Pupusas grillrácson sütve
2017. március 27. írta: Húsimádó

Pupusas grillrácson sütve

IMG 3895

IMG 3901

Viktor fiam már régóta rágja a fülem, hogy készítsek pupusast, mert Ők a haverokkal már többször is kóstolták - és nagyon ízlett Nekik. Őszintén, fogalmam sem volt, hogy mit is takar ez a fura név, de rengeteg receptes blogon rátaláltam a leírásokra, és rá kellett ébrednem, hogy egyfajta divatja lett ennek a salvadori ételnek. Nos én is beálltam a sorba, én is nekiálltam tésztát gyúrni, de én nem száraz serpenyőben, hanem grillrácson sütöttem ki a tésztákat. A receptet én egyből megtripláztam, így 23 db pupusas készült el, ami aztán vihar gyorsasággal el is fogyott.

Hozzávalók kb 6-7 db-hoz:

  • 30 dkg liszt ( BL55 )
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl olaj
  • 1 tk sütőpor

A lisztet és a többi összetevőt a keverőtálba töltöttem, majd a dagasztó gépre bíztam a keverést. Amint összeállt a tészta, hagytam egy kicsit pihenni, addig pedig összeállítottam a tölteléket.

IMG 3856

IMG 3857

IMG 3860

IMG 3863

Gépsonkát szeleteltem, majd kockáztam fel, aminek kb a felét meg is pirítottam egy serpenyőben. Igazándiból bacont kellett volna lepirítani, de nekem nem volt itthon, így ezt a kompromisszumos megoldást választottam. Rengeteg sajtot is reszeltettem Viktorral, na meg hoztam egy marék snidlinget a teraszról. Adagonként három gerezd fokhagymát tisztítottam meg, amiket szépen fel is aprítottam, majd bontottam egy kukorica konzervet is - aztán kezdtem is összeállítani a tölteléket. Mi is kell még? Ja tejföl. Mondjuk azt azért kizártnak tartom, hogy El Salvadorban is tejföllel dolgoznának, de most ezen nem merengek sokat. Szóval ezt a sok cuccot egy tálban összekevertem, majd nekiálltam kinyújtani a tésztát.

IMG 3865

IMG 3867

IMG 3868

IMG 3869

IMG 3872

IMG 3871

IMG 3875

Belisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát, persze több adagban, lépésenként. Ahogy kinyújtottam őket, úgy egy tejfölös dobozzal kivágtam a kb 10 cm átmérőjű lapocskákat, amiket rögtön meg is töltöttem a sajtos, tejfölös keverékkel. Egy-egy tészta korongra egy-egy evőkanálnyi töltelék jutott, majd az összecsukott batyukat villával le is nyomkodtam.

IMG 3882

IMG 3884

IMG 3877

IMG 3880

IMG 3885

Amint elkészültem a 23 db batyuval, kiballagtam a teraszra, ahol szikrázóan sütött a tavaszi napocska. A grillt közepes lángra állítottam, majd gyönyörűen át is sütöttem az összes pupusast.

IMG 3887

IMG 3889

IMG 3892

 

A srácok fejenként három pupusast egyből betermeltek, nekem kettő darab is bőven elegendőnek bizonyult. Nagyon ízletes, igazi buliba vagy vendégvárásra alkalmas kaja, amit ezután én is többször meg fogok csinálni, az biztos.

IMG 3897

IMG 3902

IMG 3895

 

Sokan vannak velem a FB-on és az Instagramon is, de aki szeretne ott is követni, annak ajánlom az alábbi linkeket:
facebook_1.jpg
insatgram.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr7412372339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rainy_day_coffee 2017.03.28. 04:00:51

Nem kekeckedesbol, de ahogy diofabol, sejhaj, nem csinalnak koporsot, ugy BL55-bol se keszul a pupusas. Ertem en, hogy a toki-pompos orszaga vagyunk, de Magatol jobbat var az ember. Nomeg: gepsonka es konzerv kukorica?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.03.28. 08:03:38

@rainy_day_coffee: Köszönöm a kommentet, de aki engem és a blogom hangulatát ismeri, az tudhatja, hogy nem szoktam túl bonyolítani az életet, az egyszerűségre, a racionalitásra törekszem. Ez a recept is ezt mutatja, a srácaink pupusast szerettek volna a hétvégén enni, ezek az alapanyagok voltak itthon, az itthoni receptek pedig ezekre épültek. Kipróbáltam, mindenkinek ízlett, az eddigi visszajelzések jók voltak. Most viszont Tőled kérem - bocs, hogy tegezlek, de a netes kommunikációban ez járatos -, hogy írd le nekem, hogy mi is az autentikus, itthon is elkészíthető pupusas recept - mert a szavaidból azt érzem, hogy Te ezt tudod. Előre is köszi, üdv: Húsimádó.

