Vörösboros vadragu bográcsban készítve, knédlivel tálalva
2019. április 23. írta: Húsimádó

Vörösboros vadragu bográcsban készítve, knédlivel tálalva

20190420 172731

Hosszú hétvége, Tisza-tó, Sarud, gyönyörű napsütés, népes család - vagyis minden egyben van egy kiváló szabadtéri sütéshez-főzéshez. Lássuk most a főzést...

Hozzávalók:

  • szarvascomb
  • vaddisznócomb
  • szalonna vagy zsír
  • vörös- és fokhagyma
  • sárgarépa
  • gyökér zöldség
  • zeller
  • petrezselyem zöld
  • paradicsom és paprika
  • erős paprika
  • száraz vörösbor, kevéske víz
  • só, bors

A bográcsban a szalonnát lepirítjuk vagy a zsírt felolvasztjuk, majd az apróra vágott hagymát megdinszteljük. A kétféle húst lehártyázzuk, majd felkockázzuk. A húsokat a hagymára szórjuk, majd kifehéredésig pirítjuk őket, persze közben a fakanállal alaposan át és átforgatjuk. ( Én a bográcsba beledobtam a csontot is, amit bele is főztem az alapba - majd amikor már kifőtt belőle mindenféle finomság, akkor félretettem Samunak, végül is Ő is a családunk része. )

20190420 143023

20190420 143106

20190420 144216

20190420 143053

20190420 144221

20190420 150301

20190420 145507

20190420 150932

20190420 152137

Ha a húskockák már jól néznek ki, akkor sózunk és borsozunk, majd jöhet egy kevéske víz és bor - majd jöhetnek a petrezselyem gyökér felaprózott darabjai. Főzés, borozgatás - közben Tamás fiam előkészíti a knédli tésztáját. ( Aki részletes receptet szeretne olvasni róla, azt itt megteheti. )

20190420 160311

20190420 160317

20190420 162638

Ezt követi a paradicsom és paprika darálékunk, amit egy konyhai cutterben szoktunk készíteni. Ez azért fontos, mert ez lesz a szaft egyik legfontosabb összetevője - tehát ezt nem szabad kihagyni. Én ilyenkor teszem az alapba a fokhagymát és a felaprózott petrezselyem zöldet, majd jöhetett egy kis vörösbor is.

20190420 153243

20190420 153237

20190420 155214

Amint már elkezd puhulni a hús, akkor jöhet a felkockázott zeller is, na meg egy kevéske erős paprika ( vagy jalapeno ) - közben pedig Tomi a konyhában elkezdi gőzölni a knédli gombócokat.

20190420 145726

20190420 145723

20190420 145730

20190420 145739

20190420 145734

Az utolsó fázis a répák beleszórása a bográcsba, de ezt már szinte csak akkor tesszük, amikor már a hús szinte teljesen puha. Akkor lesz kafa a ragunk, ha a hús már vajpuha, a répa éppen megpuhult - a többi összetevő pedig lágy és ízletes, na meg van is egy szép kis szaft, de az sem jó, ha ez túl sok - mert azért nem gulyást készítünk.

20190420 155735

20190420 162545

20190420 162918

20190420 163927

20190420 172216

20190420 165855

20190420 172212

Tálaláskor még kap a ragunk egy csomó felaprított petrezselyem zöldet is, a knédlikkel pedig gazdagom tunkoljuk a szaftot - a szilvafa alatt pedig lehet élvezni az ízeket, szépen csúszik a száraz vörösbor ( Tóth Ferenc pincészet, Eger ), mi pedig élvezzük, hogy ismét együtt lehet a család.

 

20190420 172735

20190420 172944

20190420 172634

A fotókat az új Samsung Galaxy S10e telefonommal készítettem - és szerintem a képek magukért beszélnek

s10e.jpg