Vöröslencse főzelék, citromos, korianderes húsgolyókkal
2018. szeptember 06. írta: Húsimádó

Vöröslencse főzelék, citromos, korianderes húsgolyókkal

IMG 8332

Hozzávalók a főzelékhez:

  • 40 dkg vöröslencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • gyömbér
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk római kömény
  • 2 ek kurkuma
  • 2 ek garam masala
  • 5-6 babérlevél
  • 3-4 csepp GABKO chili
  • só és bors
  • 1,5-2 l víz

IMG 8239

IMG 8241

Egy lábasban vékony olajon elkezdem dinsztelni a hagymát és a belereszelt gyömbért. Kevergetem, és már érződik is a gyömbér illata. Amint kezd megpirulni a hagyma, akkor jöhet a két zacskónyi vöröslencse, amit alaposan összekeverek a hagymával. A fűszereket egy kisebb tálba szórom, összekeverem, majd mehetnek a lencsékre - amiket így együtt pirítunk. Pirítunk, vagyis nincs még folyadék - és így már kezd egy kicsit indiai illat áradni a konyhában.

IMG 8243

IMG 8248

IMG 8250

IMG 8254

IMG 8244

IMG 8256Míg a lencse és a fűszerek pirulnak, addig a teáskannában vizet forralok. A forró vizet a lencsékre öntöm, de már rögtön meg is kell keverni a főzelék alapot. Érkezhetnek a babér levelek, a feldarabolt fokhagymák, a só és a bors. Csöppentünk még egy kevés chilit is a főzelékbe - majd kb 20-25 percig főzzük a lencsét. Közben azért kevergetünk, ha kell, akkor öntünk hozzá forró vizet - vagyis azért szemünk a pályán legyen.IMG 8261

IMG 8264

IMG 8266

IMG 8268

IMG 8271

IMG 8272

IMG 8284

IMG 8274

Közben előkészítjük a húsgolyókat.

IMG 8242

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 40-50 dkg darált marhahús (vagy csirke, vagy sertés, vagy bárány)
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • só és bors
  • 3-5 csepp GABKO chili
  • 1/2 ek citromfű
  • reszelt citromhéj
  • reszelt gyömbér
  • 1 ek szárított vagy friss koriander zöld

Az összetevőket egy nagyobb edényben összedolgozzuk, kézzel alaposan összegyúrjuk. A kezünket bevizezzük, majd pingpong labda méretű golyókat formázunk belőlük.

IMG 8277

IMG 8287

IMG 8290

IMG 8291

IMG 8296

IMG 8298

IMG 8297

Egy serpenyőben vékony olajon megsütjük őket, majd visszatérünk a főzelékhez és a tálaláshoz.

IMG 8304

IMG 8306

IMG 8308

IMG 8311

IMG 8321

IMG 8315