Attilajukkaja 2017.03.28. 10:17:45

Érdekes, hogy mindenki csak többes számban emlegeti a pupusa-t. Azt olvastam róla, hogy eredeti nahuátl nyelven nagy tortillát jelent (popotl + tlaxkalli), vagy valami ilyesmit. Ezt úgy fordították spanyolra, hogy pupusa, többes számban pupusas.
Én csak a kukoricalisztből készült változatát kóstoltam eddig, de ez a recept is nagyon tetszik.
A tiédnél nincs se jobb, se szebb receptem, de a kukoricával én sem bajlódnék, mert a konzerv teljesen jó! Persze nyár derekán, amikor megjelenik a friss, zsenge tejkukorica, az más. :o)
Vannak konzervek, amiket szeretek használni. Ilyenek a különböző, jó minőségű paradicsom, bab, csicseriborsó konzervek, és ide tartozik a kukorica is. Ezekből mindig van otthon "raktáron".
Itt egy recept Lupitától, aki kukoricalisztes tortillába tölti az autentikus szalvadori mozarellából (he-he), feketebab püréből és tepertőkrémből készült pupusáját.
www.youtube.com/watch?v=PRkmTb_nlA4

Gondolom, ez egy olyan recept, mint a melegszendvicsé vagy a pizzáé: azt teszel rá, amit jónak látsz.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2017.03.28. 21:55:55

@Attilajukkaja: Tök jó ez a videó, tényleg nagyon más mint az "enyém"... :-) De én pont ugyanazt gondoltam ezzel a kajával kapcsolatban, hogy teljesen más enni itthon egy pizzát, na meg Nápolyban is ...

Benikuty 2017.03.29. 23:29:35

@rainy_day_coffee: nem ismerem ezt az ételt, de ettől függetlenül a konzerv kukoricát nem érzem problémásnak, talán jobb híján...Ami a "sonka"-t illeti, azt bizony nem értem. Ezt a húsipari hulladékot használni szerintem elég igénytelen dolog (ismerve összetevőit, készítésének technológiáját), már a megnevezése is egy vicc.

Attilajukkaja 2017.03.30. 13:15:28

@Benikuty:
A gépsonka elnevezése miért egy vicc? Pontosan tükrözi a termék jellegét. Ennél jobb nevet nem is adhattak volna neki! Olyan, mint az ipari szalonna. Semmi trükközés vagy szépítgetés: ez bizony egy gépi termék, ami a sonkára hajaz.
Az meg, hogy ki mit tart otthon, szerintem magánügy. Ezért nem fikáznék le senkit! A lényeg, hogy a recept érdekes, és mindenki azt tesz bele, amit akar.

Benikuty 2017.03.30. 17:37:26

@Attilajukkaja: a termék tartalma és a neve együtt vicc. Szerintem kár elrontani egy jó receptet egy ipari gyártmánnyal, de persze mindenki azt rak bele, amit akar. Én biztos elmentem volna Tóth Sanyi valamelyik boltjába valami jobb alapanyagért, ha már dolgozom vele.
Ezt a "fikázást" meg hagyjuk már, mert csak arról van szó, hogy nem lehet egyforma a felhasznált alapanyagokkal kapcsolatos elvárásunk. Gép"sonkát", margarint, étolajat...etc. nem használok, ha más igen, az ő dolga. Viszont ha kiteszi egy blogra, másnak meg lehet véleménye.

Attilajukkaja 2017.03.30. 18:06:16

@Benikuty:
"a termék tartalma és a neve együtt vicc"
A gépsonkáról beszélünk, ugye? Én a nevére mondtam, hogy találó. Ezt továbbra is fenntartom.
Amúgy az egész polémia engem a SPAM nevű amerikai sonkakonzerv problematikájára emlékeztet. Az USA-ban a SPAM mára egy fogalommá vált! Az informatikában is.

" Gép"sonkát", margarint, étolajat...etc. nem használok, ha más igen, az ő dolga"
Én is ezt vallom. De miért baj, ha mások ezt teszik? Nem muszáj utánozni az eredeti receptet.
Most kicsit személyes dolgokat közlök magamról. Imádom a gasztroblogokat, mert inspirációt merítek belőlük. Szinte soha nem másolok le semmit egy-az-egyben, de szeretem felhasználni az ötleteiket. Gondolom, ez nem volt egy nagy reveláció, ... de akkor is.
A lényeg, hogy minden kritikus megjegyzéseim ellenére, sokat tanulok ezekből a blogokból. És hálás vagyok érte.
Ha többet tudok majd a témáról, saját blogot indítok. Ezt persze te is megtehetnéd.

kovizsike · www.http//blog.hu 2017.05.14. 18:57:52

Nagyon tetszik megcsinálom, biztos jó lesz köszi a receptet!!!