Vöröslencse főzelék, citromos, korianderes húsgolyókkal
2018. szeptember 06. írta: Húsimádó

Vöröslencse főzelék, citromos, korianderes húsgolyókkal

IMG 8332

Hozzávalók a főzelékhez:

  • 40 dkg vöröslencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • gyömbér
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 kk római kömény
  • 2 ek kurkuma
  • 2 ek garam masala
  • 5-6 babérlevél
  • 3-4 csepp GABKO chili
  • só és bors
  • 1,5-2 l víz

IMG 8239

IMG 8241

Egy lábasban vékony olajon elkezdem dinsztelni a hagymát és a belereszelt gyömbért. Kevergetem, és már érződik is a gyömbér illata. Amint kezd megpirulni a hagyma, akkor jöhet a két zacskónyi vöröslencse, amit alaposan összekeverek a hagymával. A fűszereket egy kisebb tálba szórom, összekeverem, majd mehetnek a lencsékre - amiket így együtt pirítunk. Pirítunk, vagyis nincs még folyadék - és így már kezd egy kicsit indiai illat áradni a konyhában.

IMG 8243

IMG 8248

IMG 8250

IMG 8254

IMG 8244

IMG 8256Míg a lencse és a fűszerek pirulnak, addig a teáskannában vizet forralok. A forró vizet a lencsékre öntöm, de már rögtön meg is kell keverni a főzelék alapot. Érkezhetnek a babér levelek, a feldarabolt fokhagymák, a só és a bors. Csöppentünk még egy kevés chilit is a főzelékbe - majd kb 20-25 percig főzzük a lencsét. Közben azért kevergetünk, ha kell, akkor öntünk hozzá forró vizet - vagyis azért szemünk a pályán legyen.IMG 8261

IMG 8264

IMG 8266

IMG 8268

IMG 8271

IMG 8272

IMG 8284

IMG 8274

Közben előkészítjük a húsgolyókat.

IMG 8242

Hozzávalók a húsgolyókhoz:

  • 40-50 dkg darált marhahús (vagy csirke, vagy sertés, vagy bárány)
  • 2 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • só és bors
  • 3-5 csepp GABKO chili
  • 1/2 ek citromfű
  • reszelt citromhéj
  • reszelt gyömbér
  • 1 ek szárított vagy friss koriander zöld

Az összetevőket egy nagyobb edényben összedolgozzuk, kézzel alaposan összegyúrjuk. A kezünket bevizezzük, majd pingpong labda méretű golyókat formázunk belőlük.

IMG 8277

IMG 8287

IMG 8290

IMG 8291

IMG 8296

IMG 8298

IMG 8297

Egy serpenyőben vékony olajon megsütjük őket, majd visszatérünk a főzelékhez és a tálaláshoz.

IMG 8304

IMG 8306

IMG 8308

IMG 8311

IMG 8321

IMG 8315

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr2114226443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.09.08. 12:28:54

Nagyon tetszik. Ezeket a fasírtgolyókat máris ki fogom próbálni, ... csak halból. :o)

Benikuty 2018.09.08. 21:24:03

@Attilajukkaja: ha kaprot teszel a golyóba, talán...de inkább egészségedre azt a borzalmat!

Attilajukkaja 2018.09.09. 10:00:31

@Benikuty:
Kaprom éppen nem volt itthon, csak a többi összetevő. De mi bajod a halfasírttal vagy a halgolyókkal? Ázsiai konyhában gyakran előfordul.

Benikuty 2018.09.09. 10:22:56

@Attilajukkaja: A magyar átlag többszörösét esszük halból (ami önmagában nem egy nagy dicsőség), viszont a halfasírt puszta gondolatára összerándul a gyomrom. Nincs különösebb oka.

Attilajukkaja 2018.09.09. 12:56:12

@Benikuty:
A halfasírt titka, hogy nem szabad pépesre darálni a halat. És persze a fűszerezés. Én most afrikai harcsából készítettem, aminek nincs erős halíze, de lazacból és más tengeri halból is csináltam már halpogácsát. Szerintem valami tévhit lehet annak hátterében, ha már a puszta gondolatára is összerándul a gyomrod. Ha szereted a halat, ez is ízlene. :o)

A vöröslencse főzelékbe én viszont biztosan főznék leveles spenótot vagy mángoldot is, hogy lazítsa a lencse töménységét. Az indiaiak is szoktak tenni bele. :o)

Jinnee (törölt) 2018.09.09. 19:11:41

Ez így ebben a formában egy borzalom !
Próbáld már meg elkészíteni !

Attilajukkaja 2018.09.09. 20:56:53

@Jinnee:
Én úgy látom, ez megtörtént. :o)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.09.10. 07:07:41

@Attilajukkaja: Nagyon jó ötlet, egyszer én is kipróbálom így :-)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.09.10. 07:10:11

@Attilajukkaja: Nekem a lencse igy sem tömény, de erdekes felvetés ez a spenót történet, lehet hogy érdemes majd kipróbálni.

Attilajukkaja 2018.09.10. 11:39:26

@Húsimádó:
Én is szeretem a sima lencsefőzeléket, de egyszer kipróbáltam ezt a spenótos változatot, és azóta mindig így készítem. És ahogy az indiai recept javasolja, tálaláskor még két evőkanálnyi joghurtot vagy tejfölt is teszek a tetejére. Sokkal üdébb és teljesebb lesz az ízhatás. :o)
Ma már szerencsémre fagyasztott egész leveles spenótot is lehet kapni, szóval ez sem lehet probléma, mert nem szeretek a friss spenóttal nyűglődni.

