Mexikói sajtleves
2019. március 12. írta: Húsimádó

Mexikói sajtleves

IMG 3888

IMG 3884

Pont egy éve jártunk Mexikóban, ahol ezt a levest sajnos nem kóstolhattuk meg, de Fördős Zé-ék oldalán ráakadtam erre a receptre - és úgy gondoltam, hogy egy kicsit visszahozom az ottani ízeket. Ez már csak azért is esedékes, mert a szegedi rokonok hiányolták, hogy miért nincs újabb mexikói recept a blogon, szóval Anikó, ezt főzd meg Csabinak és Ferinek - biztos ízleni fog Nekik. ( Az itthoni rokonok - Viktor és Tamás fiam - azonban már annyira unják, hogy örökké Mexikóról mesélünk, hogy Tőlük viszont elnézést kérek, de hát tudjátok, az olvasóim kérték... )

IMG 3847

Hozzávalók:

  • 15-20 dkg bacon
  • 2 kisebb vagy 1 nagyobb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szárzeller
  • 1/4 kaliforniai vagy kápia paprika
  • 12-15 karika jalapeno ( én konzerv paprikából dolgoztam )
  • 1/2 l alaplé ( nálam marha alaplé volt - és nagyon jót tett a levesnek )
  • 2-3 dl sör
  • vaj és liszt a rántáshoz
  • 25-30 dkg olvadós sajt ( a legjobb lenne az oaxaca sajt, de arra nagyon hasonlít a mozarella is )
  • 1,5-2 dl főző tejszín
  • 1-3 kukorica tortilla lap
  • friss kakukkfű és koriander
  • só és bors

Elsőként a bacont darabolom fel, de nem kell nagyon a fine dining-ra törekedni, mert egy serpenyőben úgyis összepirítjuk a bacon darabokat. Ahogy a szalonna darabkák megpirultak, őket egy edénykébe kiszedem, a serpenyőt pedig a megmaradó zsiradékkal még használom.

IMG 3849

IMG 3855

IMG 3854

IMG 3860

A szárzellert, a fokhagymát és a hagymát apróra darabolom, majd a visszamaradt zsiradékon a három összetevőt kicsit megdinsztelem, megpirítom. A kápia paprikát is apró darabokra vágom és a jalapeno karikákkal együtt a hagymás alapba szórom, majd ezt a kombót hagyom még rotyogni. Jöhet a friss kakukkfű és a koriander levél, egy kevéske sör, só és bors - és hagyom, hogy az ízek szépen összeérjenek.

IMG 3852

IMG 3862

IMG 3865

IMG 3864

IMG 3863

IMG 3866

IMG 3869

IMG 3870

Egy lábasban felolvasztom a marhahús alaplevet, amit Esztikém gyártott még a múltkoriban, majd a serpenyőben fortyogó, de már kicsit besűrűsödött alapot hozzáöntöm ehhez az alapléhez. 

IMG 3873

Egy kisebb lábaskában készítünk egy vajas, lisztes rántást, majd ezt is a lábasba keverem, de törekszem arra, hogy csomómenetes legyen a végeredmény. Most már jöhetnek az elősütött bacon darabkák is, bár ne tedd bele az összeset, mert a tálaláskor is szükség lesz rájuk. Az olvadós sajtot felkockázom, majd ezeket a kis kockákat is a levesbe szórom - és szépen kevergetve egy egyenletes, krémes állagot hozok létre. A végén még tejszínnel finomítom, simítom ki az állagot.

A tortilla lapokat négyrét vágom, majd egy serpenyőben szárazon átpirítom őket.

Tálaláskor még 2-3 darab jalapenot és 1-2 kanálnyi sült bacont teszek a levesekbe, majd 1-3 darab tortillával teszem az asztalra. Egy biztos, ez egy csípős, intenzív ízvilágú leves - de aki járt már Mexikóban, az tudja, hogy ott ez mindennapi érzés.

IMG 3884

IMG 3888

IMG 3886

IMG 3896