Korianderes lencsefőzelék
2018. november 08. írta: Húsimádó

Korianderes lencsefőzelék

IMG 2329

IMG 2333

Tegnap este megkívántam egy ízletes, talán pikáns lencsefőzeléket - de a lencsének kell a vizes beáztatás, ezért reggel meló előtt a konyhában víz alá tettem egy zacskónyi lencsét. Ma amikor hazaértünk, rögtön nekiestem a főzésnek és hamarosan már tálalhattam is.

IMG 2284

Hozzávalók:

  • 1 zacskó lencse
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 1 ek római kömény
  • 1/2 ek szárított koriander levél
  • 1/2 l csirke alaplé
  • 2 kk mustár
  • citromlé
  • friss koriander zöld
  • 1 kápia vagy kaliforniai paprika
  • 2 pár debreceni
  • só és bors

A hagymát felapróztam, majd a fokhagymával együtt megdinszteltem. Az őrölt római köménnyel megszórtam a félig kész hagymás alapot - ekkor beindult az illatfelhő. A lencséről leöntöttem a vizet, majd beleöntöttem a lábasba az összes szemet, ezt követően pedig érkezett az alaplé.

IMG 2285

IMG 2288

IMG 2290

IMG 2289

IMG 2291

IMG 2293

Beleszórtam gyakorlatilag minden fűszert, majd alaplángon hagytam, hogy a főzelék szépen összefőjön. Amikor a lencseszemek már bepuhultak, akkor két merőkanálnyit egy cutterba szedtem - és pépesre dolgoztam össze. Nincs liszt, nincs se habarás, se rántás - csak lencsepép. Mehet a lábasba a pép, kóstolgatok, jöhet még egy kis mustár, citromlé, friss koriander - majd egy két rottyanás, és majdnem kész is vagyunk.

IMG 2296

IMG 2294

IMG 2312

IMG 2304

Már csak a debreceni karikákat kellett lepirítanom, illetve ugyanebben a serpenyőben megpirítottam a kápia paprika kockákat is - ami szerintem nagyon különlegessé tette ezt a főzeléket.

IMG 2306

IMG 2313

IMG 2317

IMG 2318

IMG 2310

IMG 2324

IMG 2333

IMG 2329

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr9314360801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bouquet 2018.11.09. 10:58:02

Egy ideje már én sem a hagyományos rántást használom a főzelékeknél, hanem a saját magával történő sűrítést. Tapasztalatom szerint ízletesebb lesz az étel, ha egy kevés fokhagymát lepirítok olíván, bele egy kevés házi paprika krém, és ebbe a főzelék aprított része. Kicsit megrottyantom, és ezt teszem vissza a főzelékbe.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.09. 13:15:11

@bouquet: Nekem is jobb és kevésbé terhelő az emésztésnek ez a technológia. Jó ötlet ez a fokhagymás történet is, amit Te leírsz, amit lehet hogy majd én is kipróbálok.

Attilajukkaja 2018.11.10. 17:48:44

A szárított korianderlevélnek van valami íze????? Érdemes szárítani?
Amúgy majdnem egy marokkói lencselevest hoztál össze (amit nagyon szeretek), csak egy kis sós citrom és görögszéna hiányzott belőle. :o)
(Na jó, a debrecenit leszámítva. He-he.)

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.11. 08:44:55

@Attilajukkaja: A helyzet az, hogy a friss korianderünk már nagyon fogyóban van, így kiegészítésnek használom a szárított fűszert. Közel sem olyan intenzív, mint a friss, de azért valamit segít.
Ezt a marokkói levest nem ismerem, de görögszénám van, de mi az a sós citrom?

Attilajukkaja 2018.11.11. 09:03:44

@Húsimádó:
Sóban pácolt citrom (egészen más íze van, mint a frissnek):
tomakonyha.blogspot.com/2007/09/pcolt-citrom.html

A marokkói lencseleves (harira) egyik változata, én sós citromot teszek bele sima helyett és görög szénát plusz római köményt is a fűszerkeverékbe:
www.mindmegette.hu/harira-marokkoi-lencseleves.recept/
chiliesvanilia.blogspot.com/2007/09/harira-hagyomnyos-marokki-nnepi-leves.html

Szóval "majdnem" olyan, mint a tiéd. :o)))