Paprikás csirkemell csíkok tócsnival és fokhagymás tejföllel
2018. december 14. írta: Húsimádó

Paprikás csirkemell csíkok tócsnival és fokhagymás tejföllel

IMG 2952

IMG 2964

Volt a fejemben egy étel képe, ami kicsit hasonlít a régebben már többször is elkészített részeges csirkemelleimhez - de mégis valahogy más. Más a beltartalomban, más a tálalásban - de azért egy kis hasonlóság talán felfedezhető közöttük. Agyaltam, szeletelgettem, főztem, pároltam - majd egy nagyon klassz ételt sikerült a család elé tálalnom. Gyertek velem, nézzük, hogy miként készült...

IMG 2896

Hozzávalók:

  • 3-4 csirkemell
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 3-5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek fűszerpaprika
  • 3-4 dl száraz fehér bor
  • darált kápia és tv paprika
  • paradicsom püré vagy sűrítmény
  • szárított vagy friss bazsalikom
  • só és bors

        ------------------------

  • 1 kg burgonya
  • liszt ( amennyit felvesz )
  • szárított oregánó
  • 3-5 dl tej
  • 5 db tojás
  • só és bors

         -------------------------

  • tejföl és fokhagyma, na meg mikrozöld vagy snidling

Hagyma megpucol, feldarabol, majd egy mélyebb serpenyőben megdinsztel. A felcsíkozott csirkemelleket sózzuk, borsozzuk, majd a hagymával együtt pirítjuk. Amikor már a húsok kaptak egy kis pörzsréteget, akkor jöhet a piros paprika, a bazsalikom, mehet a serpenyőbe egy jókora adag apróra vágott paprika - ami az én esetemben fagyasztott formában került felhasználásra. Ekkor felöntjük a húsos ragut fehérborral, fedőt teszünk az edényre, majd hagyjuk, hogy minden íz klasszul összeérjen.

IMG 2909

IMG 2898

IMG 2914

IMG 2920

IMG 2923

IMG 2924

IMG 2926

Mindeközben elkészítjük a tócsnikat, vagyis inkább nevezhetnénk tócsni-palacsintákat. Az én esetemben ez úgy zajlott, hogy Esztikém beállt mellém és segített, vagyis reszelt, lisztezett - és előkészítette a "tésztát". A fontos a műveletben és az arányokban az volt, hogy egy palacsintaszerű, de mégis tócsnis jellegű anyag jöjjön létre. Én oregánóval ( vagyis szurokfűvel ) tettem izgalmasabbá az ízvilágot - majd egy palacsintasütőben készre sütöttem őket.

IMG 2900

IMG 2907

IMG 2911

IMG 2913

IMG 2928

IMG 2932

IMG 2937

A harmadik összetevő a fokhagyma és tejföl kombója, ami nagyon-nagyon illik ehhez az ételhez, vagyis vétek lenne kihagyni.

Szóval az elkészítés ennyi, nem kell túlgondolni a receptet, lehet az ízeket kreatívan kiegészíteni, variálni - a lényeg az, hogy saját ízvilágunk szerint készüljön a tál.

IMG 2963

IMG 2966

IMG 2955

IMG 2945

 

A bejegyzés trackback címe:

https://husimado-eger.blog.hu/api/trackback/id/tr7814483846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2018.12.15. 13:43:27

"elkészítjük a tócsnikat, vagyis inkább nevezhetnénk tócsni-palacsintákat"
Gyerekkorom egyik kedvence volt. Nagyanyám görhönynek nevezte és ugyanilyen nagyra csinálta. Olyan uzsonnaféle volt, és tejfölt kent rá. Emlékszem, hogy jól odapirította és ezek voltak a legfinomabb részei. :o)
Megpróbáltam ugyanilyet sütni, ... de soha nem sikerült ... :o(

Janossz 2018.12.15. 16:59:38

@Attilajukkaja: Én a tejes pitével voltam sokáig így.
A falusi rokonoknál mindig jó volt, otthon sose az igazi.
Aztán rájöttem, hogy a PB gázos sütők lényegesen nagyobb hőmérsékletre képesek, mint a földgáz.
Pláne vasárnap délben, mikor olykor két óra kellett egy sült csirkéhez...

Attilajukkaja 2018.12.15. 17:04:35

@Janossz:
Szerinted a gáz (a hőfok) tehet róla? Érdekes, erre nem gondoltam!

Janossz 2018.12.15. 19:22:44

@Attilajukkaja: Úgy gondolom, igen. Egy ideig PB-t használtam, akkor jött a felismerés.
Nagyobb a fűtőértéke, magasabb hőfokon tudsz sütni vele.

Húsimádó · http://husimado-eger.blog.hu 2018.12.17. 11:24:14

@Attilajukkaja: Milyen jó érzés azt látni, hogy valakinek egy régi, gyerekkori emléket sikerül feleleveníteni egy recepttel, amiről én előtte nem is tudtam. .. :-)

Attilajukkaja 2018.12.17. 12:32:27

@Húsimádó:
" jó érzés azt látni, hogy valakinek egy régi, gyerekkori emléket sikerül feleleveníteni "
Bizony, bizony! Azt hiszem ezt a fajta kaját sok helyen készítik tócsni, cicege, görhöny stb. néven, de mindenhol egy kicsit másképp. De egyet biztosan tudok: az én nagymamámé volt a legfinomabb!. :o)))
A tócsni, a dödölle, a sztrapacska vagy a krumplis tészta kezd visszatérni a divatba. Én nem bánom!