Sertés és marha satay dinnyesalátával és fetasajt-krémmel
2017. augusztus 29. írta: Húsimádó

Sertés és marha satay dinnyesalátával és fetasajt-krémmel

IMG 0707

Egy olyan grillételt hozok most az képzeletbeli asztalotokra, ami után biztos, hogy megnyaljátok a tíz ujjatokat. A húsrudak a fűszerektől, a citromtól és a füsttől olyan üde ízvilágot kaptak, amihez nagyon illik ez a spéci saláta. Sohasem gondoltam, hogy a görögdinnye ennyire szépen illeszkedik a cukkinihez és a többi zöldséghez - még véletlenül sem az édes ízvilága dominál a salátában. A fetasajt-krém pedig tényleg lehetne a hab a tortán, feltéve ha tényleg tortát készítettünk volna. Ha még a nyár végén, vagy a gyönyörű ősz elején barátokat, haverokat hívtok, akkor ezt próbáljátok ki. Ígérem, nem bánjátok meg. :-)

IMG 0637

Hozzávalók a satay-hoz:

  • 30-35 dkg darált sertés comb vagy tarja
  • 30-35 dkg darált marhanyak
  • 3/4 ek őrölt gyömbér 
  • 1 tk őrölt fűszerkömény
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors

A kétféle húst egy edényben alaposan összedolgozzuk, majd a háromféle fűszert szintén beledolgozzuk. Meglocsoljuk a húst a citrom levével, fokhagymanyomóval pedig a két gerezdet szintén a masszába nyomjuk. Sózunk és borsozunk - majd az egész masszát alaposan összedolgozzuk. 

Megvizezzük a kezünket, a tenyerünk közepébe golflabda méretű gombócot teszünk, majd ügyesen összenyomkodjuk a kombót, amit aztán átszúrunk egy hurkapálcával vagy bambusz rúddal. A gombócot egy kicsit még megnyomkodjuk, azután ezt a műveletsort addig végezzük, amíg az összes hús el nem fogy a tálból.

Az előkészített húsos pálcákat rátesszük a grillrácsra, ami alatt gyönyörűen izzik a parázs, majd készre sütjük őket.

IMG 0650

IMG 0654

IMG 0662

IMG 0664

IMG 0669

Hozzávalók a dinnyesalátához:

  • egy nagyobb cikkely görögdinnye
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 kisebb méretű cukkini
  • 1 fej kaliforniai vagy kápia paprika
  • balzsamecet
  • extra szűz oliva
  • kevés só és bors
  • friss bazsalikom levelek

 A dinnyét kimagozzuk, felkockázzuk, majd egy tálba dobjuk az összes darabot. A lila hagymát megfelezzük, majd vékony csíkokra vagy kockácskákra vágjuk. A cukkinit és a paprikát szintén felkockázzuk, majd minden összetevő mehet a dinnyékhez.

Kanállal finoman összekeverjük a zöldségeket és a dinnyéket, de azért törekedjünk arra, hogy ne törjük őket össze. A salátánkat meglocsoljuk balzsamecettel és kevés olivával, majd tépünk rájuk bazsalikom levelet. 15-20 percre betesszük a salátát a hűtőbe.

IMG 0673

IMG 0672

IMG 0675

IMG 0677

 Hozzávalók a fetasajt-krémhez:

  • fetasajt
  • tejföl
  • só és bors
  • exsztra szűz oliva
  • friss bazsalikom levél

A fetát egy kisebb tálba tesszük, majd villával összetörjük. Adagolunk hozzá tejfölt, a lényeg az, hogy egy krémes állagot érjünk el. Ha igényli, akkor sózzuk és borsozzuk, majd kevés olvával is meglocsoljuk a masszát. Tépünk friss bazsalikom levelet még bele, aztán villával klasszul összedolgozzuk az egészet. 

IMG 0707

IMG 0704

 

Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg