Ciderben párolt, sült libacombok, parmezános karfiolpüré és pirított shimejii gombák
2019. április 17. írta: Húsimádó

Ciderben párolt, sült libacombok, parmezános karfiolpüré és pirított shimejii gombák

IMG 4181

Miért pont ciderben párolt? Nos először azt terveztem, hogy sörben fogom párolni a négy darab gyönyörű libacombomat, de aztán eszembe jutott, hogy Fruzsival és Viktorral készítettünk mi több mint 20 liter cidert, ami már túl van a palackozáson, túl van az első kóstolásokon - tehát mi is lehetne a legjobb közvetítő közeg a libacombokhoz, mint az általunk készített alma/körte cider... Szóval ezért. És hogy milyen lett? Azt hiszem a képek magukért beszélnek...

IMG 4118

IMG 4137

Hozzávalók:

  • 4 db gyönyörű libacomb
  •  2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 fej karfiol
  • 1 maréknyi barna shimejii gomba
  • friss zsálya levelek
  • friss kakukkfű ágak
  • friss rozmaring ág
  • kacsa vagy libazsír
  • 1 üveg cider
  • tejszín
  • vaj
  • parmezán
  • vaj
  • só és bors

Több lépcsőben dolgozunk, elsőként feldobjuk a combokat párolódni, majd ki is sütjük őket. Tehát először a zsebsárkánnyal lepörköljük a még a bőrökön éktelenkedő tollakat és miegymásokat, majd a bőrös felületet beirdaljuk, aztán szárazra töröljük a négy combot. Egy tepsit kikentem zsírral ( én kacsazsírt használtam ), majd az előmelegített sütőben a combokat elősütöttem. A combokat a bőrös felükkel pakoltam a zsíros felületre, majd 200 C-on 20-25 percig hagytam sülni őket.

IMG 4123

IMG 4124

IMG 4125

IMG 4126

Ezt követően jöttek a zöld levelek és ágacskák (zsálya, kakukkfű, rozmaring ), a vörös- és fokhagyma fejek, a só és bors, na meg Fruzsi és Vik cidere, majd a tepsire egy réteg alufólia. A sütő marad 200 C-on, de most már 1,5 óra következik, vagyis addig elkészíthetjük a karfiolpürét, kitakaríthatjuk a lakást, moshatunk,... Nos e két utóbbit én azért kihagytam, de nálunk valami jótündér ezeket a melókat láthatatlanul elvégzi, úgyhogy inkább a körettel foglalkoztam.

IMG 4137

IMG 4141

IMG 4144

Karfiol megpucol a sallangoktól, majd rózsáira szedegetjük őkelmét. A rózsákat sós vízben megfőzzük, a lényeg az, hogy lágy és puha legyen minden rózsácska. Ha elkészültek, akkor leöntjük a vizet, hagyjuk hogy kicsit megszáradjanak a karfiol darabkák. A karfiolpüré készítésénél én próbálkoztam először a sima krumpli nyomóval, de a végén a botmixer jött be - vagyis ezzel dolgoztam krémesre a pürét. Vaj, tejszín, rengeteg reszelt parmezán - majd botmixer, és ebből lesz egy kafa püré. Habzsákba kanalazzuk a pürét, majd mehet a hűtőbe a cucc, mi meg mehetünk takarítani... Ja nem... :-)

IMG 4130

IMG 4132

IMG 4135

IMG 4145

IMG 4148

IMG 4150

Szóval letelt a 1,5 óra, kiszedjük a tepsit - az illat durván kellemes. A fóliát leszedjük a tepsiről, majd a sütőt feltekerjük csutkára ( 250 C ), aztán lesütjük a combokat. Egyszer át is forgatjuk őket, hogy mindkét felületük klasszul átpiruljon, majd lassan a véghajrába futunk.

Hogy a nagyérdeműnél nagy királyok legyünk, csinálunk egy két sült parmezán chips-et, amit serpenyőben gyártunk le reszelt sajtból. E mellett pirítunk vajon egy maréknyi barna shimejii gombát - majd lassan a tálalás felé fordulhatunk. Persze azért igyekszünk trendin tálalni - de az asztalról nem maradhat el a frissen felbontott, hazai cider sem - úgyhogy jó étvágyat Nektek is.

IMG 4154

IMG 4159

IMG 4161

IMG 4153

IMG 4162

IMG 4167

IMG 4166

IMG 4173

IMG 4181

IMG 4177