Szuvidált (sous vide), grillezett narancsos tarja steak burgonyával
2018. október 04. írta: Húsimádó

Szuvidált (sous vide), grillezett narancsos tarja steak burgonyával

IMG 8735

IMG 8006

IMG 8727

Hozzávalók:

  • 10-12 vastagabb szelet sertés tarja
  • 1/2 ek őrölt gyömbér
  • 1/2 ek őrölt cayennebors
  • 1/2 ek őrölt kurkuma
  • 1/4 ek fokhagyma granulátum
  • 1/4 ek őrölt cirtomfű
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 1 egész narancs
  • só és sok bors

A bejáratott hentesünknél veszünk egy szép tarját, amit felszeletelünk - de legalább egy-egy hüvelykujj vastagságú szeletekre lesz szükségünk.

IMG 7965

IMG 7978

A fűszereket egy tálba szórjuk, majd kanállal vagy villával szépen összedolgozzuk őket - a lényeg, hogy egy egyenletes, homogén fűszer rub jöjjön létre. A húsokat egymás mellé pakolgatjuk, majd ezzel a rub-bal alaposan bedörzsöljük őket mindkét oldalukon. Egy reszelővel narancs héját is rászeljük a tarjákra - az illat pedig már nagyon kezd alakulni. A narancsot meghámozzuk, majd felkarikázzuk. 

IMG 7968

IMG 7981

IMG 7984

IMG 7992

IMG 7995

Előkapjuk a vákuumozó gépünket és a család mérete, igénye szerint kiporciózzuk a fűszerezett húsokat, majd mindegyik tetejére egy-egy narancs karikát teszünk. Kiszippantjuk a levegőt, leforrasztjuk a zacsikat - vagyis jöhet a fürdőzés.

IMG 8000

IMG 8003

IMG 8005

IMG 8012

Elővesszük a sous vide kádunkat vagy a sous vide rudat - és beállítjuk a hőfokot és az időt. Én most 56,5 C-ra állítom a készüléket - az időt pedig 10 órára lövöm be, vagyis reggelre, mire felébredünk elkészül a "főzés" része a projektnek.

IMG 8134

IMG 8135

IMG 8139

IMG 8141

Reggel kiveszem a fürdőből a húsokat, majd lesokkolom őket. ( Jeges víz vagy jégakku és hideg víz kombója, amiben addig kell hűteni a húsokat, míg a mag-hőmérsékletük le nem megy 5 fok körüli értékre. ) A zacskók egy része megy a fagyasztóba, egy része pedig mehet a teraszra, ahol már finoman izzik a Landmann grill.

A grill oldalsó lángján előfőzzük a megmosott, de héjas burgonyákat. Amikor a burgonyákba már beleszúrható a villa, akkor hosszában felvagdossuk őket, majd a grillrácson ropogósra sütjük őket.

IMG 8690

IMG 8693

IMG 8694

IMG 8706

IMG 8707

IMG 8714

A grillrácson most már a narancsos tarják is szépen készre grilleződnek - az illat nagyon kellemes, az őszi napsütésben öröm dolgozni. 

A sous vide zacskóban lévő narancsos szaftból készítünk még egy klassz kis mártást is , amivel a húst és a steak burgonyákat is finoman meglocsoljuk.

IMG 8735

IMG 8727

IMG 8730

IMG 8736

 

foliapp.jpg

Töltse le a foliApp Androidos vagy IOS mobilalkamazást és intézze pár gombnyomással fólia-rendelését bárhonnan és bármikor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr1814281895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.