Benikuty 2018.09.10. 21:37:50

@Attilajukkaja: fasírt vonalon maradok a bevált alapanyagoknál, ezekből szerintem a lehető legjobb forrásokkal rendelkezem. A lencsefőzeléket is eléggé megreformáltam, vszeg a csúcson vagyok. Azért kösz a tippet... :)

Benikuty 2018.09.10. 21:39:08

@Jinnee: ezt lehetne bővebben, néhány konkrétummal megtámogatva?

Attilajukkaja 2018.09.11. 09:28:33

@Benikuty:
Ki vagyok én ahhoz, hogy neked tippeket adjak? :o)))
Sőt, még a halfasírtra sem szeretnélek rábeszélni, csak azt boncolgattam, hogy az is lehet finom, ha jól készítik el. Nem véletlenül adnak ilyesmit a magyar halcsárdákban is. Abban is bizonyos vagyok, hogy a fasírtok és a lencsefőzelék csúcsát is megüti, amit készítesz. Nálunk ez úgy van, hogy többféle fasírtot, többféle alapanyagból, és többféle lencsefőzeléket is csinálunk mindenféle lencséből. Nem hasonlítanám össze a klasszikus magyar főzeléket a marokkóival vagy az indiaival. Mindegyik nagyon finom tud lenni. Ja és az összes lencse is bevált: a klasszikus szürkés-zöld, a vörös és a fekete is. Nálunk nincs EGY bevált alapanyag semmiből, legfeljebb bevált üzlet, márka vagy beszállító van.

kobold63 2018.09.15. 13:32:08

@Benikuty:
A tengerrel megáldott országokban nagyon népszerű a halból, rákból készült "fish cake" vagy "crab cake". Laposra készítik, mint a hamburgert, egyenletesebben sül át. Vegyes zöldsaláta ágyon, különböző dipekkel tálalják. A lazacból készülthez én kaprosat készítek, a crabcake-hez mézes-chili dipet.

Attilajukkaja 2018.09.15. 16:24:51

@kobold63:
A crabcake egy nagy kedvencem! Kár, hogy itthon nem nagyon tudom elkészíteni. :o/
Te honnan veszel hozzá tarisznyarák húst?
Amúgy Budapesten is sok helyen lehet kapni fishburgert. És most nem a mekis változatra gondolok!

Benikuty 2018.09.15. 18:17:35

@kobold63: na igen, ha a thefishmarket.hu közelebb lenne, igen könnyen elcsábulnék :) Sajnos egyéb elfogadható tengeri hal forrás számomra nem létezik, és ha megfelelő minőséget nem kapok, inkább kerülöm ezeket az egyébként nagyon vonzó ételeket.

Attilajukkaja 2018.09.16. 14:29:45

@Benikuty:
A budaörsi halkereskedés tényleg a legjobb, de ha nem a Nobu séfje vagy, akkor nem kell túlzásokba esni. A Metro-ban kapható halakat is nagyon dicsérik.
"Sajnos egyéb elfogadható tengeri hal forrás számomra nem létezik"
Ezt tényleg nagyon sajnálhatod!

@kobold63:
Konzervet sem sok helyen látok. Azt mondod, érdemes vele próbálkozni?

Benikuty 2018.09.16. 14:43:42

@Attilajukkaja: Ha ló nincs, a szamár is jó. De nem nekem.

kobold63 2018.09.16. 21:24:35

@Attilajukkaja:
Lehet élni nélküle. Ha éppen szembejön veled, esetleg utazás közben, akkor érdemes. Nem olcsó étel.

Benikuty 2018.09.16. 22:43:18

@Attilajukkaja: ha a "kaviár" kompromisszum nélküli minőségre törekvés, akkor bizony, hogy kell! De ezt döntse el mindenki!

Attilajukkaja 2018.09.17. 10:44:26

@kobold63:
Hát nem olcsó, de néhanapján megéri. :o)
Bár csak lehetne kapni itthon hazai folyami rákot. Nem ugyanaz, de azzal is kipróbálnám.

@Benikuty:
"ezt döntse el mindenki!"
Csodálkoznék azon, ha valaki úgy döntene, hogy semmiben sem köt kompromisszumot. Fasírtot is lehet wagyu marhából készíteni, de véleményem szerint felesleges lenne ilyesmire felhasználni azt a nemes alapanyagot. Persze lehet villogni vele, de minek?
A tenyésztett lazac is nagyon megfelel például egy halas skót tojás elkészítéséhez, de ha lazacfilét sütők, akkor én is a drágább vadvízi változatát veszem. A gravlaxnál meg pláne figyelek a hal minőségére és frissességére! Szóval vannak fokozatok. :o)

Benikuty 2018.09.17. 16:38:58

@Attilajukkaja: Sikerült indokolatlanul nagy feneket keríteni ennek az egésznek. Egyszerűen nem kapok elérhető közelségben számomra megfelelő ár-érték arányú tengeri halat. Ennyi.

Attilajukkaja 2018.09.17. 16:46:24

@Benikuty:
Igazad van! Ennyi. :o)
Csak azt hittem, a Metro-ban jókat lehet kapni. Én nem vagyok tag, de aki az, nagyon dicséri az ott kapható választékot, minőséget és árat is.
Én viszont akasztói pontyot nem kapok sehol, pedig nagyon szívesen megkóstolnám a javaslatod alapján. Ez van!

Benikuty 2018.09.17. 16:59:56

@Attilajukkaja: thefishmarket.hu/
Itt kapsz akasztói sziki pontyot. Meg természetesen Akasztón, én oda járok érte.

Attilajukkaja 2018.09.17. 17:16:54

@Benikuty:
Budaörsön is van? Ott már régen voltam, mert minden aranyárban van. Köszi!
Szóval egy pontyért elmész Akasztóra (kb. 180 km), de Budaörsre (kb. 35 km) egy tengeri halért már túl messze van? :o)))