Chile Relleno - avagy töltött chile poblano
2018. október 09. írta: Húsimádó

Chile Relleno - avagy töltött chile poblano

IMG 8951

IMG 8949

A chile relleno ( kiejtése: [tʃile reʎeno] , szó szerint "töltött chile " ) egy autentikus mexikói étel, amely Puebla városából származik. Amikor mi kinn voltunk, akkor  a házigazdánk, Emese mesélte, hogy maga a poblano paprika is fontos alapanyag a helyieknek, a chile relleno pedig olyasmi lehet náluk, mint itthon a töltött paprika, vagy a töltött káposzta, vagyis egyfajta nemzeti étel, amit lépten-nyomon árulnak, esznek. Most, hogy leszüreteltük az utolsó poblano paprikáinkat is, úgy gondoltam, hogy megkísérlem elkészíteni ezt a finomságot - hátha sikerül... Bár nem volt itthon eredeti oaxacai lágy sajt a hűtőnkben ( Queso Chihuahua vagy a Queso Oaxaca), de még salsánk maradt a kinti útról - úgyhogy belevágtam  a projektbe.

img_7200.jpg

( Ez a kép még tavasszal, egy pueblai üzletben készült, ahol így árulták ezt a finomságot )

Hozzávalók:

  • 6-8 db poblano paprika
  • 10-15 dkg lágy sajt
  • 2 tojás

Én a paprikák kimagozásával kezdtem a műveletsort - már csak azért, mert jövőre is szeretnénk ilyen paprikákat ültetni. A paprikákat hosszanti irányba bemetszettem, majd keresztben is kisebb bevágásokat ejtettem - a fontos az volt, hogy majd a reszelt sajtot szépen bele tudjam szuszakolni a paprikák belsejébe.

IMG 8870

IMG 8872

IMG 8877

Mielőtt a paprikák megtöltésével foglalkoznánk, előtte a gázégőfej fölött a poblanokat meg kell egy kicsit égetni. Egy csipesz segítségével alaposan megpörkölöm őket, szinte feketedésig lehet a héjakat sütögetni, majd egy konyharuha alá pakolgatom mindet, ahol egy kicsit pihengetnek.

IMG 8898

IMG 8899

IMG 8904

IMG 8901

Egy éles kés és egy konyhai papírtörlő segítségével a paprikák héját lehúzom, majd aztán tényleg jöhet a reszelt sajttal való töltögetés.

IMG 8916

IMG 8914

IMG 8918

IMG 8915

Két tojást feltörök, a sárgájukat elválasztom a fehérjétől. A fehérjéket habverővel keményre verem, majd a sárgáját sózom és szintén kicsit habosítom. Amikor megvan a két összetevő, akkor egy spatula segítségével összedolgozom őket - és már majdnem kész is vagyunk.

IMG 8922

IMG 8924

IMG 8928

IMG 8933

IMG 8935

IMG 8936

IMG 8937

A megtöltött poblano paprikákat belemártom a habba, majd tűzforró olajban elkezdem sütni. A spatula segítségével pakolgatok még habot a paprikák tetejére is, majd egy idő után át is forgatom őket, hogy minden oldaluk klasszul megsüljenek.

Tálaláshoz készítünk egy csípős, salsát - vagy ha van nektek is otthon készen, akkor azt előveszitek - és már tálalhatunk is.

IMG 8938

IMG 8942

IMG 8943

IMG 8955

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr9114286933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2018.10.10. 20:32:30

Hát ez valami fantasztikusan hangzik, gratula! A Poblanot imádom, a recept szuper, nagyon éhes lettem most! Ki szeretném próbálni.
A sajt és a salsa ízvilágáról viszont szeretnék kicsit konkrétabbat, hogy mivel is helyettesíthetném (vagy hogy lehet valamennyire az eredetihez megközelíthető ízvilágot elérni, milyen alapanyagokkal, milyen sajtokkal), ha ezt az élményt szeretném elérni. Köszönöm szépen! ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.12. 09:49:27

@motoroskonyhaja: Nagyon örülök, hogy rajongója vagy ennek a mexikói paprikának, ha gondolod, szívesen küldök neked magot - az erkélyeden a fűszernövénykéid és egyéb általad termelt zöldségek közé talán ez is beleférhet... :-) Szóval a sajt. Ebbe é sok más ételbe is a oaxacai sajtot szokták belesütni, ami egy lágy, krémes sajt, talán olyasmi mi mint a mozarella. De belinkelem a wikipédiát, ott tök részletesen le van írva, vagyis ilyesmi az igazán autentikus választás. hu.wikipedia.org/wiki/Oaxaca_(sajt). A salsa területenként és tájegységenként, családonként is nagyon változatos - van a sima salsa, ami paradicsom, tomatillo, paprika, chili, fokhagyma apróra vágott és fűszerezett elegye, míg a salsa verde ennek zöld változata. Persze tomatillot itthon nem tudunk szerintem beszerezni, de a többi összetevővel már kreatívan lehet kísérletezgetni. A lényeg hogy ha elkészítjük a salsát, akkor érdemes hagyni összeérni, mert akkor a legkirályabb az íze. Nem kell nagyon csípősre, erősre készíteni, mert aki akarja, az még hozzá tud csöpögtetni chili mártást - de azért akkor jó, ha van egy kis csípőssége.