Sült gombaleves
2016. november 20. írta: Húsimádó

Sült gombaleves

IMG 1760

IMG 1728

Hétközben nagyon keveset eszünk levest, így vasárnap valami finomságot terveztem főzni. Még pénteken láttam, hogy Fördős Zé feltett egy klassz gombalevest, amit aztán magam is megcsináltam - a saját ízlésem szerint.

Hozzávalók:

  • kb 40-45 dkg csiperke gomba
  • 1 fej hagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 l alaplé
  • só, bors
  • 2-2 ek friss vagy fagyasztott bazsalikom és petrezselyem
  • tejszín

IMG 1700

A gombákat közepesen vékony szeletekre vagdosom, majd kb megfelezem az egész gombamennyiséget. Az első adagot egy nagyobb serpenyőben olíva olajon lepirítom, miközben folyamatosan rázogatom, mozgatom. Közben egy lábasban kevés vajon elkezdem a vöröshagymát dinsztelni, majd a lepirított gombákat erre az alapra öntöm. A fagyasztóból felhozunk egy közel 1 liternyi alaplevet, ami szépen ki is olvad a lábasban. Só, bors és apróra vágott bazsalikom érkezik a levesünkbe, majd hagyom, hogy az alapanyagok összefőljenek. 

IMG 1701

IMG 1707

IMG 1709

IMG 1716

IMG 1717

IMG 1710

IMG 1714

IMG 1718

IMG 1724

IMG 1725

Míg a leves rotyog, addig az előző serpenyőben lepirítom a másik felét a gombának, amihez fokhagymákat és apróra vágott petrezselyem zöldet is adok. Mielőtt azonban teljesen lepirulna a gomba, azért egy pici vizet is öntök alá, hogy egy kicsit puhuljon, párolódjon is a levesbetétünk.

IMG 1721

IMG 1723

IMG 1728

IMG 1731

A leves már szinte kész, de hiányzik még a botmixeres művelet, vagyis krémes, homogén állagúra dolgozzuk a levesünket. Azért, hogy lágy és sima legyen a végeredmény, még egy kis tejszín is érkezik a lábasba, majd lassan tálalhatunk is. 

IMG 1736

IMG 1738

IMG 1767

IMG 1760

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:facebook_1.jpg

insatgram.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr6511977498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.11.22. 12:41:00

Fincsi! :o)
Ez a recept nagyon hasonlit arra, amit tegnap posztolt ki Zé:
streetkitchen.hu/2016/11/19/ze_brutalisan_jo_gombakremlevese

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2016.11.22. 20:12:14

@Attilajukkaja: Azért hasonlít, mert ..."Még pénteken láttam, hogy Fördős Zé feltett egy klassz gombalevest, amit aztán magam is megcsináltam - a saját ízlésem szerint." :-D
Szóval megláttam és megcsináltam, és tényleg jobb lett, mint az eddigi hagyományos gombaleveseim.

Attilajukkaja 2016.11.23. 09:58:40

@Húsimádó:
Bocsi, a bevezetot el sem olvastam, mert mohosagomban azonnal a receptre ugrottam. :o)
Amugy en is meglattam Ze receptjet es nalunk is gombaleves volt hetfon!
Ez a recept annyiban kulonbozik anyukametol, hogy o teljesen szarazra piritotta le a vekonyra szelt gombat, aztan engedte fel alaplevel, es bort sem tett bele. En vastagabbra vagom a gombat es csak gyorsan razva sutom rovid ideig nagy langon. Utana sem fozom agyon. Teljesen mas izvilagot kapok, de mind a ketto nagyon finom. Ha kulonleges aromat akarok belevinni, akkor egy kis (beaztatott) szaritott varganyat is apritok bele a fozes utolso szakaszaban.
A feher bor is jo otlet, probald ki egyszer. ;o)

Amugy nagyon elvezem a blogodat. Tovabbi jo munkat kivanok!

Jossarian 2016.12.17. 12:26:51

Ezt is kipróbálom, bár sok hús nincs benne... :-D

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2016.12.17. 19:24:19

@Jossarian: Szerintem nem fogsz csalódni benne. Néha azért én is készítek húsmentes ételt... :-)