Baconbe tekert sült szűzpecsenye petrezselymes tócsni ágyon, csokoládés-chilis vörösbor redukcióval
2014. szeptember 28. írta: Húsimádó

Baconbe tekert sült szűzpecsenye petrezselymes tócsni ágyon, csokoládés-chilis vörösbor redukcióval

Baconbe tekert sült szűzpecsenye petrezselymes tócsni ágyon, csokoládés-chilis vörösbor redukcióval

 170

Hát az ételem címe nem lett túl rövid, de úgy gondoltam, hogy mindennek benne kell lenni - mert minden alkotóelem fontos az összhatáshoz. Nos ha a címen túlestünk, akkor jöjjön a story és az elkészítés...

Gyakorlatilag az elkövetkező három post egy ünnepi menü egy-egy része lesz - a mostani egy meleg előétel, melyet a középső fiam 21. születésnapjára főztem.

Három fő alkotórészből áll, az első a köret, maga a tócsni, a macok vagy a lepcsánka, illetve lehetne még vagy hetven néven nevezni, attól függően, hogy ki hol él. Elkészítése rém egyszerű, a lereszelt burgonyákat kinyomkodjuk, majd liszttel, tojással, tejjel, fokhagymával és fűszerekkel összekeverjük - és kisütjük. Én a látvány és az íz miatt gazdagon megszórtam apróra vágott petrezselyem zöldjével, majd kerek formákban sütöttem készre. ( akinek részletesebb leírásra és még több fotóra van igénye, az kattintson ide >>> )

123

126

130

133

134

135

140

139

144

145

Az étel legfontosabb alkotóeleme a sertés szűzpecsenye, melyből a vendégek száma miatt én rögtön kettőt is készítek. Egy alufóliára elkezdek bacon csíkokat pakolgatni úgy, hogy sűrűn egymás mellett legyenek. A lerakosgatott baconökre merőlegesen rárakom a szűzpecsenyét, megsózom, gazdagon borsozom, és szárított bazsalikommal is ízesítem. A húst átforgatom és a másik oldalával ugyanezt a műveletet ismét elvégzem.

Kevés oliva olajat rálocsolok a húsra, majd a baconöket szépen felhajtogatom úgy, hogy mindenhol szépen befedjék a felületet. Az alufóliát szintén feltekerem - teljesen bezárjuk a pecsenyénket. Elkészítem a másikat is, majd előmelegített, 180-190 C-os sütőbe teszem 25 percre. Amikor letelt az idő, akkor kinyitom a fóliát, majd hagyom, hadd pihenjen a hús a készre sütés előtt. Míg a szűzpecsenye pihenget, addig úgy is van mit csinálni - amikor azonban már szinte minden összeállt, akkor egy lapos serpenyőben olaj nélkül készre sütöm, pirítom a baconös húsokat úgy, hogy körben minden oldal szép egyenletes és ropogós legyen. A szűzpecsenye felvágása hüvelykujj vastagságú legyen, melyeket a tócsnira fogunk pakolgatni.

060

063

065

066

067

074

111

146

148

152

Jön a harmadik összetevő, amelyet természetesen menet közben már gyártunk, de leírni így egyszerűbb volt. Tehát felteszünk egy fél-háromnegyed üvegnyi jó minőségű vörösbort egy serpenyőben melegíteni, aminek az a lényege, hogy a bor szépen, gyöngyözően rotyogjon - miközben redukáljuk a mennyiségét. Menet közben egy kis cukorral korrigálunk az ízen, dobunk bele két kocka étcsokit és apróra vágott chilit, a végén pedig vajjal vagy főzőtejszínnel keverjük el - így lágy és selymes lesz az öntet.

044

047

050

055

057

076

Már csak tálalni kell, ehhez pedig itt vannak a képek.

166

170

süti beállítások módosítása