Tonhalpástétom óriási vitaminbombával
2018. november 05. írta: Húsimádó

Tonhalpástétom óriási vitaminbombával

IMG 2186

IMG 2183

Szóval most a gomb és a kabát helyzete állt elő, vagyis azért készítettem el egy könnyű és gyors tonhalpástétomot, hogy ezen keresztül meg tudjam mutatni azt sok kis csodát, amit az elmúlt napokban fedeztünk fel - én és a párom. Ezek a csodák pedig a mikrozöldek, amiket én elsősorban tálalási, dekor célból kezdtem el keresgélni, kutatgatni, majd időközben arra is rá kellett jönnünk, hogy nem csak szépek, hanem finomak és egészségesek ezek a kis csodák.

IMG 2157

IMG 2164

IMG 2161

Nos a tonhal konzervet egy cutterbe kanalaztam, a megfőzött tojásokkal, uborkával, mustárral, tejföllel és fehér hagymával együtt, majd szép és egyenletes krémet, pástétomot készítettem belőle. Természetesen nem hiányozhatott a bors és a citrom leve sem - de minden összetevő saját igény szerint variálható. Hűtőben hagytam, hogy az ízek szépen összeálljanak, majd egy-egy vékonyka kenyérre kentem a krémet. 

IMG 2166

IMG 2169

IMG 2177

IMG 2178

És most jöhet a viatminbomba. Az ablakunkban zöldellő, csodaszép mikrozöld tenyészetünkből levágunk 4-5 féle és fajta zöld hajtást, majd jóízűen eszegetjük őket. Az ízek fantasztikusak, a retek, a borsó, a zsázsa, a cékla, a brokkoli  és más zöldek friss hajtásaiban annyi vitamin koncentrálódik, hogy azt már evés közben is szinte érezzük. 

Nos ha Ti is szeretnétek egy kicsit egészségesebben és látványosan étkezni, akkor kísérletezzetek, nevelgessetek Ti is mikrozöldeket vagy csírákat, mert ez egy nagyon klassz irány.

IMG 2192

IMG 2193

Én az induláshoz a Mikrozöldben makroíz oldalt kerestem fel, majd rövid levelezés és Zsuzsával egy személyes találkozás után indult el az ablakunkban ez az újabb projekt, ami remélem majd elnyeri a Ti tetszéseteket is. Ezúton köszönöm Zsuzsának a segítséget, de biztos fogom még zaklatni kérdésekkel, kérésekkel - és Benneteket is arra ösztönözlek, hogy keressétek fel az oldalát - biztos találtok Ti is sok érdekességet ebben a témában.

mikrozold.png

 

Csak jelezni szeretném, hogy ez nem egy fizetett promóció volt, a mikrozöldekért én is fizettem - csupán szeretném, ha sokan megismernétek ezt az új és egészséges világot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr4514354923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pali041 2018.11.07. 14:04:34

Mindig érdekeltek ezek a mikrozöldek. El fogok látogatni az ajánlott oldalra, köszi.

Attilajukkaja 2018.11.07. 15:15:29

A mikrozöldes reklám már egy ideje szerepel a blogodon, felfigyeltem rá. Örülök az együttműködéseteknek, sok sikert!

Donat Ella 2018.11.07. 18:41:24

Tetszik ez a recept! Én eddig egy teljesen más recept szerint ismertem és készítettem a tonhalpástétomot, de ezt is ki fogom próbálni.

Benikuty 2018.11.07. 19:14:00

Erre az "óriási vitaminbomba"-ra van valami egzakt bizonyíték is?

Benikuty 2018.11.07. 19:20:03

@pali041: ha találsz ott valami érdemi információt, majd szólj. Nekem nem nem sikerült ilyesmit fellelni, de az kétségtelen, hogy nagyon dekoratív a cucc :D

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.07. 19:28:15

@Attilajukkaja: Köszi. Igaziból nem reklámozni szeretnék (már csak azért sem, mert semmilyen ellenszolgáltatásról sincs szó), inkább csak meg szeretném osztani az általam tapasztaltakat, mert szerintem az egy klassz irány. :-D

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.07. 19:30:03

@Donat Ella: Ez igaziból nem egy kipróbált recept volt, csupán az egy ötletelés - amiből aztán vagy kisül valami, vagy nem. :-)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.07. 19:33:17

@Benikuty: Hogy őszinte legyek, szerintem egzakt bizonyítékot nem fogunk találni - mert ez a terület is olyasmi lehet, ahol lesznek pro és kontra érvek is. Az elmúlt hetekben én sok mindent elolvastam - egy azonban biztos: finom és ízletes kis zöldségek ezek.

Benikuty 2018.11.07. 19:36:31

@Attilajukkaja: A "tudatos vásárló", és konkréten hivatkozott cikk neked hiteles? Viccelsz? :D
szerintem hagyjuk... :D

Benikuty 2018.11.07. 19:37:53

@Húsimádó: "finom és ízletes kis zöldségek ezek" maradéktalanul egyetértünk!

