Tejfölös káposztaleves
2018. november 03. írta: Húsimádó

Tejfölös káposztaleves

IMG 2151

IMG 2139

Írhatnám, hogy ebben a hűvös, esős novemberi időben milyen jól esik ilyen forró és tartalmas leves - de ebben a 21,5 C-os novemberi hőmérsékletben ez talán túlzás lenne. Ettől függetlenül tényleg jól esik majd ez a leves, főleg másnap - amikor már egy napot állt is a hűtőben. Nem tudom, hogy Ti hogy vagytok vele, de ez olyasmi, mint a töltött káposzta, vagyis ez az étel sem a készítésének a napján, hanem másnap ízlik a legjobban.

Szóval tök mindegy, hogy milyen idő is van, irány a konyha - kezdjünk el egy sertéspörköltet készíteni, majd készítsünk belőle egy jófajta levest.

IMG 2098

Hozzávalók:

  • 1/2 fej kisebb kelkáposzta
  • 10-15 dkg sertéscomb
  • 8-10 dkg füstölt tarja
  • 1/4 zeller
  • 2-3 szál répa
  • 2-3 szál gyökér zöldség
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 ek piros paprika
  • víz
  • tejföl, liszt
  • só és bors
  • kömény és petrezselyem
  • chili

Az előkészületek során a húst és a füstölt tarját is felkockázzuk, de ugyanez a feladat az összes zöldséggel is. A vöröshagymát kézzel vagy géppel szintén feldaraboljuk, majd megdinszteljük fedő alatt. Gyakorlatilag elkezdünk egy pörköltöt készíteni, vagyis amikor kész a hagyma, akkor jöhet a piros paprika majd a hús, amit kifehéredésig pirítunk. Ha úgy ítéljük meg, akkor jöhet egy kevés víz, ebben az alapban pedig fedő alatt pároljuk a húskockákat.

IMG 2103

IMG 2107

IMG 2113

IMG 2117

IMG 2115

IMG 2118

IMG 2102

IMG 2109

IMG 2111

Idő közben valamikor beleszórjuk a levesünk alapjába a füstölt húskockákat és a fűszereket is, majd amikor már a hús kezd elindulni a puhulás folyamatán, akkor érkeznek a zöldségek.

Elsőnek a két fehér zöldség ( zeller és gyökér ) megy a levesbe, majd a káposzta kb fele - amikkel hagyom, hogy összeérjenek az ízek.

IMG 2119

IMG 2128

IMG 2130

IMG 2132

IMG 2133

Amikor már a hús majdnem kész, a két fehér zöldség is teljesen bepuhult - akkor jöhet a répa és a káposzta másik fele, amiknek már nem kell sok főzés. A káposztát azért készítem így el, mert ekkor az íze is nagyon szépen megjelenik a levesben, a második adag káposzta pedig egy kicsit frissebb, roppanósabb lesz a végén - ami nagyon jót tesz majd amikor fogyasztjuk.

A végén készítünk egy könnyed, lisztes, tejfölös habarást, amit hőkiegyenlítéssel a levesbe dolgozok - majd forrón tálalok is.

IMG 2140

IMG 2151

IMG 2152

IMG 2150

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr8314342091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.