Szűzpecsenye erdei gombás raguval és mini lángosokkal
2018. október 31. írta: Húsimádó

Szűzpecsenye erdei gombás raguval és mini lángosokkal

IMG 2069

IMG 2076

Ahogy a korábbi posztomban is írtam, kaptunk háromféle frissen szedett erdei gombát - amit mielőbb szerettem volna el is készíteni. Agyaltam is rajta, hogy mi legyen belőlük - de mindig az első gondolat a legjobb, vagyis a gombaragu mellett maradtam. Az erdei gombák mellé úgy gondoltam, hogy a sertésszűz nagyon frappáns választás lehet - most már csak a köret volt a kérdéses. Talán legyen édesburgonya? Vagy egy sima, krémes krumplipüré? Nos a nejem akaratlanul is megoldotta a kérdést. Reggelire sajtos, tejfölös lángossal lepte meg a csapatunkat - amiből maradt egy kevéske tészta a hűtőben, erre pedig én gyorsan rá is csaptam. Tehát legyen a köret mini lángos. 

IMG 1964

A háromféle gombát alaposan letisztítottam, finoman ledörzsöltem az erdei koszt róluk, majd egyenletes, kb kocka méretű darabokra vagdostam mindet. 

IMG 1969

IMG 1970

Sárgarépát, gyökér zöldséget és karalábét szintén felkockázok, kb azonos méretűek legyenek, mint a gombák. Vöröshagymát cutterben apróra darabolok, zsályalevelet is felaprózok. 

IMG 1978

IMG 1986

IMG 1982

IMG 1988

A vöröshagymát kevés olajon vagy zsiradékon megdinsztelem, majd a répákat és zöldségeket kicsit lepirítom a hagymán. Ezt követően egy kevés vizet töltök alájuk, majd jöhet a zsályalevél, kömény, só és bors. Hagyom hogy a zöldséges alap szépen párolódjon, hadd puhuljanak az összetevők. Nem árt, ha egy kevés fehér bort vagy rozét is az alapba öntünk - ettől üdébb és teltebb lesz az íz és illat világ.

IMG 1989

IMG 1990

IMG 1999

IMG 2002

Amikor már kezdnek a zöldségek bepuhulni, akkor jöhetnek a gombák. Nem kell nekik sok, nem kell szétfőzni őket - a lényeg, hogy az ízük átjárja a ragut, de állagra klassz maradjon a gombahús is. Végső fázisként készítünk egy tejfölös vagy tejszínes habarást, amivel a ragut még összerottyantjuk.

A sertés szűzpecsenyéket lehártyázzuk, majd vékony vajon átpirítjuk minden oldalukat. A serpenyőben héjastól jó pár fokhagyma is pirulhat, na meg egy ágnyi zsályalevél is. A húsokat szépen átforgatjuk, a fontos, hogy minden oldaluk szép kérget kapjon. 

IMG 1995

IMG 1996

IMG 1998

Ha a húsok előpirultak, akkor alufóliába csavarom őket, majd 120 C-os sütőben még 30 percig pihengetnek.

IMG 2003

IMG 2018

IMG 2005

Míg a húsok készre sülnek, addig a lángoskákat kiszúróval kivágjuk egy deszkán, majd forró olajban készre sütjük őket.

IMG 2032

IMG 2034

IMG 2035

IMG 2037

Tálalunk, amikhez frissen vágott mikrozöldeket is rakosgatunk, amik nem csak jól néznek ki, hanem baromi egészségesek és finomak is.

IMG 2094

IMG 2079

IMG 2069

IMG 2064

IMG 2070

 

Egy új mikrovilágot próbálok most felfedezni, ehhez pedig új partnert sikerült találnom. Mikrozöldben makroíz

mikrozold.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr1314336783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kobold63 2018.11.01. 09:45:02

Szinte érzem a gomba illatát! Gyerekkorom egyik kedvence volt a vasárnapi marhahús leves, főtt hús, gombamártás és krumplifánk. Mi így neveztük. A pogácsaszaggatód meg a nagyanyámtól örökölt, nagy becsben tartottnak a hasonmása.
Jó ötletet adtál a közelgő családi vacsorához.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.03. 17:12:23

@kobold63: Az ételkészítés számomra is sokszor a korábbi emlékek felidézése tud lenni, vagyis sokszor tényleg a nagyszülői, szülői ház vagy utazási élmény egy-egy emlékét tudja felidézni. A tésztakiszúró tényleg a nagymamié volt, és nagyon jó érzés használni - még akkor is, ha ez egy kicsit szentimentalizmus.
Örülök, ha sikerült jó ötlete adni - végül is a blogom egyik célja ez lenne. Jó sütést és főzést Nektek!

altona 2018.11.03. 19:47:10

már akár inni is tudnék rá!!!