Attilajukkaja 2018.11.07. 21:24:59

@Benikuty:
"szerintem hagyjuk."
Szerintem meg ne! A belinkelt cikk csak összegezte a tanulmányokból összegyűjtött adatokat. Ha konkrétan megmondanád, hogy melyik csíra milyen hatásáról akarsz tudományos cikkeket olvasni, biztosan megtalálnád a neten. De ha segítségre van szükséged, szóljál.

A fickó 2018.11.08. 22:56:11

@Attilajukkaja: Ez az egész csíra dolog egy vicc, hogy majd ettől leszünk egészségesebbek. :) Ez, pont olyan, mint a torma, ami hű de egészséges, mert olyanokat tartalmaz, hogy csak na. Na, de amennyi tormát megeszünk (meg bírunk enni), annak pont elhanyagolható a beltartalmi értéke. Így ezeknek a kicsi csíráknak is ... mivel képtelenség értelmezhető mennyiséget fogyasztani belőlük. Nem vagyok csíraellenes, mert pár éve még a borsóhajtásról írtam is posztot, meg használom is őket dekorációs, illetve ízesítés, aromatizálás céljából.

Meg ezek a tanácsok is:
"Gyerekek, várandós nők, idősek és gyenge immunrendszerrel rendelkezők ne fogyasszanak nyers csírát."
Baró, pont akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá - egyék főtten. :D

"Vásárláskor mindig hűtött, friss terméket válasszunk."
Ezek szerint, van aki ki teszi a nem hűtött, nem friss terméket, hogy megbetegedjünk.

"Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket."
Miért ne?

"Soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel vagy tiszta gumikesztyűben nyúljunk a dobozba és vegyük ki az étkezésre szánt csírát."
Ide azzal a gumikesztyűvel reggelizni akarok. :DD

"Étteremben ne fogyasszunk nyers csírát."
Úgy van, meglátjuk a tányérunkon azonnal küldjük vissza és rögtön mossunk kezet. :D

"B-17 vitamintartalma pusztítja a rákos sejteket, ....."
Tovább, már nem bírtam olvasni .. :(
humbug.blog.hu/2013/10/09/b17_vitamin_ami_nem_vitamin_es_nem_is_rakgyogyszer

Teljesen felesleges ezeknek a csíráknak, mikrozöldeknek a bombasztikus élettani hatását misztifikálni, cukik, finomak, dekoratívak, legyen elég ennyi.

A fickó 2018.11.08. 23:02:47

@Benikuty: "Az ízek fantasztikusak, a retek, a borsó, a zsázsa, a cékla, a brokkoli és más zöldek friss hajtásaiban annyi vitamin koncentrálódik, hogy azt már evés közben is szinte érezzük."
Mi ez, ha nem bizonyíték ... :) Én, még sosem éreztem evés közben a vitaminok ízét, pedig nyáron toltam ezerrel a frissen leszedett bio-zöldségeket az arcomba:(

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.09. 05:56:59

@A fickó: Itt azért biztos kiéreznéd, hogy milyen jó savanyú :) : coub.com/view/n6nzx

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.09. 06:00:16

Ez a pástétom tejföl nélkül jó töltelék lehet leveles tésztába is. (A tejföl összeugrana sütésnél.)

Attilajukkaja 2018.11.09. 08:14:15

@A fickó:
" csíra dolog egy vicc, hogy majd ettől leszünk egészségesebbek."
Ilyet sehol nem mondtam. A szakirodalom csak arra hívja fel a figyelmet, hogy a csírákban mennyi hasznos anyag van koncentráltabban, mint a kifejlett növényekben.

"pont olyan, mint a torma, ami hű de egészséges, mert olyanokat tartalmaz, hogy csak na."
Pontosan!

"de amennyi tormát megeszünk (meg bírunk enni), annak pont elhanyagolható a beltartalmi értéke."
Semmi sem elhanyagolható, mert vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok, amelyekből a szervezetnek csak milligrammokra van szüksége. Vagyis a torma tényleg egészséges még kis mennyiségben is.

"használom is őket dekorációs, illetve ízesítés, aromatizálás céljából."
Hát akkor?

"pont akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá - egyék főtten. "
Nyilván vannak benne olyan anyagok is, amik nem mindenkinek javallottak. A leírás így korrekt.

""Ne fogyasszunk kellemetlen szagú terméket."
Miért ne?"
Mert bizonyos anyagok, mint például a putreszcin, spermidin vagy a kadaverin (fehérjék lebomlásánál keletkeznek) mérgezőek lehetnek az ember számára. És ezt - gondolom - a csírákra értették, nem a büdös sajtokra vagy a savanyú káposztára, mert azoknál más anyagok adják a kellemetlen szagot.

