Rozéban párolt, korianderes, újhagymás chilei kagylóleves
2019. augusztus 11. írta: Húsimádó

Rozéban párolt, korianderes, újhagymás chilei kagylóleves

20190810 151336

Még a nyár elején úgy gondoltam, hogy most végre jön egy lazulós, pihenős nyár - erre június óta alig jártam a konyhánkban, a blogon pedig szinte csak olvasóként voltam én is jelen. A helyzet az, hogy általában elég pörgősek a nyaraink, de az idei nagyon viszi a prímet - az irodában halomban áll a munka, két nyaraláson is túl vagyunk - de a család többi része is ellát bennünket programmal, utazással. Most végre itthon vagyunk, effektíve nem tervezünk semmit a hétvégére, így végre a konyhába is bevethetem magam - főzhetek a kedvemre.

Mivel most jöttem haza Horvátországból egy egyhetes vitorlázásból és mivel ott a végén nem ettem kagylót - így a Spar-ban vettem egy zacskónyi chilei fagyasztott kagylót, amiből leveskét terveztem főzni szombat ebédre. A kagyló mennyisége hármunknak soknak tűnt, így ketté szedtem a mennyiséget, az egyikből lesz majd leves, a másik fele pedig valami tésztás kíséretet kap - de lesz ami lesz.

20190810 142315

Hozzávalók:

  • kb 20 dkg héj nélküli kagyló
  • 1 kisebb vagy egy 1/2 nagyobb vöröshagyma
  • 2 szál répa
  • 1/2 kaliforniai paprika
  • 2 szál újhagyma
  • vaj
  • lime vagy citrom
  • 1 dl száraz rozé
  • 1/2 l alaplé 
  • víz
  • kókusztej
  • 1/2-1 ek őrölt korinader
  • só, bors és chili
  • 1/2 marék friss koriander levél

Első fázisként a kagylókat kiolvasztjuk, majd kb a felét apróra daraboljuk, ami majd meg is adja a leves igazi kagylós ízét. Ha már darabolunk, akkor a répát is lekockázzuk, a vöröshagymát apróra vágjuk, az újhagymákat pedig vékonyra karikázzuk.

20190810 143149

20190810 143154

20190810 144050

20190810 144402

20190810 144506

20190810 145814

Egy lábasban a vajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd a répákat is rászórjuk az alapra. Fedő alatt hagyjuk őket egy kicsit párolódni, majd jöhetnek az apróra darabolt kagylók, a fehér vagy rozé bor - majd megint hagyjuk egy kicsit átpárolódni az alapot. 

Innen már szinte minden jöhet a levesbe: alaplé, fűszerek, apróra darabolt paprika és újhagyma. Ha igényli, akkor még vízzel is feltölthetjük a levesünket, majd kb 20 percig folytatjuk a főzést. Amikor már szinte minden kész, akkor jöhet a fel nem darabolt kagyló mennyiség, amiknek már nem kell olyan sok idő - 6-8 perc alatt készre főnek ők is. 

20190810 150529

A véghajrában egy fél citrom levét még belefacsarom a levesbe, majd kevés kókusztejjel készre dolgozom össze az ebédünket, majd tálaláskor szórok friss koriander levelet és újhagyma karikákat is a leves tetejére, mert ezek a friss ízek még nagyon fel tudják dobni ezt a fogást.

20190810 151336

20190810 151625