Grillezett poblano paprika krémleves
2018. október 02. írta: Húsimádó

Grillezett poblano paprika krémleves

IMG 8686

IMG 8679

A poblano paprika a közönséges paprika (Capsicum annuum) egyik változata, Mexikó egyik legnagyobb területen termesztett paprikája. Szárítva anchónak hívják. Az "ancho" szó jelentése: széles. A közepesen csípős paprikák közé tartozik (1000–1500 Scoville-egység). A friss poblanót megsütve és hámozva konzervbe teszik vagy lefagyasztják. Gyakran megtöltik, hogy chiles rellenost készítsenek belőle. A szárított anchót szellős helyen tárolják vagy megőrlik, és így a mole nevű szószhoz használják. (Forrás: Wikipédia)

IMG 8540

IMG 8557

Előre szólok, hogy amit most készítettem, az nem egy autentikus mexikói étel - csupán az alapanyag mexikói, legalábbis a magokat tekintve. Tavasszal, amikor kinn voltunk Eszterrel "nyaralni", akkor hoztunk egy zacskónyi poblanot, amiket természetesen meg is eszegettünk - a magokat azonban megszárítottuk. Esztike klasszul elültette a magocskákat, palántázott - a gyönyörű, napsütötte nyár pedig megtette a hatását - egy rakás paprikát sikerült a garázsunk oldalán és a hátsó kertben is megtermelni. Hetek óta fogyasztjuk őket - most pedig a kisebbekből levest terveztem készíteni - aminek a folyamatát most láthatjátok. 

IMG 8572

IMG 8580

Hozzávalók:

  • 10-12 db kisebb méretű poblano paprika
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 1 fej burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt piros paprika
  • 1/2 l alaplé
  • 1 l víz
  • 1/2 marék friss koriander
  • 2-3 lap kukorica tortilla
  • 1 ek vaj
  • só és bors
  • chili, amennyiben nem elég csípősek a paprikák ( tapasztalatunk szerint egy paprikán belül is van olyan rész amely csíp és ami nem, vagyis nem tudhatod, hogy amit épp eszel, az fog-e csípni, vagy nem. Nekünk most pont kellemesen csípős lett a leves... )

Én most ismét a kimagozással kezdtem a műveletsort - mert hát jövőre is szeretnénk majd szüretelni. Szóval felvágtam a paprikákat, majd a grillrácson alaposan megsütöttem őket. Nem baj ha a bőr megbarnul, megfeketedik, mert úgyis lehúzzuk róluk őket.

IMG 8558

IMG 8568

IMG 8563

IMG 8584

IMG 8598

IMG 8601

A grillrács oldalsó égőjén a lábasban a hagymát megdinsztelem,majd egy kevés paprikával felütöm. A lábasba mehet az alaplé, majd a fokhagyma, a felkockázott burgonya - szóval nagyjából minden. Persze a megsütött poblanókról ne feledkezzünk meg, ezek is mehetnek a lébe - majd full gázon mehet a főzés. Ha igényli a leveske, akkor még jöhet víz is - nálam kb egy literre volt szükség. 

IMG 8591

IMG 8586

IMG 8593

IMG 8595

IMG 8596

Ha már kafa az ízvilág, akkor botmixerrel simára dolgozzuk - és ha kell, akkor még jöhet egy evés chili is.

IMG 8607

IMG 8609

IMG 8613

IMG 8648

Levesbetétként tortilla lapokat csíkozok, majd egy serpenyőben kicsit átpirítom őket. Kiülünk az őszi napsütésbe, kanalazzuk a leveskét - és egy kicsit  ismét Mexikóban vagyunk.

IMG 8644

IMG 8645

IMG 8647

IMG 8652

IMG 8678

IMG 8686

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr7214273215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.10.04. 11:55:14

Erről a receptről a Como agua para chocolate (Szeress Mexikóban) című film jutott az eszembe, ahol a hölgy ilyen poblano chilet tölt meg valami diós keverékkel, ami aztán "bájitalként" hat az általa hőn szeretett férfiúra.
Nagyon szép film!

Szerinted a poblanót itthon melyik paprikával lehetne helyettesíteni? Tudom, hogy akkor az már nem ugyanaz, de mégis melyik fajta hasonlítana rá a legjobban? A kalifornia zöld és a bogyiszlói egyvelege talán?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.04. 23:03:03

@Attilajukkaja: Kinézetre talán tenyleg hasonlít a zold kaliforniaira, de persze ízben teljesen más. A csípőssége pedig nagyon érdekes, mert egy paprikán belül is van csípősebb és normál íz is - úgyhogy nagy lutri. De ha jövőre van kedved palantázni, ültetni poblanot, akkor szívesen küldök Neked magokat. :-)

Attilajukkaja 2018.10.05. 09:10:16

@Húsimádó:
Köszönöm a felajánlást, de nincs kertem. :o)
A kaliforniai paprika húsosságára gondoltam (jól grillezhető), és hogy a bogyiszlói is mindig egy lutri. Csak ezért jutott ez a kombináció az eszembe. De valószínűleg felesleges ilyesmikkel erőlködni.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.05. 09:43:31

@Attilajukkaja: Abban igazad van, hogy a kaliforniai is jól grillezhető,de a poblanonak van egy nagyon friss, karakteres ízvilága is - de lehet, hogy a bogyiszlói csípőssége és a kaliforniai egyben hozná ezt az ízvilágot. Szerintem nem felesleges ezen agyalni, mert így legalább újabb ételek, receptek jöhetnek létre. :-)

Attilajukkaja 2018.10.05. 11:38:42

@Húsimádó:
"lehet, hogy a bogyiszlói csípőssége és a kaliforniai egyben hozná ezt az ízvilágot"
Ha nem is azt, de valami hasonlót. De lehet, hogy a kaliforniai és a halapenyó kombinációja még jobb lenne.
Csak azon agyaltam, hogyan tudnám reprodukálni a receptedet itthoni körülmények között. Valószínűleg nem lehet, .... de az ember mindig próbálkozik.

A Szeress Mexikóban c. filmet pedig mindenképp nézd meg!! Egy kis ízelítő:
www.youtube.com/watch?v=7vnErYpUPko