""Étteremben ne fogyasszunk nyers csírát."
Úgy van, meglátjuk a tányérunkon azonnal küldjük vissza és rögtön mossunk kezet. "
Nem értem, ezeket miért NEKEM írod!!! ????

"felesleges ezeknek a csíráknak, mikrozöldeknek a bombasztikus élettani hatását misztifikálni"
Akkor ne tedd!!!! Nem értem a problémádat.

@Gyalogrépa:
"A tejföl összeugrana sütésnél."
Az olaszok biztosan ricottával csinálnák. :o)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.09. 10:21:49

@Attilajukkaja: Jól kiosztottak Téged, miközben nekem kellett volna a pofonokat kapnom a sok tudós emberkétől. Kösz, hogy válaszoltál Nekik, nekem most sem időm, sem energiám nem volt erre a parttalan vitára. Szép napot Neked :-D

A fickó 2018.11.09. 14:03:19

@Attilajukkaja: "Nem értem, ezeket miért NEKEM írod!!! ????"
Nem NEKED írtam, csak a cikkre reflektáltam, ami szerintem egy nagy baromság. Azért ment, mehetett irányodba, mert végül is Te linkelted be az adott cikket, de igazából (ténylegesen) nem Neked szól, hanem mindenkinek.

A fickó 2018.11.09. 14:24:38

@Húsimádó: "Jól kiosztottak Téged, miközben nekem kellett volna a pofonokat kapnom a sok tudós emberkétől."
Miért is? Ez a kaja végül is rendben volt, csak kissé beindultál a kis bomba levélkéktől, még egy jópofa mondatot is leírtál. Ezért nem pofozkodunk. :)
Amúgy, meg nem vagyunk mi tudósok, ellenben megvan a józan p. eszünk és aránylag a helyén tudjuk kezelni a dolgokat, például a mikrozöldeket is. Nem egy-két éve használom ezeket és hidd el tojok a vitamintartalmukra. Viszont a túlzott használatuk elviszi az ételek ízét, mivel valóban elég intenzív ízűek. Korlátozott mennyiségi használhatóságuk okán, a bennük buzgó vitaminoknak sincs különösebb jelentősége. Magában meg nem eszem, nem vagyok én kecske. :D

A fickó 2018.11.09. 14:26:45

@Gyalogrépa: :D
A zabkorpa lehet elnyomná a savanyú ízt ...

Attilajukkaja 2018.11.09. 14:29:01

@Húsimádó:
"nekem kellett volna a pofonokat kapnom a sok tudós emberkétől"
Senkinek sem kellett volna kapnia semmilyen pofonokat, én egyet sem kaptam. Szerintem szó sincs pofonokról, csak egy kis vitáról. Én csak védtem az álláspontomat. Nem helyetted, hanem az álláspontom miatt. :o))))
" Szép napot Neked"
Neked is!

@A fickó:
"csak a cikkre reflektáltam, ami szerintem egy nagy baromság. "
A cikket igazából a táblázat miatt linkeltem be, amely taglalja a csírák hasznos összetevőit. Jó összefoglalónak találtam.
A többire nem is nagyon figyeltem, mert az már nálam csak a véleménynyilvánítás kategóriájába esik. Akárcsak bármelyik komment. :o)

A fickó 2018.11.09. 14:29:48

@Gyalogrépa: "Ez a pástétom tejföl nélkül jó töltelék lehet leveles tésztába is. (A tejföl összeugrana sütésnél.)"
Van az a tejföl, amelyik nem ugrik össze ... és van az a tonhal, amire ugrok. :)

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.10. 09:40:32

@A fickó: Egy időben kipróbáltam ezt a csírahajtatást, de végül nem fogott meg. Ahol értéke van, az tényleg a díszítés, ahogy a mikrozöldségeknek, virágoknak és a hajtásoknak is: bourgogne.media.tourinsoft.eu/upload/-B.PRESCHESMISKY-ateliers-Apicius---2010-09-87.jpg?width=900&height=700

Attilajukkaja 2018.11.11. 09:09:35

@Gyalogrépa:
"Ahol értéke van, az tényleg a díszítés"
Némelyiknek azért egészen intenzív íze is van. Azt hiszem a retekcsíra az, ami meglepően csípős.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.12. 06:10:19

@Attilajukkaja: Hát, az alap, hogy a díszítésnek jó íze legyen, meg passzoljon ahhoz, amire kerül. A belinkelt képen pont egy olyan fogás van, ami ezt sarkítja ki: a legnagyobb része a díszítés, muszáj finomnak lennie.
Csak hogy érthetőbb legyen a mondanivalóm: úgy gondolok rájuk, mint a petrezselyem zöldjére. Fontos, hogy szép legyen, meg jó íze, de tömeget nem ad, nem hangsúlyos a legtöbb ételben, nem várok tőlük élettani hatásokat.
A belinkelt képen is egy olyan fogás van, ami gyönyörű, meg finom (gondolom), de inkább étvágygerjesztő, vagy előétel, üdvözlőfalat.