Zsályás, fokhagymás, marinált sült pisztráng sült édesburgonya csíkokkal
2019. május 03. írta: Húsimádó

Zsályás, fokhagymás, marinált sült pisztráng sült édesburgonya csíkokkal

20190427 150643

A hétvégi ebédre valami halételt terveztem, de aztán egy igazán nemes fajtát sikerült vásárolnom - pisztrángot. A hegyi patakok izmos és sportos halát nagyon könnyű elkészíteni, nem igényel sok sütést, de én most ki szerettem volna próbálni, hogy milyen a végeredmény, ha egy kicsit meg is marinálom őket. Nos a végeredmény nagyon finom lett, a fűszeres pác gyönyörűen átjárta a húsokat, a sült édesburgonya csíkok pedig nagyon harmonizáltak a pisztrángokkal. Egyetlen hibát követtem el. Azt találtam ki, hogy grillrácson sütöm a halakat ropogósra, de sajnos ez nem lett annyira százas. Régebben a grillrácsra vöröscédrus lapot tettem, majd ezen készültek a halak, most az átforrósodott grillrács azonban szinte letépte a pisztrángok bőrét - úgyhogy egy kicsit pipa voltam. Ettől függetlenül a végeredmény nagyon meggyőző lett, máskor is használom majd ezt a citromos marinálást - és javaslom, hogy Ti is próbáljátok ki.

20190427 130332

Hozzávalók:

  • 4 db pisztráng
  • 2 szál újhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 10-15 levél zsálya
  • 1,5 citrom
  • oliva olaj
  • 1 ek őrölt gyömbér
  • só és bors
  • 2-3 fej édesburgonya

Az elkészítés menete:

A pisztrángokat megtisztítjuk, a pikkelyeket eltávolítjuk egy éles késsel. ( Pár éve az egyik pisztrángos receptemnél akkora perpatvar alakult ki a kommentelők között, hogy el kell-e távolítani a pikkelyeket, hogy azt már el sem merem mondani. Én akkor gyarló emberként nem pikkelyeztem le a halakat, erre indult be a komment cunami, majd kb ugyanennyi kommentelő védett meg, hogy a pisztrángot tök fölösleges lepikkelyezni. Szóval most ezt is megpróbáltam, semmivel sem lett jobb... )

A zöldségeket apróra feldaraboljuk, majd a mozsárba szórjuk őket. Öntünk alájuk olivát és citrom levét, na meg jöhetnek a fűszerek. A cuccot alaposan összezúzzuk, majd a halak hasüregébe osztjuk szét a tartalmat. A négy pisztrángot egy tálba fektetjük, majd még facsarunk is rájuk citrom levet. Kb 20 perc múlva a halakat átforgatjuk, hogy a citromos lé egyenletesen járja át a húsokat - de vigyázzunk a hasüregben lévő hagymás cuccra, hogy az ne szóródjon ki.

20190427 131933

20190427 132343

20190427 132643

20190427 132854

20190427 133127

20190427 133138

20190427 142911

Míg én a halacskákat sütöm, addig Eszter a felcsíkozott édesburgonyákat olajon kisüti - és ez kb 15 percet vesz igénybe. A pisztrángokat én oldalanként kb 6-7 percig sütöttem, ami elég is volt a klassz pirultsághoz, de ahogy írtam is, ez nem az én grillrácsomra vonatkozik - mert az letépkedte a pirult bőrt. :-(

20190427 150643