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.04. 17:28:57

@altona: Én már ittam is rá...Egy jéghideg egri rozé igazán passzol hozzá.
:-D

Benikuty 2018.11.09. 09:50:22

A szűzzel és annak sütésével kapcsolatban Huszár Krisztián (FÁMA Budapest, ZuZu) szavai jutnak eszembe: ez az a hús, amit már akkor túlkészítettünk, mielőtt a serpenyőbe tettük volna. A versenydisznó említett része pedig végképp reménytelen...
A képet nézve nem kívánnék hozzá jó étvágyat senkinek, azt meg értelmezhetetlennek tartom, hogy a ritka aromás erdei gombákat miért kell hazavágni vegyes zöldségekkel...

Benikuty 2018.11.09. 09:51:17

@Húsimádó: Kinek a rozéjára gondolsz?

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.09. 10:18:45

@Benikuty: Veled kapcsolatban csak azt az egyet nem értem, hogy mi búbánatnak olvasod a blogomat, mert állandóan csak f_kázni tudod. Én úgy vagyok a blogok olvasásával, hogy ami nem tetszik oda nem megyek többet, Te pedig vissza-vissza térsz hozzám, osztod az észt - de nem tudom, hogy minek, kinek? Úgy gondolom, hogy a saját konyhámban, a saját szabadidőmben úgy vágom haza az erdei gombákat vegyes zöldségekkel, ahogy én szeretném - mindaddig, míg a családom vagy a barátaim le nem állítanak. Hogy a sertésszüzet nem úgy készítem, mint Huszár Krisztián, ház az szintén nagyon lepereg rólam. Kérlek, hogy amikor mazohizmusból véletlenül próbálsz nálam megállni, hogy megnézz egy-egy receptet, akkor inkább lapozz tovább - Neked is és nekem is jobb lesz így.

Benikuty 2018.11.09. 13:32:13

@Húsimádó: sajnálom, hogy ilyen hisztérikusan reagáltál! Sem fikázni, sem észt osztani nem volt szándékomban, abban viszont mélységesen tévedtem, hogy lehet veled építő jellegű diskurzust folytatni.
Természetesen mindenki azt csinál a saját konyhájában, amit akar. Viszont ha azt nyilvánossá teszi, szerintem viselnie kéne a következményeket, vagyis, hogy véleményeket generál.
A barátok és a család nem az a terep, ahonnan kritikát kaphat az ember, részben megszokás, részben udvariassági alapon. Hidd el, hogy mint élelmiszerrel foglalkozó ember, kritikát sokszor sokkal keményebb hangnemben is kaptam, kapok. Igazságtalanul is, de igazságosan is. kezelni kell a dolgot, és mint a mellékelt ábra mutatja, ez nem túl könnyű.
A blogodat pedig akkor is olvasom, amikor csendben maradok. Az olvasásnál megmaradok, mert érdemesnek tartom, a kommenteléstől természetesen tartózkodni fogok, ha már ilyen kedvesen megkértél!

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.09. 13:48:17

@Benikuty: Tudom hogy ha blogot írok, akkor bírnom, és tűrnöm is kell a kritikát - de ha valaki azt írja, hogy "A képet nézve nem kívánnék hozzá jó étvágyat senkinek", az nem építő kritika, hanem valami egész más.... szerintem. Hogy hisztérikus lettem volna? Szerintem nem, de ezt majd eldöntik mások. Természetesen nem letiltani akarlak a blogomról, mert erről szó sincs, csak nagyon unom, hogy vannak emberek, akik meg tudják keseríteni az ember hobbiját - mert ez nekem az, nem pedig a munkám. Én látom és hallom a sok pozitív véleményt is, meghallgatom az építő jellegű tanácsokat is, de a Tiéd nem az volt - és most nem csak a mostani bejegyzésedre utalok.