Újhagymás, pirított gombás leves fürjtojásokkal és egy könnyű gyöngyözőborral
2018. október 26. írta: Húsimádó

Újhagymás, pirított gombás leves fürjtojásokkal és egy könnyű gyöngyözőborral

IMG 1745

IMG 1746

Nem kell mindig nagy és nehéz ebédben gondolkodni, hanem lehet egy kicsit egyszerűsíteni is a teendőkön - na meg az sem gond, hogyha nem esszük magunkat örökké degeszre. Most egy ilyen fogást hozok a blogra, ami gyorsan elkészül, látványos, finom - és amihez nagyon illik egy könnyed gyöngyözőbor is.

IMG 1708

Hozzávalók:

  • 1/2-1 l szárnyas alaplé
  • 2-4 szál újhagyma
  • 15-20 dkg csiperke gomba
  • 8-10 db fürjtojás
  • 1-2 ág friss bazsalikom levél
  • só és bors

A gombákat megmossuk, majd vékony szeletekre felvágjuk a fejeket. Vékony olajon vagy vajon aranybarnára pirítjuk mindet. A fürjtojásokat forró vízben megfőzzük, aztán jéghideg vízben visszahűtjük az összeset, hogy könnyebb legyen a héjukat lebányászni. A tojásokat ketté vágjuk és félre tesszük őket.

IMG 1715

IMG 1716

IMG 1724

IMG 1712

IMG 1734

Az újhagymákat szintén felkarikázzuk, az alaplevet pedig feltesszük egy kisebb lábasban a tűzre. A forró levesebe beleszórjuk a hagymakarikákat és a gombákat, és hagyjuk, hogy egy kicsit összeérjenek az ízek - de akkor jó a leveskénk, ha nem fől szét, vagyis roppanós marad a hagyma.

IMG 1736

IMG 1739

IMG 1740

Só, bors, összetépett vagy vágott bazsalikomlevél megy még a levesbe - majd a legvégén jöhetnek a félbevágott tojáskák is.

Kitálaljuk a levest, közben borozgatunk - és élvezzük az őszi színeket, ízeket.

IMG 1743

IMG 1746

IMG 1742

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr1514324229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.10.27. 13:13:31

Ez egy nagyon jó leves, a betétek nagyon el vannak találva. Ugyanezt el lehet játszani miszós levesalapra is, bár azzal szerintem a bor ki van ütve.

Attilajukkaja 2018.10.28. 06:28:53

Nekem is nagyon bejön!
A cím alapján azt hittem a bort belefőzöd, mert attól picit savanykás lesz. :o)

@Gyalogrépa:
Tetszik a miszós alaplé ötlete, és persze rögtön eszembe jutott egy vietnámi pho vagy thai tom yumos (vagy tom ka-s) változata is. :o))) A lényeg a leves egyszerűségében és a nagyon finom alaplében rejlik, szerintem. Mennyeien könnyű és ízletes, étvágygerjesztő - nem laktató - kell, hogy legyen.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.28. 17:14:33

@Gyalogrépa: Igen, itt a koncepció az volt, hogy egy miso vagy pho jellegű, könnyen elkészíthető, de roppanós beltartalmú leves jöjjön létre. Kicsit tartottam tőle, hogy mik lesznek az olvasói vélemények, de nagyon pozitív a visszajelzés. :-)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.28. 17:17:01

@Attilajukkaja: A bor csak azért került a posztba, mert főzés közben azt kortyolgattam - és nagyon harmonizált a leveskével, úgyhogy nem hagyhattam ki. :-D

Anett0721 2018.10.30. 10:49:32

Én ma vásároltam be hozzá, nagyon tetszenek az oldalon található levesek, a Sztroganoff egyszerűen csúcs volt!! Levesimádóként azonnal mentettem a blogot, és egyre több kincsre lelek rajta, csak így tovább ;)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.10.30. 16:44:17

@Anett0721: Örülök ha bejönnek a leveseim - mi is egyre inkább levesek vagyunk, úgyhogy várható még sok hasonló finomság - de lesz olyan is, amit már korábban elkészítettem, de egy kicsit újragondolom, újrafőzöm. Köszönöm, hogy olvasol, tőlem is főzöl - ez mindig ad egy kis lökést. :-D

Anett0721 2018.10.30. 19:36:47

Jelentem, megfőztük a recept alapján és csodafinom lett :) Már keresem is a hétvégi ebédet is a blogon! :) Köszönjük a receptet!

Anett0721 2018.10.31. 16:05:14

Köszönöm, szimpatikusak a hozzávalók, egészen biztos kipróbáljuk! :)

Attilajukkaja 2018.10.31. 16:47:27

@Húsimádó:
"egyre inkább levesek vagyunk"
Észrevetted, hogy ahogy az ember öregszik, egyre inkább leveses és főzelékesebb lesz? :o) Vagy csak én látom így?