirib-darabok nem zavarjanak az evésnél, és hogy szép selymes legyen a leves. Ha ezzel megvagyunk, akkor kimosom a turmixot, majd a beáztatott kenyérkéket is leturmixolom. Ez szintén mehet a levesbe, majd az egész a hűtőbe. 2-3 óra hűtés után tálalás, és élvezkedés: a mediterrán ízorgia, a hideg leves ebben a nyári forróságban csodálatos. Tálalás: leves a tányérba, oliva és bors bele, na meg friss paradicsom darabkák, esetleg lila hagyma darabok. Ennyi. Ha megettük, akkor irány a demjéni fürdő - estig élvezzük a vizet, a napot és a természet közelségét.

034

039

044

048

049

055

076

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr95393491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bungics (törölt) 2013.07.08. 08:10:05

Tudom, kiragadom a lényeget, de minek kimosni a turmixot a zöldségek után, ha a kenyér is megy bele?
Én minden receptet a mosogatás szempontjából szemlélek és optimalizálok. :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.07.08. 08:42:47

@bungics: Őszinte vagyok, utálok mosogatni, de most csak kilöttyintettem vízzel. Mivel most először csináltam ilyet, még én is próbálgatom a dolgokat. :-)

bungics (törölt) 2013.07.09. 08:23:25

Megcsináltam reggel, most ettem belőle. Köszi az ötletet, már régóta ki akartam ezt próbálni.
Hááát, "kiérződött" az uborka nagyon az enyémből, lehetne ezzel játszani, az arányokkal kísérletezgetni. De szerintem nem lesz a kedvencem. Viszont eszembe jutott, hogy ezt csípősen is eszik. Lehet, egy kis csilivel megbolondítom. :)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2013.07.09. 09:57:44

@bungics: Én is úgy gondolom, hogy lehet több paradicsommal csinálni, akkor a színe is ütősebb lehet... A chili biztos, hogy jó lehet.