Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal
2017. november 05. írta: Húsimádó

Tűzdelt vadnyúlgerinc zöldségmártással és polenta csíkokkal

IMG 1833

Volt egy gyönyörű vadnyúlgerinc a fagyasztónkban, amiből egy nagyon könnyed kis ebédet terveztem. Nem fine dining fogást szerettem volna az asztalon látni, de azt sem szerettem volna, hogy egy sima raguban tűnjön el ez szép és nemes hús. Nem bántam meg a választásomat, egy igazán könnyű és finom ebéd lett a végeredmény.

Hozzávalók a nyúlhoz és a mártáshoz:

  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • szalonna és fokhagyma a tűzdeléshez
  • 1,5 dl rozé
  • 1/2-1 dl víz
  • 1 ek vad fűszerkeverék ( Fűszerész ) - kakukkfű, bors, gyömbér, szegfűszeg, borókabogyó, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél
  • 1 ek liszt
  • 1/2 ek petrezselyem zöld
  • 1/2 ek bazsalikom
  • só és bors

A nyúlgerincet már előző nap kivettem a fagyasztóból, majd hagytam, hogy szépen lassan kiolvadjon. Gondolkodtam, hogy készítsek-e egy zöldséges, vizes pácot - de a végén letettem róla, mert úgy gondoltam, hogy minek. Minek, mert úgyis megtűzdelem szalonnával és fokhagymával, majd a zöldségek úgyis átjárják a húst - úgyhogy nem pácoltam, hanem tűzdeltem és pároltam.

Tehát első lépésként lehártyázom a gerincet, amihez egy éles és vékony pengéjű késre van szükség. Ezt követően szalonnát csíkozok illetve fokhagymákból is csíkokat szeletelek, majd a gerinc mellett szépen megtűzdelem a nyúlhúst. Felváltva dolgozok, tehát egy szalonna, majd egy fokhagyma csík következik. Csíkozok még szalonnát, amiket egy serpenyőbe dobok, majd a gerincet ezen a szalonnás, zsíros alapon elősütöm. 

IMG 1767

IMG 1769

IMG 1774

IMG 1777

IMG 1780

A répákat és az újhagymákat felkarikázom, felkockázom, a fokhagyma gerezdeket a kés pengéjével kicsit megtöröm, majd a serpenyőben a nyúlhús mellett "megágyazok" velük. A húst sózom és borsozom, öntök egy kevés rozét a zöldség alapra, majd fedő alatt egy órán át pároljuk az egészet. 

IMG 1785

IMG 1788

IMG 1790

IMG 1794

IMG 1796

IMG 1797

Persze menet közben egyszer-egyszer megforgatom a húst, átkavargatom a zöldségeket, meg megszórom az egészet a fűszerekkel. Ha igényli a párolás, akkor még egy kis vizet is öntök a serpenyőbe - de erre nem tudok konkrét mértéket írni, majd látod, ha szükség van rá.

Az egy óra letelte után megnézzük, hogy lágy és puha-e a hús - ha nem, akkor még 15-20 percre visszatesszük a tűzre. Ha puha, akkor a gerincet pihentetjük, a zöldségeket pedig kevés liszttel összedolgozzuk, összerottyantjuk. Ezt követően botmixerrel simára dolgozzuk, majd szűrőn átszűrjük.

IMG 1816

IMG 1818

IMG 1823

Míg a hús párolódik, addig készítünk egy polenta köretet, aminek az összetevőit egy korábbi posztomban olvashatjátok. A polentát egy pizza sütőlapra öntöm, majd hagyom kihűlni. Amikor már szeletelhető, akkor felcsíkozom, majd serpenyőben kicsit átmelegítem.

IMG 1803

IMG 1804

IMG 1807

IMG 1810

IMG 1820

IMG 1822

Tálaláskor a gerincről szépen lefejem a húst, amit gyönyörűen felszeletelek, gyakorlatilag kis tallérokra vágom őket.

IMG 1833

IMG 1829

 

 Iratkozz fel, hogy mindig értesülhess a legfrissebb videókról:

youtube.jpg

 

süti beállítások módosítása