Póréhagymás, kaliforniai paprikás húsos piték
2018. november 14. írta: Húsimádó

Póréhagymás, kaliforniai paprikás húsos piték

IMG 2412

IMG 2392

A múltkori pitekészítésem kapcsán kis családom jelezte, hogy meg kellene ismételnem a projektet, de most nem csak egy, hanem egyből három pitét kellene megsütnöm. Esztikémnek jeleztem, hogy valamit variálni fogok az ízesítésen, bár Ő azt szerette volna, hogy egy az egyben a múltkori recept alapján dolgozzam - de hát az már nem én lennék, mert nekem mindig valamit kísérleteznem kell... Most úgy döntöttem, hogy a póréhagyma és a kaliforniai paprika lesz a hús mellett a fő összetevő, de hát lássuk a részleteket.

IMG 2335

IMG 2346

Hozzávalók ( egy-egy pitéhez ):

  • 40 dkg darált hús ( sertés és marha fele-fele arányban )
  • 1-1,5 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1/2-2/3 kaliforniai paprika
  • 1/3 szál póréhagyma
  • 1,5-2 szál répa
  • 6-8 levél friss zsálya
  • 8-10 levél friss bazsalikom
  • 2-3 ek paradicsom sűrítmény
  • só és bors
  • leveles tészta
  • 1 tojás a lekenéshez

A vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket géppel apróra darabolom, majd kevés olajon megpirítom. A megtisztított, majd apró kockákra vágott répákat a hagymás alapra öntöm, majd hagyom, hogy kicsit megpiruljanak, megkaramellizálódjanak.

IMG 2338

IMG 2339

IMG 2342

IMG 2343

Ezt követően érkezhet a darált hús, ami nálam fele-fele arányban sertés és marha, ami szerintem egy tök jó kombináció. Hagyom, hogy a hús kifehéredjen - de azért itt egy fakanállal folyamatosan kevergetem is a masszát, hogy minden rész egyenletes legyen.

IMG 2344

Jöhet a felkockázott kaliforniai paprika is, amit a kombóba keverek, majd saját készítésű vagy bolti paradicsom pürét teszek az alapba, hogy ne legyen nagyon száraz a húsos közeg. Érkezik a feldarabolt kétféle fűszernövény, a só és a bors illetve a felkarikázott póréhagyma is - ízlés szerint.

IMG 2349

IMG 2350

IMG 2356

IMG 2355

IMG 2358

IMG 2360

Hagyom, hogy a darált hús és a többi összetevő szépen megpuhuljon és hogy az ízek szépen összeérjenek - majd a leveles tészta felé fordítom az irányt.

A sütőformát kikenem vajjal, majd meg is lisztezem, hogy majd a tészta szépen kijöjjön a formából. A tésztát belefektetem a helyére, kézzel beigazgatom, majd jöhet a húsos kombó, amit evőkanállal belekanalazok a formába. A tészta leeső részéből csíkokat vagdosok, majd a pite tetejét ezzel berácsozom - ami kis spórolás is, na meg szerintem király módon is néz ki. A pite tetejét lekenem tojással, majd mehet is a drága kis pite a sütőbe. 170-180 C-os sütő, 25-35 perc sütés, de lényeg az, hogy akkor vagyunk kész, amikor a pite teteje már aranybarna, szépen meg is sült.

IMG 2363

IMG 2365

IMG 2368

IMG 2369

IMG 2372

IMG 2382

IMG 2411

IMG 2391

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr5814372699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.16. 05:51:51

Szerintem érdemes hozzátenni, hogy a meleg, vagy neadjisten forró tölteléktől hamar megolvad a leveles tészta.
Én a pitéknél az omlós tészta pártján állok. Sokkal egyszerűbb összeállítani, mint a leveles tésztát, és biztosan tudom, hogy vajas. Kész leveles tésztából nemigen tudok olyat, ami vajjal készülne. Pedig az mérföldekkel jobb, mint a pálmazsíros, vagy más növényi olajjal készült. Mondjuk, az is igaz, hogy a pitéknél legalább annyira szeretem a tésztát, mint a tölteléket - ha nem jobban. :)

Wulfie 2018.11.18. 20:17:04

Amúgy be kell valljam nem vagyok egy nagy húsevő, néha napján szoktam enni, amikor úgy rámjön, hogy megkívánom. De ezt a receptet muszáj lesz kipróbálnom egyszer, annyira jól néz ki. Bár biztos elrontom. www.ujsagomat.hu/coop/akcios-ujsag-szerdatol-21-11-2018/ egyébként husit akciósan mindig online keresek, aztán céltudatosan indulok bevásárolni, mert utálok amúgy vásárolni.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.19. 19:06:02

@Gyalogrépa: Igazad van - én is megvárom a tölteléknék, hogy visszahűljön, mert csak akkor lesz klassz a végeredmény.
Hogy őszinte legyek, én tészta fronton nagyon-nagyon kezdő vagyok, úgyhogy érdeklődő nebulóként olvasom az általad leírtakat - de remélem, egyszer majd én tovább tudok majd lépni.... :-D

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.19. 19:08:38

@Wulfie: Szerintem ilyen pitét simán meg lehet csinálni akár karfiolból, kelbimbóból is, úgyhogy majd én is kipróbálom a húsmentes verziókat is - de ne félj, legyél bátor és kreatív.
Csak érdeklődök, hogy miért linkelsz be sokszor ilyen coop-os újságokat a komment után?

Gyalogrépa · http://suburbankitchen.blog.hu/ 2018.11.20. 07:16:28

@Húsimádó: Ma már (szerencsére) mindig ez "várd meg, míg kihűl" dolog jut eszembe, ha leveles tésztát, és tölteléket látok - miután számos leveles tésztát kinyírtam.
Én is kezdő vagyok, a tudományom a sima leveles tésztára és az omlós, alap pitetésztára korlátozódik.
Alap 3:2:1 pitetészta: 3 tömegegység liszt, 2 tömegegység vaj, egy tömegegység víz. A víz néha sok, azt úgy látni kell, mikor elég.
Így kell meggyúrni és megsütni:
www.youtube.com/watch?v=6LzLqmfiOVU
Leveles tésztára:
www.youtube.com/watch?v=sAtA6Rwhf10&index=16&list=PLrquUL4iHn19QHQ2nImaqFEmotJkbrpSy

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.11.20. 12:27:59

@Gyalogrépa: Köszi a leírást és a két videót, megint tudok valami okosságot magamra szedni...
Pláne az a 3:2:1 arány tetszik, ezt megjegyezni is könnyű
:-D