Családi hamburger készítése a grillen
2019. május 05. írta: Húsimádó

Családi hamburger készítése a grillen

- avagy hamburger coleslaw-val, karamellizált hagymával, grillezett parenyica sajttal, jalapenoval és házi bbq mártással

20190504 145649

20190504 145616

Végre hétvége, végre együtt az egész család - mind a két fővárosba szakadt fiunk hazajön Egerbe, vagyis lehet együtt jó nagyokat dumálni, ész nélkül nézhetjük a filmeket, főzünk és sütünk együtt - vasárnap pedig készíthetünk házi cidereket, vagyis mi ezeket a napokat alig várjuk. Az időjárás sajna rettenetesen pocsék, az eső esik szinte folyamatosan - vagyis nagyjából be vagyunk zárva, de a teraszra azért ki-ki csalogatom a csapatot, ha mással nem, hát az illatokkal. Még pénteken felvetettem, hogy csináljunk burgereket - amire mindenki szeme elkezdett csillogni - majd szombaton az ötletet tett is követte.

20190504 134859

Én még a múltkor ledaráltam vagy 2 kg marhanyakat, amit ki is porcióztunk, majd le is fagyasztottuk a 15 dkg-os húspogácsákat. Ezekből a marhahús tallérokból maradt még hat darab, amit szépen ki is engedtünk. Eszti már reggel elkezdte keleszteni a tésztát - amikből majd készülnek az aranybarna, szezámmagos bucik - mi pedig a srácokkal felosztottuk, hogy ki mit csinál. Tamás nálunk mindig a coleslaw saláta nagy mágusa - vagyis nekiáll a káposzta és répa gépi reszelésének, majd az ízesítésnek. Ezt követően összeállít egy bbq mártást, nehogy már valami bolti sz@rral vagy ketchuppal rontsuk el az összhatást. Én hagymákat pucolok, aprítok - majd egy serpenyőben elkészítem a karamellizált hagymát. Viktor bevállalta a sült krumpli elkészítését, és mérnöki pontossággal vágta fel a burgonyákat. Közben a bucik kisültek - és mindannyian a csodájukra jártunk. Eszti minden alkalommal finomít a receptjein, de most lassan a csúcsra ért. Olyan szépek és finomak lettek a bucik, hogy az elmondni, leírni is nehéz...

20190504 110349

20190504 134819

20190504 134843

20190504 135831

20190504 140644

20190504 140650

20190504 141328

Én közben beindítottam a teraszon a jó öreg Landmannomat, aminek az egyik oldalán öntöttvas lemez volt, a másikon pedig maradt a rács. A forró lapon elkezdtem megsütni a bacon csíkokat, majd amikor ezek már szépen pirultak, akkor jöhettek a 15 dkg-os marhahús pogácsák. Természetesen a húsokat csak itt a grillen sóztam és borsoztam, majd amikor elkészültek, akkor egy fém rácson hagytam őket pihenni, hogy a kifolyó húslé ne áztassa el a burgereinket. A grillen megsütöttem a parenyica sajt lapokat is, majd a bucik kettévágott oldalai is kaptak egy kis grillezést a forró rácson. 

20190504 142309

20190504 142745

20190504 142108

20190504 142255

20190504 144512

20190504 143311

Összeállításnál először egy réteg coleslaw sali érkezik a bucira, amelyikre mehet a húspogácsa, majd a grillezett parenyica sajt, ezután következik a karamellizált hagyma, a sült bacon, a bbq mártás - aztán ízlés szerint jalapeno paprika és paradicsom. A tányérról nem maradhat el a Viktor által kisütött ropogós krumpli sem, na meg még egy kis coleslaw sem - vagyis most már kész a varázslat. Mindenki csendben burkolja a hatalmasra tömött bucikat, csend van - de amikor végzünk, akkor halomra dicsérjük egymást, na meg a burgerünket. Kell ennél jobb szombat...?

20190504 145649

20190504 145616

 

A fotókat az új Samsung Galaxy S10e telefonommal készítettem - és szerintem a képek magukért beszélnek

s10e.jpg